Mantığın Ötesini Bilmek

2016
Ganj Yayınları
Orijinal Adı:
İntuition

Bir insan, ruhunu kaybettikten sonra bütün dünyayı fethetse ne olur?
2023 43. kitabı
Okunma: 17 Nisan 2023 21:40
Düz yazı şeklinde düşünen Zihni bırak, Şiirle düşünen bir başka zihin türüne uyan, Hece uzunluğunu bir kenara koy, Yaşam tarzın şarkılar olsun. Zihinden sezgi'ye geç, Kafadan, kalbe Çünkü kalp gizemlere daha yakındır. Zaman zaman sosyal medyada osho'nun sözlerine rastlarız okuruz ve hayat felsefemize uyup uymadığını düşünürüz. Osho aslında bu sözleri hiçbir konudan bağımsız söylememiştir. O nedenle ara ara kitaplarını okumayı severim çoğu zaman benim hayat felsefemi yansıtır. Osho Sezgi kitabında; zihin ve ruhsal alan arasındaki fark ile bize başka bir düşüncenin kapısını açıyor. Aslında hepimizin Doğal olan Sezgi süreçleri vardır ve sezgilerin birçoğunun toplum tarafından bastırıldığı için artık hissetmemekteyiz. Genelde düşünce yapısına yönelmiş durumdayız. Oysa ki hayatta en güzel şeyler an'da olanlardır. Düşünmek an'da olan güzel şeylerin önünü her zaman ket vurmuştur. Osho bu kitabında bizlere sezginin tam olarak ne olduğunu, sezgilere nasıl ulaşmamız gerektiğini küçük hikayelerle anlatıyor. Sezgi'yi kendi içimizde ve başkalarında nasıl tanımlayabileceğimizin yollarını öğretiyor. Sezgi kitabını okumak bana öğreti ve keyif verdi. Siz de kendi ışığınızı yakmak istiyorsanız sezgilerinize ulaşın!
SezgiOsho · Ganj Yayınları · 2016410 okunma
Linç İncelemesi = Linceleme (Delilere cevap vermek)
2025 47. kitabı
Okunma: 30 Eylül 2025 14:22
Kendisi sürekli; "gerçeği bize şu vermez, bu vermez..." deyip duran, ama meditasyon ve zen-buda gibi öğretiler konusunda bir fanatik gibi savunma yapan, 1990'a kadar bir kanaat önderi
SezgiOsho · Ganj Yayınları · 2016410 okunma
Bilgelik varlığının en derin noktasından çıkar!
2025 147. kitabı
Okunma: 26 Eylül 2025 21:51
Merhaba herkese :) yine bir kitap incelemesiyle buradayım:) Okurken hani "hayret etme duygusu" deriz ya, işte o duygudan yaşadım o satırlarda. Bir kitabın bana bu duyguyu yaşatması, beni
Spritüel Felsefe
93 rolls royce ve özgür sex temalı tarikat lideri OSHO
Puan vermedi·118 syf.·
2019 3. kitabı
İsmi afilli olduğunu düşündüğüm,okuma hayatımda zaman zaman karşıma çıkan Osho ‘nun okuduğum ilk kitabı oldu Sezgi.. Kitabın bir kişişel gelişim kitabı olmasından çok felsefi yönü olduğunu
Felsefe
2023 15. kitabı
Okunma: 25 Ekim 2023 20:12
Beden doğal bir tepki verdiği zaman, buna içgüdü denir. Ruh doğal bir tepki verdiği zaman, buna sezgi denir. Bunlar birbirine benzer, ancak çok farklıdır. İçgüdü bedene aittir ve kabadır. Sezgi ise ruha aittir ve incedir. İkisinin arasında ise uzman olan zihin bulunur. Ve zihin asla doğal tepki vermez. Zihin bilgi demektir. Bilgi ise doğal olamaz. İçgüdü akıldan daha derindedir. Sezgi ise akıldan daha üsttedir. İkisi de aklın ötesindedir. Ve ikisi de iyidir.
