Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Dil, onu konuşan milletin yaşam şeklini, diğer milletlerle kurduğu ilişkileri, dünyayı algılama biçimini, estetik zevkini kısaca milletin kültürünü yansıtır. Dil, kültür konusunda oldukça muhafazakârdır. Mesela, “cemaziyelevvelini bilmek” deyimini kullananlar, cemaziyelevvel’in, bir dönem Türkler tarafından kullanılan hicri takvimde bir ay ismi olduğunu öğrenilebilir. Anlamı bilinmese dahi dil kelimeyi korur ve gerektiğinde kelime ile ilgili bilgilere ulaşılabilir. Bu deyim, yaşadığı ve kullanıldığı müddetçe taşıdığı kültürel bilgiler de yaşar. Oysa deyimle anlatılmak istenen düşünce ile bu ayın doğrudan bir ilişkisi yoktur. Dil, burada çift yönlü bir muhafazakârlık gösterir. Hem geçmişte kullanılan bir zaman ölçüsünü günümüze taşır hem de milletin bakış açısını gösterir (Uyar, 2007).
“BEN SENİN CEMAZİYELEVVELİNİ BİLİRİM” SÖZÜ NEREDEN GELİYOR ?…
‘Ben senin cemâziyelevvelini bilirim’ deyimini sık sık duyarsınız. Gördüm ki bu meşhur deyimin anlamının bilen pek yok. Sizin için araştırdım: Cemaziyulevvelin halk arasındaki kullanımıdır. Bir kişinin geçmişiyle ilgili olumsuzluklarını anlatmak anlamını içerir. Özellikle kişinin geçmişteki kötü hallerine bu deyimle vurgu yapılır. Bu deyim; ben
Reklam
Cemaziyelevvelini Bilmek
Biliyorum, ben ağırlanması zor bir konuğum ve Franz'la konuşma biçimimden hoşlanmadığınızı farkettim. Fakat insan iki yıl boyunca birbirinin bitlerini ayıkladıysa, birbirini tıraş ettiyse, aynı tabaktan yemek yediyse ve aynı pisliğin üzerinde yattıysa, onun diğerine hava atması ve kibar konuşması çok yapay oluyor. İnsan eski bir arkadaşına rastlayınca doğal olarak hemen birlikte yaşadıklarından konuşmaya başlıyor.
Sayfa 238 - Can YayınlarıKitabı okudu