9/10
·93 syf.··
2026 42. kitabı
İnsanın Dört Zindanı, Ali Şeriati'nin farklı fakültelerde vermiş olduğu konferanslardan derlenmiş bir eser. Şeriati, "İnsan Nedir?" ve "İnsanı beşerden ayıran nedir?" sorularını detaylıca cevaplandırarak insanı, bilinçli, seçici, yaratıcı ve sürekli gelişim/oluş süreci içinde olan bir varlık olarak tanımlıyor. İnsana özgü en üstün varoluş "başkaldırıyorum o halde varım"dır. Burada yazarın değindiği nokta, bilinç ve seçme özgürlüğüne sahip insanın, dört zindanından kurtularak hakikat perdesini aralaması ve ona ulaşma çabasıdır. Bu dört zindan; doğa, tarih, toplum ve benliktir. İçine doğmuş olduğumuz toplum, doğa ve sahip olduğumuz tarih, bizi şekillendirir, sınırlandırır, belli bir kalıba sokar ve roller biçer. Yani bi nevi bugünümüzü ipotek altına alır. Bu üç zindandan kurtulmak, bunların yapısını, felsefesini anlamak ve bu doğrultuda hareket etmekle mümkündür. Dördüncü zindan benlik(ego) ise, insanın en aciz olduğu zindandır. Buradan çıkış "Aşk" ile mümkündür. Yazarın aşktan kastı şudur: " Muktedir bir güç hesapçı ve oportünist akıldan daha üstün bir güç olmalı ki benim özümde, insan beninin özünde, fıtratımın derinliklerinde beni fışkırtsın, harekete geçirsin, içten kendime karşı bir devrim koparsın; yoksa bu iş doğal yasalarla olmaz, içten bana, bene karşı bir baş kaldırı kopmalı. Çünkü dördüncü zindan benim içimin bir parçasıdır." Tanrı varlığımızı bize vermiştir fakat mahiyetimizi kendimiz, kendi irademiz ile yapmalıyız, der. Bu dört zindanın esiri olan insan, geliştiği, tekamül kazandığı ölçüde bu zorlayıcı etkenlerin elinden kurtulabilir ve o zaman insan olma sürecine girerek bu belirleyicilik ve zindanlardan kurtulup özgürleşir.
İnsanın Dört ZindanıAli Şeriati · Fecr Yayınları · 20175,9bin okunma
İstanbul Bayburt’a benzesin mi benzemesin mi ile hatırlayacağım
Puan vermedi·208 syf.·
2026 48. kitabı
2026’nın 48. Kitabı: Ahmet Günbay Yıldız - Beni de Kalbinde Götür Yazarın o kendine has, şiirsel kaleminden dökülen masum aşk satırlarında kaybolmak, insana iç ısıtan, umut yeşerten sıcacık bir tebessüm bırakıyor. Zihnimin odalarında hafif bir meltem gibi esen bu zarif hikayeyi tek bir günde, adeta ruhumu dinlendirerek bitirdim. Edebi yolculuğuna ufak bir eleştiri getirmem gerekirse; hikaye, yazarın Asi Delikanlı eseriyle oldukça tanıdık sulara yelken açıyor. Başkarakterlerin doktor unvanı taşıması, kalemiyle bir yazar olarak var olması ve yüreğindeki gurbet ile sıla hasreti iki romanın ortak yansımaları. Ancak itiraf etmeliyim ki, olay örgüsünün zarafeti ve akıcılığıyla Beni de Kalbinde Götür , benim dünyamda çok daha özel bir yer edindi. Günümüz popüler kültürünün ve dijital platform kurgularının dayattığı; şefkatten uzak, yalnızca ihtiras, tahakküm ve bencilce bir "elde etme" hırsı üzerine kurulan aşk anlayışından sonra, bu satırlar ruhuma adeta şifa gibi geldi. Aşkın; sabırla, naiflikle ve irade terbiyesiyle örülmüş o temiz yüzünü gençlerin de tanımasını yürekten diliyorum. Özellikle yeni neslin, sevginin bu zarif ve onarıcı halini keşfetmeleri gerektiğine inanıyor, bu yüzden tüm okurlara ve gençlere gönül rahatlığıyla tavsiye ediyorum. #AhmetGünbayYıldız #BeniDeKalbindeGötür #KitapYorumu #OkudumBitti #KitapTavsiyesi #Edebiyat #KitapKurdu
1000Kitap
Beni de Kalbinde GötürAhmed Günbay Yıldız · Timaş Yayınları · 2023105 okunma
Hangi tür kitapları seviyorsun? 🔎 Polisiye 💕 Romantik 🚀 Bilim Kurgu 🏰 Fantastik 📖 Klasik 🧠 Kişisel Gelişim 🏛️ Tarih 😱 Gerilim
Puan vermedi·72 syf.··
2026 221. kitabı
Namık Kemal, Türk tiyatrosunun miladı sayılan bu coşkulu eserde, Kırım Savaşı’nın efsanevi Silistre Savunması’nı merkezine alarak bireysel bir aşk hikayesini vatan aşkıyla potada eritiyor. Kuşatma altındaki kaleyi savunmak için cepheye koşan İslam Bey ile onun peşinden erkek kılığına girerek ölüme meydan okuyan Zekiye’nin hikayesi; fedakarlığın, hürriyetin ve kahramanlığın sınırlarını zorluyor. Sahnelendiği dönemde halkta muazzam bir uyanış ve vatanseverlik dalgası yaratan bu eser, "Vatan" kavramını ilk kez bu denli gür, lirik ve sarsıcı bir sesle haykıran, edebiyatımızın en önemli milli manifestolarından biridir.