2025 16. kitabı
Okunma: 17 Eylül 2025 00:40
Selam arkadaşlar Kitabı bitirdim, tahminimden uzun sürdü aslında. Kitap hakkında kısa bir analiz yaptım Kısa not Tür olarak spiritüel / kişisel gelişim / meditasyon kitaplarına giriyor; konusu ise sezgi — yani mantığın ötesinde, iç sesle ve doğrudan bilmekle ilgili bir yaşam yaklaşımı. Ne anlattığına dair hızlı özet Osho, sezgiyi “daha derin bir bilgi” olarak ele alıyor; mantığın sınırlarını, düşüncenin tekrar eden kalıplarını gösterip yerine içsel farkındalık, anın duyumsanması ve doğrudan deneyim öneriyor. Teorik gönderme çok, pratik yönlendirme de var; bazen düşünceyi kırıp deneyime geçmeyi teşvik ediyor. Bana ne hissettirdi Samimi ve provoke edici — bazen tekrara düşse de okudukça zihnin katmanları zayıflıyor ve “bilmeyi” sorgulamaya başlıyorsun. Özellikle karar anlarında mantığın tek yol olmadığını hatırlatması hoşuma gitti. Bazı bölümler meditasyon için güzel kısa hatırlatmalar sunuyor; bazılarıysa daha fazla sindirme istiyor. Kim okumalı Eğer zihnini sorgulamayı, meditasyon/ruhsal pratiklere meraklıysan ya da karar alırken iç sesini duymakta zorlanıyorsan — ilgini çeker. Çok rasyonel, tamamen kanıta dayalı bir kitap beklersen memnun kalmayabilirsin. Kısacası Mantıkla çatışma değil, ona alternatif bir kapı. Okudum ve bazı anlarda kendimi durup nefes almaya çağırır gibi buldum. Sizce sezgiye güvenmeli miyiz — yoksa önce mantıkla tartmalı mıyız? Yorumlarınızı merak ediyorum.
·118 syf.·
2016 138. kitabı
Osho'nun anlatımlarından üretilmiş kitaplar içinde ilk üçe girer, diyebileceğim bir kitap 'Sezgi'. "Akıl zaman alır. Ve sen düşünürken, artıları eksileri hesaplarken, o anı kaçırırsın. Hayat senin için beklemez. İnsanın artık yaşaması gerekiyor."
İlişkiler
SezgiOsho · Ganj Yayınları · 2016410 okunma
Akıl ve mantığın ötesine götüren kitap
2023 2. kitabı
Hayatı yaşama şeklini ve zihninin ötesini keşfederek sınırsız ihtimalleri deneyimlemek isteyenlere rehber olabilecek bir kitap. Belki bir cümleyi günlerce düşünmek ve sindirmek isteyebiliyorsunuz. Derin kitap, tavsiye ediyorum kesinlikle. OshoOsho SezgiSezgi
Felsefe-Düşünce
2017 48. kitabı
Yeni bir yaşam serisi kitaplarından biridir kesinlikle okunması gerekir... ustaca anlatılan öyküler mesajlarını belirgin hale getirir yazarın, kimi yerde sayfanın en önemli sözü köşede asılı durur çerçeve içinde
İlişkiler
Şiire önem ver.
