Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
"Özen" çok önemli bir sözcük; evet konuşuyorsun, evet zaman ayırıyorsun ama gerçekten bir şeyler paylaşıyor musun? Sahiden dinliyor musun, dokunabiliyor musun? Anlamaya çaba harcıyor musun ve hakiki bir özen gösterebiliyor musun? Konuşmak doğal bir yeti, iletişim başka bir şey.
İletileri paylaşanlardan bağımsız, konuyla ilgili genel yazıyorum. Her dilde başka kelimelerden gelen kelimeler vardır ama yavaş yavaş gelip halka yayılması ayrıdır, aniden gelip kesimlerin ve kuşakların arasını açması ayrıdır. Türkiye'ye baktığımızda dil o kadar hızlı değişiyor ki hem edebiyat ve sanat bundan olumsuz etkileniyor hem de farklı kesimler arası iletişim zorlaşıyor. "Her dil zamanla değişime uğrar" bahanesinin arkasına saklanıp dilimizi zorla değiştirmeye çalışanlara tepki gösteriyor insanlar. Burada zorla değiştirmek Arapça katarak da oluyor İngilizce katarak da. İki taraf da diyor ki benim yaptığıma takılıyorsun neden karşı tarafa takılmıyorsun. Hayır iki taraf da dilimize zarar veriyor. Günaydın demeyi reddedip yerine Arapça bir şey koymanız da vibe, check etmek gibi kelimeler kullanmanız da... Bırakın güzel dilimiz yavaş yavaş, alıştıra alıştıra değişsin. Torunlarımız bugünkü yazarlarımızı olduğu gibi okusun, basitleştirilmiş versiyonlarını değil. Sosyal medyada gördüğü şeyi Türkçe'ye çevirmeye üşenip aynen Türkçe'ye sokuşturan tipler gelip bana İngilizce evrensel dil cart curt demesin, kavga etmeyelim 😇
LİLYA

LİLYA

@lily_jae
·
05 Mayıs 17:56
Ya kullandığımız çoğu kelime Arapçadan farsçadan gelme. Başka yabancı diller konuşulunca eğitimli vs dediğiniz kişiler Arapça konuşunca mi sıkıntı? Acaba aynı hassasiyeti günlük konuşmada bile yabancı kelimeleri diline pelesenk etmiş kişilere de gösteriyor musunuz? Belki öğrendiği dili geliştirmek için konuşuyordur size ne? Kutsal kitabını daha iyi anlamak ve kavramak için öğrendiği veya keyfiyen öğrendiği dili konuşması niye bu kadar batıyor. İngilizce almanca vs olsa sesiniz çıkmıyor eğer çıksaydı onları da eklerdiniz. Bir dili konuşmak konuşmak istemek illa o millete aidiyet hissetmek fanı olmak demek değildir. Tamamen keyfi Türkçe öğrenen konuşan bir sürü yabancı var ne onlara ne diyeceksiniz? Dilimiz elbette çok güzel ama başka dillere laf atmanızı veya küçük görmeniz hakkını size vermiyor hele ki çoğu kelime kökeni şikayet ettiğiniz bu dilden geliyorken! Konu Avrupa değil de Ortadoğu olunca sesiniz çok çıkıyor. Bu kadar nefrette hastalık artık. Zamanında kürtlere yapılan dil zorbalığı, şimdi Çin'in Doğu Türkistan a yaptığı dil baskısıda sizin gibi zihniyetler ile aynı. Bir bitmediniz!
Reklam
franz kafka,dönüşüm üzerine ve övgüler
Dönüşüm
Dönüşüm
Modern dünya edebiyatında çok tartışılan, çok yorumlanan ve edebiyat akımlarına yerleştirilmesi zor eserler bırakan Franz Kafka, 3 Temmuz 1883'te Almanca konuşan Çek asıllı Yahudi bir tüccar ailenin oğlu olarak Prag'da doğdu. Kafka'nın babası, yoksul koşullardan zengin bir tüccar durumuna yükselmiştir. Annesi ise varlıklı,
İnsanı Anlamak
1. Gözlem Yapın: İnsanları anlamak için gözlem yapın. Davranışlarını, tepkilerini ve ifadelerini dikkatlice izleyin. Bu, onların düşünce ve duygularını daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir. 2. İletişim Kurun: İnsanlarla açık ve samimi bir şekilde iletişim kurun. Onlara sorular sorun ve dinleyin. İletişim, insanları daha iyi anlamanın anahtarıdır. 3. Empati Yapın: Karşınızdaki kişinin yerine kendinizi koyun. Onun duygularını anlamaya çalışın. Empati yapmak, insanları daha derinlemesine anlamanıza yardımcı olabilir. 4. Kendinizi Kontrol Edin: İnsanları anlamak için önyargılardan kaçının. Herkes farklıdır ve herkesin farklı bir hikayesi vardır. Açık bir zihinle yaklaşın. 5. Duygusal İfade ve Beden Dili: İnsanların duygusal ifadelerini ve beden dilini okumaya çalışın. Bu, onların iç dünyalarını anlamanıza yardımcı olabilir.
