Bir adam Bâyezid-i Bistâmi hz.lerine (k.s) gelerek şöyle dedi: - Bana, kurtuluşuma vesile olacak bir şey öğret. Bâyezid-i Bistâmi (k.s.) adama dedi ki: - Şu iki cümleyi aklında tutman ilim olarak sana yeter ● Cenabı Mevla her halimi bilir, yaptığım herşeyi görür ● Cenabı Mevlanın amelime ihtiyacı yok, benim var
Her kalbin çarpıntısı, kendi ecelinin ayak sesidir. Bayezid-i Bistami k.s.
Reklam
Hz. Ebû Bekir-i Sıddık'tan (r.a) sonra bu yola "Sıddıkıyye" ismi verildi. Bâyezid-i Bistâmî'ye (k.s) kadar bu isimle anıldı. Ondan sonra "Tayfûriyye" ismi verildi. Tayfur, Bâyezid-i Bistâmî'nin adıdır. Hâce Abdülhälik-ı Gucdüvânî hazretlerine kadar bu isimle anıldı. Ondan sonra, "Hâcegâniyye" ismi verildi. Şah-ı Nakşibend hazretlerine kadar bu isimle anıldı. Şah-ı Nakşibend hazretlerinden sonra "Nakşibendiyye" ismi verildi. Bu yol bu isimle İslâm âlemine yayıldı, meşhur oldu. Diğer kollardaki isimler zamanla unutuldu. Bu yol, Mevlânâ Hâlid-i Bağdâdî'den sonra "Nakşibendî-Hâlidiyye" ismiyle de anılıp yayıldı. Bugün Anadolu'da yaygın olan kol "Hâlidiyye" koludur. Bu yol, günümüzde Şah-ı Nakşibend hazretlerine nisbet edilen meşhur ismiyle "Nakşibendîlik" şeklinde anılmaktadır.
Bâyezid-i bistami hazretlerine (k.s) bir kimse gelerek kendisine öğüt vermesini istedi ve, - *Bana yüce rabb'imize yaklaştıran bir amel söyler misiniz? Onu yaparak Allah'a yaklaşayım, rızasını kazanayım,* dedi. Bâyezid-i bistami hazretleri de şu tavsiyede bulundu: • *Allah'ın sevgili kullarını, evliyaları sev, onlar da seni sevsinler. Zira yüce Rabbimiz onların kalplerine nazar eder. Umulur ki Hak Teala, onlardan birinin kalbinde senin ismini görüp seni bağışlar.*
“Bir kimsenin Hakk’ı sevmesinin alameti, kendisine şu üç meziyetin verilmiş olmasıdır: Deniz gibi cömertlik, güneş gibi şefkat ve yeryüzü gibi tevazu.” Bâyezid-i Bistâmî (k.s)
Gönül darlığı, nefsin genişliğindendir. Gönlün genişliği, nefsin daralmasındandır. Hayat ilimdedir, rahat mârifettedir, zevk zikirdedir ~ Bâyezîd-i Bistâmî (k.s)
Reklam
149 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.