Puan vermedi·136 syf.·
2022 33. kitabı
Puşkin Rusya'nın 'Ulusal Şairi' olarak tanınıyor. 'Erzurum Yolculuğu' eserinde Rus ordusundayken geldiği Osmanlı topraklarından izler taşır. Karısına kur yaptığını düşündüğü biri ile yaptığı düello sonucu ölmüştür. Kitap Pugaçov ayaklanmasında bir subay ile yüzbaşının kızı arasındaki duygusal ilişkiyi anlatıyor. Akıcı, sade bir dili var bir çırpıda okuyuverirsiniz biter. Tamam hepsi güzel iyi hoş ama ben bu kitaptan ayrı bir zevk aldım. Çünkü araştırıp yeni şeyler öğrenme zevkini aldım. Nedir bu? Başkırtlar... Rusyadaki ilk etnik özerk cumhuriyet olarak 1917 de kurulmuş. Buradan çıkmış bir adam var Zeki Velidi TOGAN... Başkurt devrimi ve bağımsızlık hareketi önderi, Rus meclisi Duma ve Ufa'da temsilcilik yapmış, Basmacı Harekatında yer almış, İran'a gidip İbn Fadlan'ın bilinmeyen bir eserini bulmuş Meşhed'deki kütüphanede. Türkistan milli birliği kurucusu ve ilk başkanıdır. İstanbul Üniversitesi'nde Umumi Tarih Kürsüsünü kurmuştur. Bu arada kitapta Kıpçaklarında adı geçince bir de oraya şöyle bir bakıvereyim dedim. Türklerin en güzel ve en yakışıklılarının oradan olduğu sarışın mavi gözlü en güzel Türk soyu deniyor. Dede Korkut hikayelerinde yerlerini almışlar, Codex Cumanicus diye bir sözlük çıktı karşıma bu da Avrupalıların kendi aralarında Kıpçak Türkçesini anlayabilmek için yazdıkları bir sözlük olarak geçiyor. Bir kitabı okuyup bitirince beni bambaşka meraklara sürükleyip araştırma yapmama vesile olup bilgi katmasını seviyorum. Bilmem siz de seviyor musunuz? :) İyi okumalar:)
Edebiyat
Yüzbaşının KızıAleksandr Puşkin · Halk Kitapevi · 202137bin okunma
Puan vermedi·250 syf.··
2021 19. kitabı
·
4 günde okudu
·
Okunma: 10 Haziran 2021 20:48
Bu sayıda plastik kirliliği, gelişim psikolojisi, genetik makas yazılarına yer verilmiş. En çok ilgimi çeken Arşiment'in Kayıp Kitabı oldu. Gerçekten de pişmiş tavuğun başına gelmemiş kitabın başına gelenler. Bu yazıdan yeni öğrendiğim bilgiler de çokça. Codex kelimesinin nereden geldiğinden bahsedilmiş. Parşömenlerin üst üste konması ağaç kütüğünü anımsattığı için Latince ağaç gövdesi anlamına gelen 'caudex' kelimesinden türetilmiş. Codex basılı kitap anlamına geliyormuş. Codex Cumanicus'un 'Kuman Kitabı' anlamına geldiğini de geç de olsa öğrenmiş oldum. Bir diğer öğrendiğim yararlı bilgilerden birisi ise 'palimpsest' kelimesi. Yazısı kazınarak ya da silinerek yeniden kullanıma hazırlanan alyazması sayfa anlamına geliyormuş. Arşiment'in kitabına da palimpsest olmuş meğer.
Bilim ve Teknik - Sayı 639 (Şubat 2021)Bilim ve Teknik Dergisi · Tübitak Yayınları · 2021135 okunma
Tatil planı hazırsa sıra okuma listenizde!
Bu yaz yanınızdan ayırmak istemeyeceğiniz kitapları sizin için bir araya getirdik. 💬 Siz olsanız bu listeden hangisiyle başlardınız?
