... mutluluk aranmaz; ortaya çıkması gerekir. İnsanın, "mutlu olmak" için bir nedeni olmalıdır. Bu neden bulunduktan sonra mutluluk otomatik olarak gelir. Gördüğümüz gibi insan, mutluluk arayışında değildir; belli bir durumda yapısal ve uykuda olan potansiyel anlamı gerçekleştirmek yoluyla mutlu olmak için neden aramaktadır.
Mutluluk kendiliğinden ortaya çıkmalıdır ve aynısı başarı içinde geçerlidir; onu önemsemeyerek ortaya çıkmasına izin vermelisiniz.
Reklam
Elinde hiçbir şeyi kalmamış bir insanın dahi, kısacık bir an için bile olsa, sevdiğine ilişkin düşüncelerden nasıl mutluluk duyabileceğini anladım. İnsanın, kendini olumlu eylemle ifade edemediği ve tek yapabileceğinin çektiği acılara doğru bir yolla (onurlu bir yol) katlanmak olabileceği mutlak ıssızlık durumundaki birinin,sevdiğine dair içinde taşıdığı imgeye sığınarak tatmin olabileceğini gördüm.
Hakikat şuydu ; sevgi, insanin ulaşabileceği en yüksek ve en büyük hedefti. O anda, insan şiirinin, insan düşünce ve inancının ayırt ettiği en büyük sırra haiz oldum: İnsanın kurtuluşu sevgiyle ve sevgidedir. Elinde hiç bir şeyi kalmamış bir insanın dahi, kısacık bir an için bile olsa, sevdiğine ilişkin düşüncelerden nasıl mutluluk duyabileceğini anladım. İnsanın, kendini olumlu eylemle ifade edemediği ve tek yapabileceğinin çektiği acılara doğru bir yolla (onurlu bir yol) katlanmak olabileceği mutlak işsizlik durumundaki birinin, sevdiğine dair içinde taşıdığı imgeye sığınarak tatmin olabilecegini gördüm.
88 syf.
·
Puan vermedi
Timsah
Kitap iki bölümden oluşuyor. İlk bölüm olan ‘Timsah’ , harika bir politika eleştirisi. Bu absürt olayın böylesine normalleştirilerek anlatılması çok güzeldi. Fırsatçılar, makam sahiplerinin tuhaf öncelikleri, mağdurların haksızlıkları kabullenip durumun iyi olduğuna kendilerine inandırmaları… Hepsi çok yerinde tespitlerdi. İkinci bölüm olan ‘Gülünç Bir Adamın Düşü’ bölümü ise MUAZZAMDI! Nihilizme karşı duruş, anlam arayışı, değerlerin önemi hakkında birçok kitap okusam da bu kadar etkilendiğimi hiç hatırlamıyorum. Nietzche Ağladığında kitabındaki, hayatın bir devinim içinde oluşu kavramına burada da rastladım. Fakat bu kitaptaki anlatım çok daha yumuşak, çok daha duyguya hitap edecek bir şekilde yazılmış. Anlam ve değer karmaşasında olanların sadece birkaç sayfayla bile yeni bir bakış açısı kazanması için çok faydalı buluyorum. İncelememi kitabın son paragrafından bir alıntıyla bitirmek istiyorum: “ ‘Yaşamın bilincinde olmak, yaşamdan daha üstündür, mutluluk yasalarının bilinmesi, mutluluktan daha üstündür.’ İşte mücadele edilmesi gereken bu! Ben edeceğim. Herkes isteyecek olursa her şey hemen düzelecektir. O küçük kızı arayıp buldum… Başaracağım! Başaracağım! “
Timsah
TimsahFyodor Dostoyevski · Can Yayınları · 20241,837 okunma
" Mutluluk, peşinden koşulacak bir olgu değildir. İnsan, mutluluğun peşinden koştukça, aslında ondan uzaklaşır."
Reklam
1.000 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.