Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Çelebi

Çelebi
@celebimehmet
We danced the night we met Now we need dancing lessons
214 syf.
·
Puan vermedi
·
1 saatte okudu
Aytaç Yıldız Kemalizm: Türkiye'de Resmî İdeolojinin Kavramsal Tarihi (1919-1939) Bir kavramın tarihi üzerinde güzel bir makale. geçmişi etkilemiş ve günümüzde etkisi devam eden ideoloji hakkında bilgi sahibi olmak adında okunmalı.
Doğu Batı Sayı - 66
Doğu Batı Sayı - 66Doğu Batı Düşünce Dergisi · Doğu Batı Dergileri Yayınları · 20135 okunma
Reklam
100 syf.
·
Puan vermedi
·
23 saatte okudu
"En doğru bildiğimizden kuşkulanmak Mustafa’dan Kamâl’a Atatürk’ün isimleri" Mehmet Ö. Alkan tarafında kaleme alınmış sayının ilginç yazılarından. Keyifli okumalar.
Toplumsal Tarih Dergisi - Sayı 300
Toplumsal Tarih Dergisi - Sayı 300Toplumsal Tarih Dergisi · Tarih Vakfı Yurt Yayınları · 20183 okunma
278 syf.
7/10 puan verdi
·
22 günde okudu
Türk Dili dergisinin bu ay yayımlanan sayısında kitapla alakalı bir yazı var. Eleştirilere neredeyse bire bir uyacak kitap. Yazarın anlatımda genel akışı sık sık bozması bazen de ideolojik sokaklarda kaybolması ile kitap gerçekten kaçırılmış bir fırsat. Ama tüm bunlar yazarın kıymetli bir fikir insanı olmasını, geçmiş zamana ait manzaraları son derece kuvvetli şekilde tasvir etme yeteneğini gölgelemiyor. Ayriyeten sık tekrarlar da gözden kaçmıyor. Bir misal verelim. Kitap boyunca bundan kırk sene öncesi diye başlayan cümleye kaç defa rastladığınızı sayamayabilirsiniz. Ve bu tarihin yıl olarak hangi yıla tekabül ettiğini de uzun süre düşünebilirsiniz. Çünkü bazı sayfalarda bahsedilen tarihler her şeyin güzel, insanların ahlaklı, temiz, dürüst olduğu mükemmel bir zamana işaret ediyor. Şimdi düşünelim. Anlatılan zaman elbette Osmanlı'nın son devirleri. Peki onca sıkıntı devresinde bu harika hayat nerede yaşanıyordu. Bunlar hangi yıllardı. Biraz dikkatli biraz da şanslı bir çift göz kitap içerisinde şu dipnota rastlayabilir: Bu kitap ilk defa 1952 senesinde basılmıştır. (s.124) Bu dipnottan hareketle yazarın 1900'lerin başını yada kaba matematik hesabı ile 1912 yılını işaret ettiğini düşünebiliriz. Bu tarih hesabından sonra şimdi düşünelim. O zamanlar gerçekten bu kadar güzel zamanlar mıydı?
İstanbul Geceleri
İstanbul GeceleriSamiha Ayverdi · Kubbealtı Neşriyatı · 2007141 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
524 syf.
·
Puan vermedi
·
55 günde okudu
Günümüz siyasi hareketi için bir dönemin aynası niteliğinde bir kitap. Bugünün partisinin dün nasıl bir parti içerisinde doğum büyüdüğünü yada yazarın anlatımıyla büyütüldüğünü, neleri yaptığını yada yapmadığını dönemin olayları ile beraber, gazetelerde, köşe yazarları eşliğinde okuyabileceğiniz uzun bir serüven kitabı. İyi okumalar. 524 sayfa... Sayfanın ebadı düşünülünce normal kitap e 524 sayfanın daha da fazla çıkması kuvvetle muhtemel. Bekaroğlunu tebrik etmek lazım. Kendini, dönemini medyası ve olan biten her şeyi ile daha ziyade partisi ve içinde bulunduğu hareketin etkilediği ve etkiledikleri çervesinde oldukça açıklayıcı, herkese ve her kesime hak ettiği takdirde kıyasıya eleştiri içeren anlatımıyla fevkalade bir kitap. Ve eleştirilerin tamamı ölçülü, saygısızlık veya hakaret barındırmıyor. Bunun dışında okurken mutlaka tarih için notlar alacaksınız. Buluduğumuz yeri, ülke olarak konumumuzu zihninizde daha iyi oturtacaksınız. Uzun bir ve yorucu bir okuma ama deneyin.