9/10
·168 syf.··
Beğendi
·
2021 10. kitabı
Galip Güner doktoradan hocamdır. Bu çalışmada Codex Cumanicus adlı eserde geçen 47 bilmece transkripsiyonlu metin şeklinde okunmuş ve bilmecelerin olası cevapları verilmiştir. Kendisinden daha önce yapılan bilmecelerin çözüm denemesine de hocamız yer vermiştir.
Kuman Bilmeceleri Üzerine NotlarGalip Güner · Kesit Yayınları · 20165 okunma
10/10
·1080 syf.··
Beğendi
·
2021 7. kitabı
Galip Güner doktoradan, Mustafa Argunşah ise lisans ve doktoradan hocamdır. Codex Cumanicus Kuman (Kıpçak) Türkçesi ile yazılmış bir eserdir. Yazarı belli değildir. Eser Alman ve İtalyan bölümü olmak üzere iki bölümden müteşekkildir. Eser parça parça birçok kez yayınlanmıştır. Fakat bir bütün olarak ilk yayını Ceza Kuun tarafından 1880'de yapılmıştır. Bir bütün olarak ikinci yayını ise bu çalışmadır. Eser, Latin harfleri ile yazılan ilk Türkçe eserdir .İlk Türkçe ilahi bu eserdedir. Çalışmada eser Latin alfabesine aktarılmış, sözlük ve dizini ile tıpkıbasımı da eklenmiştir. Eser yakında TDK tarafından basılacak.
Codex CumanıcusMustafa Argunşah · Kesit Yayınları · 201518 okunma
10/10
·704 syf.··
Beğendi
·
2018 65. kitabı
·
5 günde okudu
·
Okunma: 22 Nisan 2018 00:00
Yüzyılın en büyük SPOİLER çalışması. Kitabımız çok güzel. Öyle ki sizlere yer yer kendinizin araştıracağı yerler bile bırakıyor. Sanırım kitabı uzunca bir süre hem araştırarak hem de okuyarak devam edeceğim. Elimden geldiğince de alıntı yaparak ilerlemeye çalışacağım. ÖNCÜLER İlk bölümümüz “Öncüler” şeklinde ilk Türk devletlerini işliyor. İskitler (Sakalar), Hunlar, Sabirler, Avarlar, Peçenekler, Bulgarlar ve Hazarlar işleniyor. Hemen ardından Türk Dilinin Konumu ve Türk Dilinin Evreleri diye 2 başlık altında toplanan incelemeler mevcut. Hadi hep beraber bu toplumları inceleyelim. İskitler: Tanrı Dağları - Fergane - Kaşgar bölgesinde yaşama başladılar şeklinde kabul edilen ilk Türk Milleti. Açık konuşmak gerekirse ben Saka ve İskitleri farklı sanıyordum. Aynılarmış. Ama bu konuda kafam karışık yalan olmasın. Bunun haricinde bu devletin iki büyük destanı herkesin bildiğini düşündüğüm bir yazındır. İranlılarla yapılan savaşlara konu edilen ve yazılı metinlerimiz olmadığı için en azından yaşadığını da bildiğimiz Alp Er Tunga ve Destanı. Bir de Büyük İskender ile yaptıkları savaşları konu edinen Şu Destanı bizlere kalan olaylardır. Hatta Alp Er Tunga ile ilgili sizlere haddim olmadan bir de tavsiye vereceğim. Tomris Hatun (ilk kadın hükümdar da bu devirde yaşamıştır ve Alp Er Tunga’nın torunudur.) gibi karakterlerin tamamını konu edinen ve tarihi roman olan, benim de yakın zaman da okuduğum Ahmet Haldun Terzioğlu dan Alp Er Tunga kitabı. Çok beğeneceksiniz ve bu konuda fikriniz oluşacak. Buna eminim. Hunlar: 3 ayrı başlık altında inceleniyor. Hiung-Nu’lar ilk temsilcileri. Bu aynı zamanda bir birliktir ve Türklerin de katılımıyla Çin’e akınlar gerçekleştiren bir birliktir. Ak-Hunlar bir diğer kolumuz. Bu kolda da aslında aynı olay görülür. Daha doğrusu Chinoit ve
Tarih
Türklerin DiliFuat Bozkurt · Eğitim Kitapevi · 20128 okunma