Vatan Yahut SilistreNamık Kemal · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202427,6bin okunma
10/10
·276 syf.··
Beğendi
·
2026 65. kitabı
·
3 günde okudu
·
Okunma: 17 Haziran 2026 00:00
Kacey, gelecek vaat eden bir müzik grubunun baş gitaristi, hayatı uç noktalarda yaşamış, gözü kara bir kadındır. Jonah ise sağlık sorunlarından dolayı vakti azalan bir adamdır. Sanat galerisinde cam enstalasyonunu gerçekleştirmek gibi planı vardır. Koltuğa sızın kalan Kacey'i gördükten ve ona aşık olduktan sonra her şey değişir. Kacey ile Jonah arkadaş olarak başlarken zamanla birbirlerine bağlanırlar, aşık olurlar. Jonah'ın sağlık sorunları bile birlikteliklerine engel değildi. Tutkulu, samimi, sıcak ilişkileri, beraberliği olmuştur. Sonunda Jonah'a üzüldüm (öldü). Kacey'in yerinde olsam ben de çok üzülürdüm. Devamı kitabını da okuyacağım. Kitabı çok beğendim, harikaydı. Aşk, tutku, hüzün, hayata tutunma isteği vardı tema ve konular arasında. Kitaba puanım 10/10 :)
Son SüratEmma Scott · Lapis Yayınları · 2023874 okunma
Puan vermedi·64 syf.··
2026 63. kitabı
·
2 saatte okudu
·
Okunma: 18 Haziran 2026 14:34
Bazı kitaplar kurgu değildir ama birçok romandan daha fazla etkiler. Son Mektup da benim için böyle bir kitap oldu. André Gorz'un eşine yazdığı bu mektup, yalnızca bir aşk anlatısı değil; aynı zamanda birlikte yaşanmış bir ömrün özeti. Kitabı okurken sevginin zamanla nasıl dönüştüğünü, derinleştiğini ve fedakârlıkla nasıl iç içe geçtiğini düşündüm. Günümüzde ilişkilerin çoğu yüzeysel yaşanırken, burada yıllara yayılan güçlü bir bağlılık görmek oldukça etkileyiciydi. Mektubun en dikkat çekici yanı duygusallığının yapay olmaması. Her cümlede gerçek bir yaşamın izleri hissediliyor. Bu yüzden okurken zaman zaman hüzünlendim, zaman zaman da böyle bir sevginin varlığına hayran kaldım. Aşk, sadakat ve birlikte yaşlanmak üzerine düşündüren kısa ama etkisi uzun süren bir eserdi.
Son MektupAndré Gorz · Ayrıntı Yayınları · 20111,171 okunma
Puan vermedi·80 syf.··
2026 201. kitabı
Özdemir Asaf, "Sana gitme demeyeceğim, ama gitme Lavinia" diyerek edebiyatımızın en gizemli, en kırılgan ve en meşhur karşılıksız aşk şiirine imza atıyor. Şairin o kelime oyunlarından arınmış, doğrudan kalbe dokunan yalın üslubu; saklanan duyguların, gururun ve imkansız bir bağlılığın yarattığı o zarif ama derin sızıyı ruhumuza ilmek ilmek işliyor.
LaviniaÖzdemir Asaf · Yapı Kredi Yayınları · 202229,5bin okunma