Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Asuman

Aile Rutinlerinin Gücü
İyi tasarlanmış ve her gün düzenli olarak uygulanan ev rutinleri, çocukların kendilerini güvende hissetmelerine yardımcı olur. Ayrıca günün belli saatlerinde ailecek icra edilen bu rutinler, akademik ve sosyal becerileri her geçen gün daha da geliştirir.
Reklam
Sahibü'l Hayrat Sultan II. Bayezid-i Veli Han
Bayezid Camii açılışında, ömründe hiç ikindi namazı sünnetini terk etmemiş salih kişi varsa, açılışı onun yapmasını emir buyurur. Kimse ortaya çıkmayınca, hiç sünnet terk etmemesine nispetle kendisinin açması, dikkate şayandır.
İnsan ve Hayat - Sayı 168 (Şubat 2024)
İnsan ve Hayat - Sayı 168 (Şubat 2024)
Denizin Temizlikçisi Midye
Burada ne işim var, bilmiyorum. Burası gıdalara ayrılmış bir bölüm değil mi? Ben gıda değilim. İşi gücü başından aşkın bir deniz canlısıyım. Adım midye. Ben denizlerin temizlik işçisiyim. Bir nevi su arıtma cihazıyım. Ortalığın silip süpüreni, denizi diğer deniz canlıları için yaşanılır hâle getirmeye çalışanıyım. Herkes benim kirli suları çok

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Bursa’nın Kendine Mahsus Sırları
(Yazıyı dergiden okumanızı tavsiye ederim) …Gazi Orhan Parkı’na oturup biraz soluklanmaya, Bursa’nın manevi ciheti üzerine düşünmeye karar verdim. Çünkü koşarak her şeyi idrak edemez insan. Bazı zaman bedeni duru bırakıp, ruh ve fikri koşturmalı. Biraz Allah dostlarının sıkıntılarını, Bursa topraklarına sinen hatıralarını ve Keşiş Dağı’nın hangi yerinde Allah Resulü’nün özlemiyle yaptığı ibadetleri düşündüm. Eski sandıkları karıştırıp, tarihin sayfalarında dürülmüş bohçaları açtım. Bursa’yı izledikçe göz bebeklerim geçmişe doğru dah derinleşti….
İnsan ve Hayat - Sayı 168 (Şubat 2024)
İnsan ve Hayat - Sayı 168 (Şubat 2024)
mutluluğun kısa formülü
Gaye-Hedef: Kendinize gayeler edinin, hedefler belirleyin. Bu, sizi geliştirecektir. Yeteneklerinizi keşfettikçe ve hedeflerinize ulaştıkça mutluluk içinizden hiç gitmeyecektir. Destekleyici ilişkiler: Ailenizle ve iyi arkadaşlarınızla arayı sıcak tutun. Sizin ileri gitmenize engel olan bir derdiniz, sıkıntınız olursa onlarla paylaşmaktan çekinmeyin. Kendi içinize kapanmayın. Size destek olmalarına izin verin. Sağlıklı ve destekleyici ilişkilere sahip olmak mutluluk getirir. Sağlık: Beden ve zihin sağlığınıza özen gösterin. Düzenli spor yapın. Sağlıklı beslenin. Uykunuz bölük pörçük olmasın. Fiziksel ve zihinsel rahatlık, kendinizi iyi hissettirecek, mutlu olmanıza vesile olacaktır. Olumlu düşünce: Kendinize güvenin. Olumlu düşünmeyi bir alışkanlık haline getirin. İyi düşünürseniz, huzurlu ve mutlu olursunuz; kötü düşünürseniz, hüzün ve agresiflikten kurtulamazsınız.
İnsan ve Hayat - Sayı 168 (Şubat 2024)
İnsan ve Hayat - Sayı 168 (Şubat 2024)
Reklam
Geçmiş zaman..
Yine de geçmiş zamana duyduğunuz hasret sizi zehirlemesin. Geçen zaman geri gelmez ve getirilemez. Onunla iç içe yaşamak da mümkün değildir. Geçmişi unutun demiyorum, diyemem. Bir insana yapılacak en büyük kötülüklerden biri de onun geçmişini elinden almaktır. Ama geleceğinizi inşa ederken sadece ona takılıp kalmayın. Onu yanınıza alın, hatalarınızdan ders çıkararak devam edin.
İnsan ve Hayat - Sayı 168 (Şubat 2024)
İnsan ve Hayat - Sayı 168 (Şubat 2024)
..Dinlenmek ve biraz ‘kafa dağıtmak’ için elime aldığım telefon, zihnimi daha da dağıtmaktan başka bir işe yaramıyordu. Mide her şeyi kabul etmez, hoşuna gitmeyen, fıtratına uygun düşmeyen şeyleri istemez. Ama beyin; ayrıştırmaksızın her şeyi içine çekmeye hazırdır.
İnsan ve Hayat - Sayı 167 (Ocak 2024)
İnsan ve Hayat - Sayı 167 (Ocak 2024)
72 syf.
·
Puan vermedi
·
7 günde okudu
Asuman
@asusym·2024 okuma hedefini güncelledi.