.... Neden “Sosyalizm” ? Albert Einstein, Mayıs 1949: Ekonomik ve sosyal konularda uzman olmayan birisinin sosyalizm üzerine görüşlerini açıklaması önerilebilir mi? Bunun birkaç nedenle olabileceğine inanıyorum. Öncelikle soruyu bilimsel bilgi açısında ele alalım. Astronomi ile iktisat arasında önemli yöntemsel farklılıklar yokmuş gibi
Insanoğlu doğumundan bugüne kadar birbirinden farklı kültürler yaratmıştır, her farklı kültür de kendine özgü bir çok nüveyi barındıran bir ruhtur. Her kültür aynı zamanda farklı bir dil farklı bir edebiyat, farklı bir destan, mitoloji, sanat vb. Içerir. Ve Dünyadaki Tüm Kültürler de insanoğlunun eseridir ve hepsi de GÜZELDIR. Hic biri öbüründen üstün değildir. Hepsi inanlığın ortak üretimidir. Kürt kültürü, Türk kültürü, Rum Kültürü, Çerkez kültürü, Laz kültürü hepsi de güzel ve tüm kültürler birbiriyle iletişim içerisinde, birbirlerinin gelişimine ve zenginleşmesine katkı sunarlar...Partiler sadece temsiliytte önem kazanirlar, salt şeyleri savunandan uzaklaşın, faşistlere boyun eğmeyin ve kardeşçe yaşayın.
Reklam
editör - değerlendirme
Mavi kuş yayıneviformamiza editörlük, dosya okuma değerlendirme, kapak tasarımı gibi alanlarda hizmet veren yayinevi ajansımıza dosya başı ve evden çalışacak editör ekip arkadaşları arıyoruz. Edebiyat, iletişim ya da gazetecilik fakültelerinden mezun, yüksek düzeyde Türkçe dilbilgisi ve edebiyat bilgisine sahip, kitap ve yayıncılık konusunda en az 1 yıl deneyimli arkadaşları tercih edeceğiz. Yapılacak iş: Dosyayı sahiplenip geliştirmek, analitik düşünme becerisine sahip olmak, yazarı yönlendirmek, sorunsuz iletişim kurmak. Dosyayı en üst seviyeye taşımak için şu sorulara cevap aramak ve çözümler üretmek: Dilbilgisi kurallarına uyulmuş mu? Eserin bütünlüğünde bir sorun var mı? Hedeflenen okura hitap ediyor mu? Okuru okumadan düşürecek pasajlar var mı? Kurgu örüntüsünde kopukluk var mı? Mantık hatası var mı? Karakterler, okur zihninde bir fotoğraf oluşturacak kadar ete kemiğe büründürülmüş mü ve giydirilmek istenen ruh karakterlere oturmuş mu? Mekân tasvirleri iyi yapılmış mı? Kısa tutulmuş ya da gereğinden fazla uzatılmış bölümler var mı? Eserde verilen bilgiler doğru mu? Kitabın adı dikkat çekecek kadar etkili mi?
GİDELİM BURALARDAN MUHLİS… Ali İPEK
Ali İPEK... Mardinliler olarak bu ismi pek çoğumuz bilmez. Ancak kendileri genç yaşında iki harika romana imza atmış bir değerimiz, kıymetli bir yazarımız. Şahsen ben de kendisini geç tanıdım lakin güç olmadı bu tanışma durumumuz. Bu yazımda, bu kitap incelemesi yazımda Ali İpek’i ve iki şahane eserinden “Gidelim Buralardan Muhlis” eserini
Çankaya Köşkü meşhur sofralarının müdavimi Atatürk'ün silahşörü Recep Zühtü Soyak'ın kadın cinayeti davasını gazeteler nasıl görmüş bir bakalım. Tek parti iktidarının sansürcülüğünün prototipini de görebilirsiniz. Günümüz iletişim başkanlığının muazzam sansürcülüğünü de algılayabilirsiniz. Fatma Medeniye Cinayeti Vahdeddin'in hat hocası olan Hattat Mehmet Sabri Bey'in kızı “Fatma Medeniye Hanım” ile on yıl kadar birlikte yaşayan Recep Zühtü, 10 Şubat 1935'te kendini aldattığı gerekçesiyle Fatma Medeniye'yi vurarak ölümüne yol açtı. Soyak, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nin başhakemi Mazhar Osman'dan cinnet raporu istenmiş ama alamamıştır. Rapor ancak eski asistanı Profesör Fahrettin Kerim Gökay ve ekibi tarafından verildi. Akıl ve sinir hastası olduğuna dair doktor raporu nedeniyle yargılanmadı; cinayet böylece örtbas edildi. Ceza almadı. Aksine ödül verir gibi Zonguldak milletvekili yapıldı. Fahrettin Kerim Gökay daha sonra İstanbul valiliği ile taltif edildi.
715 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.