Cemal Karakulak

Doğruluk duygusu, haklı olmanın verdiği doyum, kendini değerlendirmenin sevinci, bayım, bizi ayakta tutan ya da ilerleten güçlü zembereklerdir. Tersine, insanları bundan yoksun ederseniz, onları ağzı köpüren köpeklere çevirirsiniz.
Reklam
Bir kuşun varlık amacına uygun olarak uçması muhabbet, kanatları kırılıncaya kadar uçması aşk, kanadı kırıldıktan sonra bile bu amaç uğruna uçmaya çalışması ise şevktir.
Tanrı’ya inanmanın kölelik olduğu ve insan iradesini yok saydığı gibi aşırı bir varsayımın karşısına tanrısızlığın özgürlük ve mutlak bir irade hakimiyetini getirdiğini iddia eden insan, bu yanlış varsayıma dayandırdığı hayat felsefesiyle kendisini daha fazla köle ve bir o kadar da iradesiz kılan başka efendilerin buyruğuna girdi. Zira herkesin istediğini yaptığı yerde hiç kimse istediğini yapamaz; efendinin olmadığı yerde herkes efendidir; herkesin efendi olduğu yerde ise herkes köledir.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
(Ey hakikat arayıcıları): "Yılanın kabuğundan çıktığı gibi siz de kabuğunuzdan çıkın. Ayak seslerini kimselerin hissetmediği bir solucan gibi ilerleyin. Akrebe benzeyin, çünkü esenliğiniz hep arkanızı sağlama almanıza bağlıdır. Zira şeytan da insana arkasından yaklaşır. Güzel yaşamak için hayatın zehrini için. Diri kalmak için ölümü sevin. Uçun ve belirli bir yuva edinmeden kaçının. Çünkü kuşları hep yuvalarında avlarlar..
Sayfa 45 - İbn Sina, Risaletu’t-Tayr, Hasan Asi, et-Tefsüru’l-Kur’an ve’l-Luğa’s-Sufiyye fi felsefi İbn Sina,Kahire 1983 s.43
"Bil ki insanın ruhunun bedenindeki yeri, hükümdarın, ülkesindeki yeri gibidir. Kuvvetleri ve organları hükümdarın sanatkarları ve parası gibidir. Aklı, hükümdara öğüt veren bilgin bir danışman gibidir. Şehveti, hükümdarın başına kötülükler getiren köle gibidir. Hamiyeti, asayiş amiri gibidir. Hükümdara kötülük getiren kötü ve hilekar köle, ona nasihat veren birisi suretinde gözükür. Fakat onun nasihatinde akrep hilesi vardır. Hilekar kölenin hükümdarı yanlış yönlendirmesi halinde hamiyet ona karşı çıkar, onun kavga ve isyanlarından bir an bile gafil olmaz. Hükümdar, ülkesinde bu kötü köleyi gözardı ederek işlerin yürütülmesi konusunda veziri ile istişarede bulunur. Asayiş amirini iyi eğitir onu vezirine yardımcı kılar. Bu kötü köle, yönetici değil yönetilen oluncaya dek onun ve bağlıların üzerinde kontrol sağlanmasını temin eder. Köle yönetici değil yönetilen haline getirirse hükümdarın ülkesinde bütün işler düzelir.
Sayfa 38 - Ragıb el İsfahani, age., s.61.
Reklam
Reklam
210 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.