2023 64. kitabı
Okunma: 24 Kasım 2023 14:28
Şiire önem ver Batı dillerinde birçok şey ifade edilemez. Çünkü doğulu yaklaşımda gerçek, temelde, özünde çok farklı bir şeydir. Bazen aynı şeye, doğu ya da batı mantığıyla baktığında, yüzeyde

OshoYazar · 152 kitap
'Asi Ruh' ya da 'Provokatör Mistik' olarak da anılan Osho, 1931 yılında Hindistan'ın Madhya Pradesh eyaletindeki Kuchwada'da dünyaya gelmiştir. Daha çocukluk yıllarından itibaren, başkaları tarafından verilen bilgiler ve inançları edinmektense gerçekliği kendisi deneyimlemekte ısrarcı olan asi bir ruhu vardı. Bu durumu kendisi şöyle dile getirir: 'Çocukluğumdan hatırlayabildiğim kadarıyla yalnızca tek bir oyun sevdim: Tartışmayı, her şey hakkında tartışmayı... Pek az yetişkin bana tahammül edebiliyordu; beni anlamaları söz konusu bile değildi. Okula gitmek hiç ilgimi çekmiyordu. Orası olabilecek en kötü yerdi. Sonunda gitmeye zorlandım, ama elimden geldiğince direndim, çünkü orada yalnızca benim ilgilendiğim şeylerle ilgilenmeyen çocuklar vardı ve ben de onların ilgilendikleri şeylerle ilgilenmiyordum. Bu yüzden hep grup dışı kaldım.' 1990 yılına kadar süren yaşam yolculuğu süresince tüm dünyayı yerinden oynatacak söylemleri ve geliştirdiği meditasyonlar ile günümüzde hala güncelliğini koruyan sıradışı bir şahsiyet olan ve Bhagwan Shree Rajneesh adıyla da bilinen Osho, din, felsefe, psikoloji, politika ve insanı ilgilendiren birçok alanda her türlü geleneği temelden sarsan yorumlarıyla büyük ilgi ve de tepki toplamıştır. Yirmi bir yaşında üniversite öğrenimini tamamlayan Osho, Jabalpur Üniversitesinde yıllarca felsefe dersleri verdi. Aynı zamanda da tüm Hindistan'ı dolaşıp konuşmalar yaptı, halka açık tartışmalarda tutucu dini liderlere meydan okudu, geleneksel inanışları sorguladı ve hayatın tüm alanlarından insanlarla bir araya geldi. 1960'ların sonlarına doğru artık kendi dinamik meditasyonlarını geliştirmeye başlayan Osho, meditasyonun o rahat ve düşüncelerden arınmış durumunun keşfedilebilmesi için öncelikle geçmişin modası geçmiş yöntemlerinin ve günümüz modern hayatının getirdiği sıkıntıların ağırlığı altında ezilen çağdaş insanın çok derin bir ruhsal temizlenme sürecinden geçmesi gerektiğini ileri sürer. 1970'lerin başlarında ilk olarak bazı Batılılar Osho'dan haberdar olmaya başladılar. 1974'te Hindistan'ın Pune şehrinde onun çevresinde bir komün kuruldu ve başlangıçta Batı'dan tek tük gelen ziyaretçiler, sonradan gittikçe çoğaldı.1985 yılında göçmenlik yasalarını ihlal etmek suçlamasıyla gözaltında olduğu sırada yavaş yavaş zehirlendiği söylenir. 1975 yılı boyunca Osho, Doğulu meditasyon teknikleri ile Batılı terapi yöntemlerine devrim getiren programların ve atölyelerin genişlemesine rehberlik etti. Ağustos 1975'te ilk terapi grubu başladı. Grup süreçlerine günlük Dinamik ve Kundalini Meditasyonları, Osho'nun sabah söylevleri, gruptan önce veya sonra on günlük meditasyon kamplarına katılmak dahildi. Darşan'da, Osho yeni gelen gruplara önerilerde bulunuyor, grup liderlerine tavsiyeler veriyor, grubun katılımcıları ile görüşüyordu. 