Zamanın Birliği: Atsız tarihin içinde gezinen bir adamdır. Ruh Adam tarihi bir roman olmasa da tarihten kopamazdı. Günümüzde yaşayan Selim Pusat, iki bin yıl öncesinin Burkay'ıdır. Uygur masalındaki Burkay gibi, o da evli olduğu hâlde bir kızı severek günah işlemiştir. Tarih tekerrür etmiştir. Aslında zaman nedir ki? Atsız'a göre dün,
Akın oldu mu, savaş başladı mı, TÜRKLER ata bindi mi artık onların gözleri yalnız ileriyi görür, geride bıraktıkları çocukları, evdekileri, anaları akıllarına gelmezdi.
Reklam
Türk ata bindi mi, gözü atasını bile görmemeli. Oğul! Gerektiğinde kişi canını bile verir ama at, avrat, pusat; bu üçü, verilmez! demişti.
Romanın Macerası: Bozkurtların Ölümü Atsız'ın, tarihin tozlu sayfalarından çıkardığı Kür Şad'ın hikâyesidir. 639 yılında Çin sarayını basan 41 yiğidin hikâyesini Atsız Fransız kaynaklarından, muhtemelen Hüseyin Cahit'in De Guignes tercümesinden, daha üniversite yıllarında okumuş olmalıdır. Çin kaynaklarında Cie-şı-şuay olarak geçen
Beş yıl daha geçmiştir. Kür Şad'la Bögü Alp konuşmaktadır. Kür Şad, artık zamanın geldiğini, Türkleri tutsaklıktan kurtarmak için ihtilal yapacağını söyler. Bögü Alp da “Kür Şad! İhtilâlde başımız olacak, iş başarılınca kağanlığa geçeceksin!” der. Kür Şad “hayır” cevabını verir, ihtilalin başı olacak ama kağan olmayacaktır. İhtilali kendisi kağan olsun diye yapmamaktadır. Bögü Alp'ın "ya kim kağan olacak?" sorusu üzerine de ağabeyi Tulu Han'ın oğlu Urku'nun adını verir. İhtilale katılacak olan yüzbaşılar, onbaşılar, erler Kür Şad ve Bögü Alp'ın huzurunda kılıçlarını çekip birer birer ant içerler: "Gök girsin, kızıl çıksın!" (s. 244). Kür Şad planını anlatır. Geceleri kıyafet değiştirip gezmeye çıkan Çin kağanını yakalayıp rehin alacaklar, Urku Tigin'i de kurtarıp Gök Türk ülkesine gideceklerdir. Kırkbir kişi olmuşlardır. Kıraç Ata'nın bir kehaneti daha gerçekleşmek üzeredir. Yamtar eve döndüğünde, gözleri görmeyen Gök Börü'yü Tanrı'ya yakarırken bulur. Gök Börü, ihtilalde düşmanları görmesini sağlaması için Tanrı'ya yalvarmaktadır. Gözlerinden ilk defa yaş boşanmıştır. Tanrı duasını kabul etmiştir.
Sabahattin Ali'nin Esirler piyesinden yıllar sonra bu defa ülkücü gençler Kür Şad ihtilalini piyes olarak sahneye koymuşlardır. Çağlar Sanat Tiyatrosu adı altında bir tiyatro grubu oluşturan ülkücü gençler, Gençosmanoğlu'nun Kür Şad İhtilali Destanı'nı Kürşad İhtilâli adıyla 1976 yılının Şubat-Nisan aylarında iki ay süreyle temsil etmişlerdir. Eserin rejisörü Devlet Tiyatroları sanatçısı İsmet Hürmüzlü'dür. Ankara Demirtepe'deki Güneypark Gazinosu'nda temsil edilen piyeste Kür Şad rolünü İsmet Hürmüzlü, Kıraç Ata rolünü Yağmur Tunalı oynamıştır (Tunalı 2013: 178-187).
Reklam
1.000 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.