Seçim sistemleri:iki turlu seçim sistemi
Özellikleri: Tek üyeliği çoğunluk sisteminde olduğu gibi seçim bölgeleri tek adaylıdır ve tek tercihte bulunulmaktadır. Birinci turda kazanabilmek için verilen oyların genel çoğunluğunu almak gerekmektedir. İlk turda hiçbir aday oyların çoğunluğunu alamazsa en fazla oy alan iki aday arasında ikinci tur seçim gerçekleştirilir.
Seçim sistemleri: tek üyeli çoğunluk (SMP) sistemi
Dezavantajları: iki parti eyleminden dolayı sadece sınırlı tercih imkanı sunar. Hükümetin değişmesi radikal politika ve yöntem değişikliğine neden olabildiği için istikrarsızlık üretir.
Reklam
Seçim sistemleri: tek üyeli çoğunluk (SMP) sistemi
Avantajları: Bu sistem, temsilcilerle seçim bölgeleri arasında açıkça ilişki kurar ve böylece seçim bölgesiyle ilgili görevlerin yerine getirilmesini sağlar. Küçük radikal partilerin sandalye elde etmesini ve güvenilirliklerini artırmalarını zorlaştırarak aşırı görüşleri uzakta tutar. Genelde tek bir partinin mecliste çoğunluk elde etmesini sağlayarak güçlü ve etkin hükümete imkan tanır.
Seçim sistemleri: tek üyeli çoğunluk (SMP) sistemi
Özellikleri: Ülke, genelde eşit büyüklükte olan tek üyeli seçim bölgelerine bölünmüştür. Seçmenler genelde seçim pusulasında ismini işaretleyerek tek bir aday seçerler. Kazanan adayın oyların çoğunu alması yeterlidir.
Nispi temsil
Nispi temsil, partilerin mecliste ya da parlementoda elde ettikleri genel seçim desteği oranında temsil edilmeleri, elde ettikleri sandalye sayısının oy oranlarını eşit olması ilkesidir.
Seçimlerim işlevleri
Seçimler sınırlı oy verme yoluyla da olsa vatandaşları siyasete katılmaya teşvik ederek aktif rızayı harekete geçirmektedir.
Reklam
1.000 öğeden 971 ile 980 arasındakiler gösteriliyor.