Uzun zamandır alıp okumayı beklediğim bu kitabı ne zaman, ne şekilde keşfettiğimi anımsayamıyorum. Ancak büyük bir beklenti içerisindeydim. Çok yönlü bir yazar olan Bergerac'ın ölümünden iki sene sonra yayımlanan bu eseri, "Güneş Devletleri ve İmparatorlukları" kitabının öncülü. Burada Ay'a yolculuk söz konusu iken sonraki durak Güneş imiş.
Bilim kurgunun ilk eseri olmasa da felsefi temelli ilk eseri olduğu yorumlarıyla karşılaştım sıkça. Felsefi yanı sahiden kitabın tümüne sirayet etmiş durumda. Bundan ötürü sandığımın aksine epey zorlandım, hatta öyle ki pek yoruldum. Bu yüzden okumayı bir çırpıda yapma kararı aldım, yoksa sıkılıp bırakacağımı düşündüm ancak bunun da akıllıca olmadığını bitince fark ettim. Bu yüzden sakin kafa ve zaman dilimi içerisinde tekrar okumak istediklerim listesine ekledim. Çünkü harika bir kitap ama beni içine çekmekten ziyade maalesef yuttu. Yanlış dönemde okumanın azizliği diyorum.
Bilim kurgunun bilim temelli ortaya çıktığı ve yetiştiği bu yüzyıllar öncesinin dönemlerinde konu genelde aynı: Bilimsel ve fantastik şekilde gezegen seyahati. Bundan ötürü, merak edenler için bu kitaba benzer tavsiyeler sunmayı tercih ediyorum.
Okumadan (eseri biliyorum ama fırsatım olmadı) tavsiyemi maruz görürseniz eğer, 165 (evet 165) yılındaki dünyanın ilk bilim kurgu eseri (fantezi, hiciv, seyahat da bir arada)
165- "Hakiki Hikâyeler" - Samsatlı Lucian ya da Loukianos
ya da okuduklarım arasından
1634 - "Somnium ya da Ay Astronomisi" - Johannes Kepler
1638 - "Ay'daki Adam" - Francis Godwin
1865 - "Ay'a Yolculuk" - Jules Verne
Örneklerimin ilki hariç hepsi Ay ile ilgili. Bu da beni ikinci kitabın konusu Güneş'e olan yolculuk hakkında daha çok merakta bırakıyor. Devamında okumalarımın ilkini "Hakiki Hikâyeler" ile yapacağım. Bu kitabı tekrar okuduktan