Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Dr. Bumin KÜÇÜK

Dr. Bumin KÜÇÜK
@drbumin
Doktora
14 okur puanı
Ekim 2023 tarihinde katıldı
288 syf.
·
Puan vermedi
Osmanlı ve Avrupa
Osmanlı ve AvrupaHalil İnalcık
8.5/10 · 390 okunma
Reklam
Medeniyet ve Yıkım
“Yaşamın insan dışında kalan kısmını anlamlandırabilseydik, kendi medeniyetimizi inşa ederken yapmış olduğumuz yıkımların önüne geçebilirdik.” Bu söz insanlığın doğayla olan ilişkisini derinlemesine düşünürken birden kalemimden çıktı…. Günümüzde, çoğu zaman doğanın sadece insana hizmet etmek için var olduğunu düşünerek, doğal kaynakları ve ekosistemleri istismar ediyoruz. Bu yaklaşım, doğanın bir bütün olarak değerini anlamamızı engelliyor ve sonuç olarak çevre tahribatına yol açıyor. Büyük insanlar da benzer düşünceleri dile getirmişlerdir. Örneğin Albert Einstein’ın şu sözü bu durumu özetler niteliktedir: “Teknoloji gelişirken ahlak geride kalıyor.” İnsanlık olarak, teknolojik ve ekonomik ilerlemeyi hedeflerken, sıklıkla doğanın ve doğal dengeyi korumanın önemini göz ardı ediyoruz. Bu nedenle, çevresel yıkımlar ve ekolojik dengenin bozulması gibi sorunlarla karşı karşıya kalıyoruz. Diğer bir örnek de Mahatma Gandhi’nin şu sözüdür: “Dünya herkesin ihtiyacını karşılayabilir, ancak herkesin açgözlülüğünü değil.” Bu sözde doğal kaynakların sınırlı olduğunu ve onları sürdürülebilir bir şekilde kullanmamız gerektiğini vurgular. Açgözlülük ve israf, doğal kaynakların tükenmesine ve çevresel sorunların artmasına yol açar. Yaşamın insan dışında kalan kısmını anlamlandırarak, doğanın değerini ve önemini kavramamız gerekiyor. Doğayla uyum içinde yaşamak ve onu korumak, insanlık olarak medeniyetimizi inşa ederken yaptığımız yıkımların önüne geçmek hayati öneme sahiptir.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Dünya sahte akıllı insanlarla dolu.
Reklam
Hayat kendini yaşamaktır ve sen sadece yolculuk için varsın.
Hepimizin iki hayatı var. İkincisi, tek bir hayatımız olduğunu anladığımızda başlar.
Bütün başarılar mutluluk dışında bir eziyeti tercih etmenin sonucunda ortaya çıkar...
Hayatta her şeyinizi kaybetseydiniz, yeniden var olmak için mücadele eder miydiniz? Mücadele edecek olsaydınız neyin uğruna verirdiniz bu mücadeleyi? Sizden her şeyi çekip alsalardı sizden geriye ne kalırdı mesela?
Sığ olan sığla, Sıradan olan sıradanla, Belirsiz olan muğlakla, Beyinsiz olan akılsızla bağdaşıktır. Arthur Schopenhauer
196 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.