2024 OKUMA HEDEFİ
2/30 kitap - %7 tamamlandı
2 kitap okudu
30 kitap
148 sayfa
0 inceleme
15 alıntı
8 günde 1 kitap okumalı.
Dikkatli olmalıyız, insanlar şu anda ortalama 19 saniyede bir, sosyal medyada bir Pos'tan bir diğerine geçiyorlar. Dikkat seviyesi 19 saniye sürüyor. Diğer bir konu her gün 200.000 insan hayatı kadar zaman, çöpe gidiyor. Bu, insanın kendini durduramamasından kaynaklanıyor.
Reklam
Uykuya dalmadan önceki zaman ve uyandıktan sonraki zaman çok önemli. Uykudan önceki son bir saatinizde artık ekrandan uzak kalmalısınız. Ekrana ve ışığa bakmamanız gerekiyor. Kendinizi uykuya hazırlamalısınız, bu şekilde düzgün uyuyabilirsiniz. Temiz bir uykudan sonra beynimiz, önceki gün içinde öğrendiği her şeyi kalıcı belleğe yazdı. Sabah tertemiz, bir kısa süreli bellek ile uyandık. Tam o esnada, sabahın o güzel vaktini dopamin artıran küçük videolar izleyerek başlatırsanız, dikkatinizi kötü şekilde güne başlamış olursunuz. Şu çok güzelmiş, bunu da öğrendim, bu da iyi bir şey diye diye 20-30 video birden izleyerek güne başlarsınız. Hani size faydalı gibi geliyor ama o en değerli vaktinizi en çok faydalı şeye ayırmadınız. Sabah vakti bizim o gün içindeki, biyolojik sermayemizdir. Günlük sermayemizi en değerli olan şeye vermeliyiz.
..Algoritmanın sizi hedef almaması için ilk akla gelen, hesabı, gizli moda almaktır. Sosyal medyada hesap açmadan da işlerinizi görebilirsiniz, bu da mümkün. Ama en önemlisi bizim kendimizi her gün, sıkıcı ama uzun süren şeyler yapmaya zorlamamız lazım. Hedef grup döngüsüne girdiniz ve video tüketmeyi bırakamıyorsanız, mesela şu kararı almamız gerekir, “Her gün 45 dakika okuyacağım”. Okumak sıkıcı gelir en başta, sonra yavaş yavaş o döngüden kendinizi kurtarırsınız. Her gün, 45 dakika yürüyüş yapacağım. Bunu her gün sürdürürseniz, odaklanma eşiğiniz yükselir. Daha fazla şey odaklanmak için ilerliyorsunuz. Sosyal sitelerden dolayı odaklanma süresi 19 saniyeye düştü. Bir süre sonra sıkılıyor, evde, işte, okumada sıkılıyorsa bir insan dopamin almıyor demektir. Dopamin almadığımız şeyi ısrarla yapmaya devam etmeliyiz ki sosyal medyanın yaptığı şey kırılsın.
İnternetin, teknolojinin, dijital dünyanın içine doğan neslin telefon kullanımını planlamak gerekiyor. 24 ay öncesi için sıfır ekran kullanımı diyoruz. Burada bir istisna söz konusu olabilir. Karşı tarafın katılımı ve anne babanın anlatımıyla günlük 15-20 dakikayı aşmadan görüntülü konuşma yapılabilir. Bir yaştan sonra bu şekilde bir ekran deneyimi olabilir. 24 aydan sonra özellikle 6 yaşa kadar ekran süresi günde maksimum bir saat civarını geçmemelidir. Burada dikkat ettiğimiz 3 husus var. Birincisi; ekranın veriliş şeklidir. Çocuğa ekranı sunarken onu bir şekilde oyalamak için verilmemelidir. Çocukla bir etkileşime girmek, birlikte bir etkinlik yapmak, çizgi film izliyorsa onunla izleyip sorular sorulabilir. İkincisi; içeriği mutlaka denetliyor olmak gerekiyor. Hem sosyal anlamda hem diğer açılardan kafasını karıştıracak reklam vs. müdahale ettiğimiz bir sürecin olması gerekiyor. Sonuncusu da bunu birlikte yapmaktır. Yani anne-babanın çocukla birlikte ekran karşısında vakit geçirmesidir. 2-6 yaş arasında maksimum bir saatin böyle etkinlik hâlinde geçmesi gerekir.
Bütün bağımlılıkların en temelinde 2 kriter vardır: Yoksunluk ve tolerans. Yoksunluk nedir? Bir bireyin ekranla geçirdiği sürenin giderek artmasının yanında ekrandan uzak kaldığı anların giderek sıkıntı verici hâle gelmesidir. Yani ekrana ulaşamadığında kişinin daha kaygılı, daha gergin, daha sinirli olmasıdır. Tolerans ise giderek çok daha fazla ekranla meşgul olma hâlidir. Bağımlılığın temel döngüsü budur. Bütün hayat organizasyonu, ekrana ulaşmak üzerine kuruluyor. Mesela, yemeği hızlıca yemek, yemeği ekran karşısında yemek. Bütün bunlar, bireyin hayat kalitesini bozma noktasına geldiğinde artık burada bir müdahale, bir planlama ihtiyacı var diyebiliriz.
301 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.