"Adil Düzen"den "Dünya Gerçekleri"ne - Siyasetin Sonu
"Adil Düzen"den "Dünya Gerçekleri"ne - Siyasetin SonuMehmet Bekaroğlu · Elips Kitapları · 20073 okunma
351 syf.
9/10 puan verdi
·
41 günde okudu
Tanpınar tahkim edilmiş bir kale ise hikayeleri bunların küçük bir cüzü olmalı. Biraz zaman, dingin, berrak bir zihin bunları muhasara edip kendine pay etmeye yeter. Vakit ayırın, emsalsiz hazineler üzerine kurulmuş bulacaksınız kendinizi.
Abdullah Efendinin Rüyaları
Abdullah Efendinin RüyalarıAhmet Hamdi Tanpınar · Ahmet Halit Kitabevi · 1943270 okunma
Reklam
·
Puan vermedi
Sosyolojik tahliller, açıklamalar, girintiler çıkıntılar... Uzun sayfalar boyunca seksenlere ait somut olaylara tesadüf olunmuyor. Kısa paragraflar dışında. Kitap çeşitli yazıların bir araya getirilmesi ile oluşmuş. Okuduğum bir makale kaynakçasında yer alması ve 80'lere merakımdan devam ettiğim kitaba paralelellik olsun diye heves ettim lakin netice sükut-u hayal. Benim gibi sosyoloji literatüründen, yazım dilinden habersiz okuyucuların yaklaşmaması gereken bir kitap veyahut daha sakin zamanlarda sindire sindire okunmalı.
Vitrinde Yaşamak
Vitrinde YaşamakNurdan Gürbilek · Metis Yayıncılık · 2014776 okunma
256 syf.
·
Puan vermedi
·
9 günde okudu
Evvela üsluba değinelim. Gayet akıcı, pürüzsüz, anlaşılır. Tarihimizin bir dönemini, bir şahıs üzerinden okumak ufuk açıcı. Belki de kitabın özünü açıklayan şu son başlık, imge her şeyi özetliyor: Bir nehir, bir şehir. Yazar da buradan ilham aldığını ve yazmaya başladığını söylüyor. Somut olaylar üzerine söylenebilecek pek bir şey yok ama bunların yorumlanması, etkileri ve sonuçları için başka kaynaklardan çapraz okumalar yapmak şart. 
Erbakan
ErbakanMete Gündoğan ·  Destek Yayınları · 201943 okunma
280 syf.