1977'nin sonunda elli farklı grup önerilebiliyordu ve Aşram, dünyadaki en büyük ve en yenilikçi büyüme merkezi olarak tanınıyordu. Toplum, din, politika, felsefe, psikoloji ve daha birçok alanın, insanın benliği ve varoluşu ile ilişkisini ele alan Osho, bu konularda ileri sürdüğü oldukça cesur ve kalıpları kıran savları, söylemleri ve iddiaları ile birçok otoritenin tepkisini çekmiştir. Köhneleşmiş, kalıplaşmış sistemlerin güçlü bir şekilde etkisi altında kalarak kendini sürekli bastıran ve böylece sürekli bir gerilim halinde olan çağdaş insan için mutluluğun, gevşemenin, yaşama sevincinin hedef alındığı meditasyon yöntemlerini geliştirmekle birlikte, bazen dinin karşısında, bazen yanında olmuş, ama bugünkü anlamda kabul edilen din görüşünün içerisinde olmamıştır. Bununla birlikte Doğu kültüründen ve mistisizminden de tamamen uzak değildir. Örneklerinde Buda'dan, Tao'dan bahsettiği kadar, Mevlana'dan, Nasreddin Hoca'dan, Hallac-ı Mansur'dan da bahseder. Ancak insanın cinsel hayatı, tatmini ve mutluluğu üzerine cesur terapi yöntemleri geliştirip onun rahatlamasını sağlamak amacıyla meditasyonlar geliştirmesinden dolayı dini çevrelerce oldukça eleştirilmiş ve tepki görmüştür. Bunun yanında, toplumsal konular hakkında da derin araştırmalar yapıp kendi fikirlerini insanlara sunan Osho'dan, birtakım politika, güç, rant ve nüfuz çevreleri rahatsız olmuştur. Belki de bu yüzden 1981 yılından itibaren ABD'den başlayarak ülke ülke dolaşıp kendine yer edinmeye çalışmış ama birçok ülke onu barındırmak istememiştir. Böylelikle de birçok sıkıntı yaşayan Osho, 1985 yılında Amerika'da tutuklanarak 12 gün boyunca hapiste kalmış ve ardından sınırdışı edilmiştir. Bu süre içerisinde yavaş yavaş zehirlendiği iddia edilen Osho, 1990 yılında da zehirlenme belirtileriyle ölmüştür. Bugün onu eleştirenler kadar onun yolunda gidenlerin kabul ettiği bir gerçek vardır : O da Osho'nun olağanüstü sıra dışı ve hiçbir kalıba ya da düzene boyun eğmeyen, suyuna gitmeyen ve tamamen bireysel özgürlüğü savunan bir kişilik olduğudur. O, özellikle İkinci Dünya Savaşı'nın ardından sayıları gün geçtikçe artmakta olan ruhani buhran içerisine düşmüş insanlar için bir nevi alternatif bir inanç sistemi kurmak yolunda doğu felsefelerine hücumun yol göstericilerindendir. Bireysel olduğu kadar toplumsal arayışlara da en derin detayına kadar inen Osho, kendisi kitap yazmamıştır. Bununla birlikte otuz beş yıl boyunca dünya çapında yapmış olduğu konuşmaları kayda alınarak sayılarca kitap haline getirilmiştir. O, hiçbir geleneğe ait olmadığını açıklamış ve 'lütfen beni geçmiş ile bağlantılandırmayın, onu anımsamaya bile değmez' diyerek seslenmiştir insanlığa- Öğrencilerine ve dünyanın her yerinden kendisini dinlemeye gelenlere yaptığı konuşmalar 30'dan fazla dile çevrilmiş ve 600'den fazla ciltler halinde yayımlanmıştır. Temmuz 1974'ten 1981'e kadar söylevler vermeye devam eden Osho, Tao, Zen, Hıristiyanlık, Hassidizm, Sufizm, Baullar, Hindu gizemciler, Tibet Budizmi, Tantra, v.b. pek çok spiritüel gelenekteki aydınlanmış gizemcilerin öğretileri üzerine yorumlar yaptı. Değişik günlerde kendisini izleyenler tarafından sorulan sorulara yanıt verdi. O kendisini 'gerçek bir varoluşçu' olarak tanımlamıştır. Beden ve zihnin birikmiş stresini atmak amacıyla kendine özgü olarak meditasyonlar geliştiren Osho , otobiyografisini de yazmamıştır . Yapmış olduğu çalışmalar ve konuşmalarından kendisinin tanınabileceğini söylemiştir.