171 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
PARASIZ YATILI-FÜRUZAN,169 sayfa Fürizan ilk kez okuduğum bir yazar ve Parasız Yatılı da yazarın ilk kitabı olup 1972 Sait Faik Hikaye Armağanı’nı kazanan ilk kadın yazarımız.Pek çok ödül ile onurlandırılan yazarın “Ah Güzel İstanbul “öyküsü sinema filmi olarak çekilmiş ve 1981 de Antalya Film Festivali’nde ödül almıştır.1986-1987 yıllarında
Parasız Yatılı
Parasız YatılıFüruzan · Yapı Kredi Yayınları · 20193,756 okunma
171 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Füruzan/ Parasız Yatılı
Füruzan’ın Parasız Yatılı kitabını, içim hüzünle dolarak okudum. Yazarın oluşturduğu karakterlerin sık sık iç konuşmaya dayalı anlatımı; incinmiş, hırpalanmış, unutulmuş insanların yaşamına dair öyküleri; çoğu zaman beni çocukluğuma götürdü. Bu kitap 12 öyküden oluşuyor. Beni en çok etkileyenler ise; Edirne’nin Köprüleri, Parasız Yatılı, Haraç ve Su Ustası Miraç oldu. Yazar genellikle köyden kente göç etmiş, Balkanlar’dan İstanbul’a göç etmek zorunda kalmış, yoksullukla mücadele etmiş insanların yaşamına değiniyor. Kahramanların çoğu ya çocuk ya da çocukluk travmalarını unutamayan, Servet gibi “Konakta bana herkes sen derdi, ben herkese siz demeyi öğrenmiştim./ Hayır demenin gerekliliğini bilmezdim ki. / Ben herkesi dinlemeyi biliyordum, yedi ya da on yaşından beri.” içinize işleyen sözlerin kahramanları… Son olarak kitaptaki bir cümleyle yazımı sonlandırıyorum: “ Her sözcüğün getirdiği iyileştirici güç, hüznü bilen ama acıyı bilmeyen bize bile ulaşıyordu.”
Parasız Yatılı
Parasız YatılıFüruzan · Yapı Kredi Yayınları · 20193,756 okunma
Reklam
171 syf.
8/10 puan verdi
Yeni kitap incelemesiyle herkese merhaba.(2022/22) Parasız Yatılı kitabı bir hevesle başlayıp sanırım okuyamayacağım diye başlarda baya zorlandığım bir eser oldu açıkçası. 75.sayfasında ki Edirne’nin köprüleri öyküsüne kadar iteleye iteleye giden kitap, bu öyküden sonra yokuş aşağı akmaya başladı. Öykülerde ki çaresizlik ve yoksulluk yazımının üzerinden 50 yıl geçse de yoğunluğundan hiçbir şey kaybetmemiş.12 öykü içinden en sevdiklerim; Edirne’nin köprüleri, Parasız yatılı ve tabi ki Haraç oldu. Saraylı Servet gitti de son sayfalarda gözümüze yaşı koyup gitti. Füruzan’ın kalemiyle ilk tanışma kitabım oldu ve ben başlarda zorlansam da yazarın kalemini sevdim. Keyifli okumalar dilerim.
Parasız Yatılı
Parasız YatılıFüruzan · Yapı Kredi Yayınları · 20193,756 okunma
181 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
Parasız Yatılı
Sait Faik Hikâye Ödülü’nü kazanan ilk kadın yazar Füruzan’ın “Parasız Yatılı” adlı eseri on iki öyküden oluşuyor. Dışlanan, erkeklerle oynaması yasaklanan, üvey evlat olmanın zorluğunu yaşayan, aldatılan, okumak için İstanbul’a teyzesinin yanına gelen, yoksul bir adamla evlenip bu hayata alışamayan, kadınlığı erkeklere hizmetle ve onların
Parasız Yatılı
Parasız YatılıFüruzan · Karacan Yayınları · 19813,756 okunma
171 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Füruzan’a merhaba. Yazarın ilk kitabıymış. İlk başlarda bir kavram karmaşası, sanıyorum okuyamayacağım sonra anlıyorum tarzını, güzelliğini. O düz yazan biri değil. Kitapta 12 öykü var, gözyaşına sebep olacak acılar, trajediler var. İç sesler farklı farklı kişilerin, zaman bir sarmal olabiliyor ileri geri. Kadınlar var; ağa karısı, vali kızı, göçmen, kocası ölmüş, evlat gömmüş, hizmetçi verilmiş, yatılı okumuş, ezilmiş… nefes almış ama yaşamamış kadınların öyküleri.. En çok etkilendiklerim haraç ve Edirne’nin köprüleri oldu. İyi ki yazmışsın Füruzan.
Parasız Yatılı
Parasız YatılıFüruzan · Yapı Kredi Yayınları · 20193,756 okunma
171 syf.
8/10 puan verdi
Füruzan ilk kitabı Parasız Yatılı’yla 1972 Sait Faik Hikaye Armağanı’nı kazanan ilk kadın yazar olmuştur. Kitapta 12 öykü bulunuyor. İlk sayfaları okumak gerçekten zordu. 10-20 sayfa okuyunca kendinizi kitaba bırakınca kitap akıp gidiyor. Yazarın diline aşina olmak biraz sürüyor kısacası. Kitapta yer alan 12 öyküde de tema kadın üzerine kurulmuş. “Erkektir her şey. Kadın kişi nedir ki. İnsanın çilelisi.” diyor yazar bir sayfada. Köyden şehre göçün insanlarda yaratmış olduğu etki, yoksulluk, yalnızlık, adaletsizlikler işlenmiş bu öykülerde. Kitap adını içinde yer alan Parasız Yatılı öyküsünden almaktadır. Ve bence en güzel hikayeler Edine’nin Köprüleri, Parasız Yatılı ve Haraç. Özellikle Edirne’nin Köprüleri’nde orada anlatılanları izliyormuş gibi hissediyorsunuz. Yazarın başarısı bu şekilde de açıklanabilir diye düşünüyorum. Yazarın yarattığı dünyada okur yer bulabiliyorsa bu yazarın başarısını gösterir. Öykü okumayı sevenlere tavsiye ederim.
Parasız Yatılı
Parasız YatılıFüruzan · Yapı Kredi Yayınları · 20193,756 okunma
Reklam