Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Hamuruna Tanrı tarafından altın ve gümüş koyulmuş kişiler, ölümlülerden gelecek altına ve gümüşe tenezzül etmemelidir. Doğalarında bulunan altını dünya altınıyla lekelemek günahtır, çünkü hamurlarındaki altın lekesizdir.
Sayfa 198
O hâlde müziği ve idmanı insanlara verirken, Tanrı, sırf ruhlarını ya da bedenlerini eğitsinler diye değil, içlerindeki heyecanı ve bilgelik sevgisini artırsınlar istemiş. Bu iki yetinin, insanın içinde iki tel gibi gerilip gevşeyerek uyumlu ve düzenli olabilmesini arzulamış.
Sayfa 189
Reklam
294 syf.
·
Puan vermedi
·
16 günde okudu
Kötülük kavramı felsefe tarihinde diğer birçok kavram gibi net bir şekilde tanımlanamamış kavramlardandır. Herkes tarafından kabul edilebilir bir ahlak anlayışının olmayışı da kötü ile iyi arasındaki ayrımı daha da belirsizleştirmiştir. Kötü kendi içinde doğal ve ahlaki kötülük olarak ikiye ayrılır. Doğal kötülük, kaynağı her türlü iradeli
Kötülüğün Felsefesi
Kötülüğün FelsefesiLars Svendsen · Redingot · 201847 okunma
Kendini sorgulama sonrasındaki uyku ne tatlı olur… ne rahat, ne derin ve katıksız bir uyku uyunur.” (Platon, Devlet, IX. Kitap, 571)
Öyle mi dersin? Ya halk kızar da koskoca delikanlının baba sırtından geçinmesini doğru bulmazsa? Derse ki oğluna: Asıl sana düşer babana bakmak. Ben seni, büyüdüğün zaman uşaklarının uşağı yapasın, yerli yabancı bir sürü kölenle birlikte kendini bana besletesin diye mi çıkarıp koydum ortaya? Ben yalnız zenginleri, kibar denen kişileri başımdan atman için getirdim seni başa. Şimdi topla adamlarını ve çekil devletten. Bir baba isterse oğlunu belalı misafirleriyle birlikte evinden kovabilir değil mi?
Aşırı ve düzensiz özgürlük ona köleliğin en ağırını, en acısını, efendilerin en belalısını getirecekmiş meğer!
Reklam
Bu adamlar yoksulların korkaklığı yüzünden zengin olmuş demez mi, kendi kendine? Sonradan bir araya gelip konuşan bu yoksullar şu sözü etmezler mi: “Bu adamlar bizim elimizde be! Yok bu adamlar?”
"Değerli insan kendine yeter, tek başına yaşamanın tadına varabilir. Herkesten daha az arar başkalarını."
Sayfa 77 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okuyor
372 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Spoiler içerir Öncelikle kitabı daha önce çok kez başlayıp yarım bırakmıştım. Baya ağır ve anlaşılması biraz güç bir kitap. Ama okuduktan sonra yüzyıllar öncesinde de Aydın kişiler bugün ile aynı şeyler üzerine kafa yordukları anlaşılıyor. Söylediğim gibi okuması zor olan kitap. içeriğinde insana ve yönetim şekillerine dair o kadar çarpıcı tespitler varki insan okurken ürperiyor. birincisi yüzlerce yıl önce bazı seylerin bu kadar net ortaya konmasına rağmen insanların hala aynı hatalara düşmesi. ikincisi yüzlerce yıl önce o kısıtlı şarlarda bir kişinin çağımıza ışık tutacak ilkeler ortaya koyabilmesi. kitabın ismine bakıp sadece devlete ilişkin olduğunu düşünmeyin, tabiki devlete ilişkin bilgiler içeren bir kitap ancak kanaatimce kişisel gelişim için bile okunabilir.
Devlet
DevletPlaton (Eflatun) · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201926,7bin okunma
372 syf.
8/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Sokrates ve arkadaşlarının sohbet havasında geçen ‘’ideal devlet nedir, nasıl kurulur, en küçük topluluktaki iyi ve kötü normlar nelerdir? yöneticinin, bekçinin hangi özelliklerde olması gerekir? yönetilenler nasıl bir tutum içinde olmalıdır, doğru ve eğri nedir?’’ gibi soruların cevaplarını verdiği .. en temelden toplulukların nasıl korunması, nasıl sosyoekonomik düzeylerinin eşitlenmesi ve sonrasında yöneten ile ilgili perspektiflerini ele alan bir kitap.. Platon’un bu kitabı yazarken Hades, Eros gibi yardımcı tanrılardan da esinlendiğini söyleyebilirim.. Hem böyle yaparak ideolojilerini pekiştirmiş ve de sebep-sonuç ilişkisi kurmuştur.. Kitap kendi içinde toplamda on kitaptan (bölümden) oluşuyor..
Devlet
DevletPlaton (Eflatun) · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201926,7bin okunma
Reklam
Özü, sözü bir olmak. Bile bile yalan söylemekten kaçınmak, yalandan tiksinip doğruyu sevmek.
Babalar oğullarına doğru adam olacaksın derler, doğruluk yolunu gösterirler; veliler de hep öyle yaparlar, fakat doğruluğu doğruluktur diye değil, insana ün kazandırdığı için överler, doğru görünüp böylece yüksek mevkiler, evlilikler ve Glaukon’un demin sayıp döktüğü, yani doğruya ününden dolayı nasip olan şeyleri elde etmelerini isterler.
İkisine de, doğru adama da eğri adama da, her istediğini yapma olanağı verelim, sonra da arkalarından gidelim ve hırs onları nereye götürecek bakalım. Kuşkusuz, başkalarından daha çok elde etmek istediği için, doğruyu eğriyle aynı hedefe doğru giderken suçüstü yakalarız
“Aklı başında olan herkes, insan gözünün iki nedenden dolayı şaşkınlık geçirdiğini ve iyi göremediğini bilir. Birinci neden, insanın aydınlıktan karanlığa geçmesi, ikinci neden ise karanlıktan aydınlığa çıkmasıdır. Bu, beden gözü için olduğu kadar akıl gözü için de geçerlidir. Bu gerçeği idrak eden kişi, kafası karışmış ve görüşü zayıflamış bir kişiyle karşılaştığında onun durumuna gülmemeli ve şu soruyu sormalıdır: Bu adamın akıl gözü daha aydınlık bir dünyadan geldiği için mi alışkın olmadığı karanlığı yadırgamaktadır, yoksa karanlıktan aydınlığa geçtiğinde karşılaştığı yoğun ışıktan dolayı mı körleşmiştir? Bunların ilki mutlu olunacak ve beğenilecek, ikincisi ise acınacak bir durumdur, zira karanlığı yadırgayan göz, aydınlık bir dünyadan gelmiş demektir. Dolayısıyla, ona gülen kişinin asıl kendisi gülünç duruma düşer, ama karanlıktan aydınlığa geçtiği için iyi göremeyen bir kişi başkalarının ona gülmesini hak etmiştir.”
"Kendini iyi bir insan olarak yetiştirmek isteyen güzeli arar, güzeli över, ondan hoşlanır ve onunla beslenir."
1.500 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.