Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
İyaz b. Himar (r) Resûlullah (s) şöyle buyururken dinledim, dedi:
Cennetlikler üç guruptur. Bunlar: Adaleti ve başarılı devlet başkanı Yakınlarına ve müslümanlara karşı merhemetli ve yufka yürekli olan kişi Ailesi kalabalık olduğu halde haram kazançtan sakınan kimseden birşey istemeyen adamdır
Sayfa 296
Anlayışı kıt olan bazı insanlar amelin ilimden daha üstün olduğunu söyleyerek bununla nafile namaz ve oruca işaret etmekte, ilimden muradın amel olduğunu söylemektedir. Bu yanlış bir düşüncedir. Çünkü ilim kalbin gayreti ve fikrin harekete geçmesiyle elde edilir. O hålde nasıl olur da ilim, zahirī uzuvların yaptığı amellerden daha üstün olmaz? Halbuki ilim bâtıni uzuvların en şereflisinin amelidir. Buna göre ilim öğrenmek ve öğretmek bütün nafile ibadetlerden daha üstün ve faziletlidir. Mutarrif b. Abdullah bu hususta şöyle demiştir: "İlmin fazileti ibadetin faziletinden daha hayırlıdır. "
Reklam
Abdurrahman b. Seni rivayet etmiştir: Rasulullah (s.a.v) evinde iken "Nefsini, sabah ak­şam, rızasını isteyerek Rab'lerine yalvaranlarla beraber tut. (Onlarla beraber bulunmağa candan sabret) Kehf, 87 ayeti nazil oldu. Bunun üzerine Rasulullah (s.a.v) dışarı çıktı ve Allah'ı zikreden bir topluluk buldu. Onlarla beraber oturdu ve beni bunlarla beraber sabretmemi görevli kılan Allah'a hamd olsun" buyurdu.” Ibn Cerir ve Taberanî
Faiz Yemek Ve Günahı
Ebû Hüreyre'nin (r.a) rivayet ettiği bir hadis-i şerifte Resûl-i Ekrem (s.a.v) şöyle buyurmuştur: "Miraca çıkarıldığım gece, tepemde; yedinci kat gökte şimşekler, yıldırımlar, gök gürültüleri işittim. Oraya baktığımda karınları ellerinde bazı kimseleri gördüm. Karınlarında, dışardan bakıldığında da görülebilen yılanlar vardı. Ey Cebrail! Bunlar da kim böyle? diye sordum. Onlar faiz yiyenlerdir, dedi." Atâ el-Horasânî'nin rivayet ettiğine göre Abdullah b. Selâm (r.a) şöyle demiştir: Faiz yetmiş iki günahı içinde barındırır. Allah (c.c) kıyamet günü iyi veya kötü herkese kıyam etme müsaadesi verir, ancak faiz yiyene bu müsaadeyi vermez. Çünkü o her kalkmaya çalıştığında şeytan çarpmış gibi yere düşüverir. Hz. Ali'nin (r.a) dediğine göre; Resûlullah (s.a.v) şu yedi kişiye lânet etmiştir: "Faiz alana, faizi verene, faize şahitlikte bulunana, faiz alımı için katiplikte bulunana, dövme yapana ve yaptırana, hülleciye ve hülle yaptırang, zekatını vermeyene"
Tenbihü'l Gâfilîn
Tenbihü'l Gâfilîn
Allah'a Tevekkül Etmek-2
İmrân b. Husayn (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre, Peygamber Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmuş: -"Ümmetimden yetmiş bin kişi cennete hesapsız kitapsız girecektir." -"Bunlar kimlerdir yâ Rasûlallah?" diye sorulunca da şöyle cevap vermiş: -"Bunlar, cimrilik etmeyenler, sihir yaptırmayanlar, fal baktırmayanlar ve yalnızca Allah'a tevekkül edenlerdir." Ukkâşe b. Mıhsan (r.a.) hemen: -"Yâ Rasûlallah, duâ et de Allah beni de onlara dâhil etsin" demiş. Hz. Peygamber de Ukkâşe (r.a.)'ye "sen de onlardansın" diye cevap vermiş. Sonra bir sahâbî daha kalkıp: -"Ya Rasûlallah duâ et de Allah beni de onlara dâhil etsin" deyince, Peygamber Efendimiz: "Ukkâşe senden önce davrandı" buyurmuş. (Ruhul Beyan 3/279)
Ruhu'l-Beyan Tefsiri 3. Cilt
Ruhu'l-Beyan Tefsiri 3. Cilt
Gitmen için binlerce sebep bulabiliyorsun da gitmemen için hiç mi sebebin yok
Reklam
Yarın seni mükafatlandırmak için seni bugünden sınıyor
Ve gel, göğsüme güzel başını yasla ki ben huzur bulup tüm yorgunluklarımdan kurtulayım
Hainin ekmeği yine kötülerin ağzını doldurur
Zübeyr b. Bekkår şöyle anlatıyor: "Babam bana şöyle bir mektup yazdı: İlme sarıl. Fakir düşersen ilim senin malın, zengin olursan cemalin olur.
Geri199
1.000 öğeden 991 ile 1.000 arasındakiler gösteriliyor.