“Bir insanın bedenini kamçılamak ruhunu kamçılamak demektir.“ Whitman şiirlerindeki anafikir budur. İnsanın bir bedene sahip olduğunu söylemek yanlıştır, zira insan bizzat bir bedendir. Hislerimizin maddi olmadığını hissetsek de, aslında başlangıç noktaları bedendir. Whitman’ın tek şiiri kitabı Çimen Yaprakları’na derisinin ruhuyla doldurarak başlar, “Koltuk altı kokum doğadan daha güzel, Birisi ruhunu mu görmek istiyordu? Buyur gör, kendi şeklini ve çehreni… Bak! Beden içirir ve anlamin kendisidir, esas Meseledir ve içerir ve ruhtur.“ Whitman’ın bedenle ruhu meczetmesi devrimci bir fikirdi, anlayış bakımından da kullandığı serbest nazım biçimi kadar radikaldi. O dönemde bilimciler hislerimizin beyinden geldiğine, bedeninde hareketsiz bir madde yığınından ibaret olduğuna inanıyorlardı. Whitman ise zihnimizin tenimize bağımlı olduğu kanaatin deydi.“Eksiksiz biçimimiz hakkında şiirler yazmaya kararlıydı“ (Lehler)
Sayfa 128 - V. Sanatsal Yaratıcılık ve NörosanatKitabı okuyor
KADIN VE EDEBİYAT AKIMLARI
İnsan dediğimiz varlık beden ve ruh birlikteliğinden meydana gelir. Dualist bit yapıdadır. Doğal olarak bizim bir maddi bir de manevi yönümüz var. Biz ruha hitap ediyoruz. Dolayısıyla insan davranışlarına da yön veren belli başlı istikametler vardır. Bunlar maddi ve manevi unsurlardır. Maddi unsurlar: -Bedenin ihtiyaçları yani yeme içme uyuma
Reklam
172 syf.
·
Puan vermedi
“Bilmek susmak demektir, tamamen susmak, böylece içinizdeki dingin, küçük sesi duyabilirsiniz. Bilmek, zihni bırakmak demektir. Tamamen hareketsiz kaldığında, içinde hiçbir şey dalgalanmadığında, kapılar açılır. Siz bu gizemli varoluşun bir parçasısınız. Onun bir parçası haline gelerek, onun bir katılımcısı olarak bunu bilirsiniz. Bu bilmektir.”
Sezgi
SezgiOsho · Ganj Yayınları · 2016324 okunma
İlk alarm veren, zayıf düşen bir beden ise, re­jimler yapıyor, sağlık kulüplerine üye oluyor, aerobik kurslarına yazılı­yor, evlerine bir spor aleti alıyor ya da estetik ameliyat oluyorlar. So­run, kimsenin onlarla fazla ilgilenmemesiyse, güç sahibi olmak ya da arkadaş edinmekle ilgili kitaplar alıyor ya da girişkenlik kurslarına ya­zılıyor ya da güçlü kişilerle yemek yiyorlar. Ancak bir süre sonra bu parça parça çözümlerin işe yaramadığı ortaya çıkıyor. Bedenimize bakmak için ne kadar enerji harcarsak harcayalım, beden sonunda za­yıflayacaktır. Daha girişken olmayı öğreniyorsak, istemeden dostları­mızın bize yabancılaşmasına yol açabiliriz. Yeni dostluklar kurmak içinçok fazla zaman harcarsak, eşimiz ve ailemizle ilişkilerimizi tehlikeye atabiliriz. Taşmak üzere olan çok fazla baraj vardır ve zamanımız hep­siyle ilgilenemeyecek kadar kısıtlıdır.
Sayfa 17
İzler
Beden neyi sindiremezse bir işaret verir mesela kaşıntı, kızarıklık, ağrı gibi Peki ya ruhun sindiremedikleri? İçine içine atıp da kendi kendine hasta eden dertleri kederleri? Onlar da belirti veriyor elbet Ruh halinin insanların yüzüne ve duruşuna olan yansımalarından görmek mümkün( tabi estetik falan yoksa!)
.... Beğeni arzusunun gölgesinde siyaset Sosyal medyanın, özellikle internet çağında doğan kuşakları beden ve akıl sağlığı açısından nasıl etkilediğini uzun süredir konuşup tartışıyoruz. “Güzel görün, iyi mekanlara git, pahalı kıyafetler giy ve hepsini paylaş” döngüsünden çıkmak giderek zorlaşıyor, bu döngü her geçen gün daha büyük kalabalıkları
Reklam
222 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.