·
Puan vermedi
·
22 günde okudu
Kısa bir giriş kısmının ardından Boğaziçinde Cevelan başlığı ile başlıyoruz seyrimize. Kimi zaman sahilden vapurla yaptığımız yolculuk bir bakıyoruz ara sokaklarda adını bilmediğimiz çoğu zaman önünden geçip görmediğimiz mazinin kıymetli eserlerinin yanına getirmiş bizi. Örnek vermek gerekirse muvakkithaneler, namazgahlar. Meraka düşürmek için ne olduğunu söylemeyeceğim. Şimdilerde büfe olarak kullanılan bu yapılardan bir tanesinin eskiden nasıl bir vazife icra etmiş olduğunu öğrenmiş bulunmaktayım. Dikkatle okunduğu takdirde son derece güzel bir eser. Binanların üslupları, başından geçen olaylar, yalılar, haremlik selamlık kısımları, tepedeki köşkleri... Yeteri kadar malumat sahibi olacaksınız. Bebek'te Fuzuli heykelini bilmiyorsanız eğer hangi badireleri atlatarak bu kıymetli heykeli görebileceğiniz yazarın latif, kinayeli üslubu ile öğreneceksiniz. Galata Kulesi'nden başlayan cevelan Karadenize doğru tırmanırken Beşiktaş, Arnavutköy, Bebek, Boyacıköy, Emirgan, Sarıyer derken Garipçe'ye varacak, Garipçe adının nereden geldiğine hayret edeceksiniz. Oradan da Üçüncü Köprü ver elini Poyrazköy ve Beykoz. Beykoz'a gelmişken yazarın genel olarak kaybolan mirasımıza, sahilden manzarıyı bozan yapılara, hatta tarihi kıymeti olan yapıların yanlış ağaçlandırma ile yeşil arasında kaybolmasına dahi çattığına şahid olacaksınız. Ve değinmeden geçmeyelim bu eleştirilerden en çok nasibini alanın da maalesef Beykoz olduğunu göreceksiniz. Çubukluya adını veren bostanları artık bulmaktan vazgeçip kah kıyıdan kah sahilden ilerleyip Üsküdar'da yolculuğunuzu nihayete erdireceksiniz. Okuyun. Keyif alacaksınız.
Boğaziçi'nin Tarih Atlası
Boğaziçi'nin Tarih AtlasıSedat Bornovalı · Timaş Yayınları · 201865 okunma
319 syf.
8/10 puan verdi
·
13 günde okudu
İlk olarak diyebileceğimiz kitap, okunması gereken kitaplardan. Kim için? İstanbulda yaşayanlar ve merak edenler için. İçeriği, farklı zamanlarda yazılmış kısa yazıların konularına göre başlıklar altında toplanmasıyla oluşmuş. Burada bir kusuru söyleyelim ; bir kitap kurgusu olmadığı için toplama yazılardan dolayı ilk yüz sayfa aynı şeyleri dönüp dönüp okuyormuşsunuz hissi veriyor. Ama bilgiler kıymetli, üslup sıcak, yazılar kısa olunca bu pek görünmüyor. Bir diğer kusur fotoğraf yok. Belki kasıtlı bir tercih, okuyanın o mekanları bizzat ziyaret ederek görmesi istenmiş. Ama hayalde canlanması açısından fotoğraf olsa birbiri ardına sıralanan isimler havada kalmazdı. Ama en nihayetinde bunlar temenniden öteye geçmez. Bu kitaba yazar vefat ettiğinde başlamaya karar vermiştim. Öğrendiğim kadarıyla kıymetli bir insanmış kendisi. Allah taksiratını affetsin.
İstanbul'da Yaşama Sanatı
İstanbul'da Yaşama SanatıHaluk Dursun · Timaş Yayınları · 2009303 okunma
250 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Tahsin Banguoğlu, Necmettin Sefercioğlu ve Ahmet Kabaklı yazıları içerik olarak ilgi çekici. Otuz taş hikayesi de güzel okumaya değer bir hikaye idi.
Türk Dili Dergisi - Sayı 809
Türk Dili Dergisi - Sayı 809Türk Dili Dergisi · Türk Dil Kurumu Yayınları · 20194 okunma
Reklam
278 syf.
9/10 puan verdi
Sonlara doğru ölüm ve yalnızlık, genelinde yalı hayatı ve ruh tahlilleri... Refik Halit klasiği. Metin dili günümüze göre ağdalı. Osmanlıca Farsça kelimeler sevenler için hoş, tatlı. İlk iki romanı gibi olay sonda çözülüyor. Sonlara bakma huyunuz varsa fena. Hasılı okumaya değer.
Bu Bizim Hayatımız
Bu Bizim HayatımızRefik Halid Karay · İnkılap Kitabevi · 201192 okunma
41 öğeden 31 ile 41 arasındakiler gösteriliyor.