Sevgi için kültür düzeyi gerekir. Eric Fromm
Eric Fromm'un ifadesiyle insanın manevi ihtiyaçlarını göz ardı eden bir toplum insanı varoluşsal erdemlerinden saptırması nedeniyle “hasta"dır.
Reklam
“Eğer sevgi bir çiçekse, saygı onu koruyan saksıdır. Çiçek solmaya başlamışsa dikkat edin, saksı mutlaka çatlamıştır.” Eric Fromm
eric fromm
Çağdaş kapitalizm, sürekli daha fazla tüiketmek isteyen, standartlaşmış zevkleri kolayca yönlendirilip öngörülebilen, rahatça işbirliği yapacağı çok sayıda insana ihtiyaç duyar. Herhangi bir otorite, ilke ya da ahlak duyguya tabi olmadiğını düşünen, kendini özgür ve bağımsız hisseden ama diğer yandan buyruk almaya kendisinden bekleneni yapmaya ve toplumsal makineye sorunsuz şekilde uyum sağlamaya hazır, zora başvurmaksızın yönlendirilebilen, lidersiz güdülebilen, -yol almak, hareket halinde olmak, işlev görmek ve ilerlemek dışında- hiçbir hedefle teşvik edilmesine gerek olmayan insanlardır onun ihtiyacı.
"Ancak kendinden bir şeyler verebilen kişi zengindir." -Eric Fromm-
Sayfa 114Kitabı okudu
Sevmek bir his değil, bir yetenektir. Bir şeye kapılmak değil, bir şeyin içinde olmaktır. -Eric Fromm
Reklam
eric fromm
İnsanlar dine bir inanç eylemi olarak değil, katlanılamaz şüphelerinden kaçmak için sığınıyor. Bu kararlarını sadakat duygusuyla değil, güven gereksinimiyle veriyorlar.
Tutsaklık içine sinmiştir bazılarının. Esaret bağımlılık yapmıştır. Eric Fromm "özgürlükten kaçış" teorisinde, insanların aniden özgürleştirildiğinde özgürlükten ve kendi kararlarından korkup hemen kendilerini esir edecek liderler seçtiğini, Hitler örneği üzerinden anlatır.
Sayfa 57
“Hiçbir şey bilmeyen, hiçbir şeyi sevemez. Hiçbir şey yapamayan, hiçbir şey anlatamaz. Hiçbir şey anlamayan değersizdir. Oysa anlayan kişi aynı zamanda sever, farkına varır, görür. Bir şeyin özünde ne kadar bilgi varsa, sevgi de o kadar büyük olur. Tüm yemişlerin böğürtlenlerle aynı zamanda olgunlaştığını düşleyen kişi üzümlere ilişkin bir şeyi bilmiyor demektir.” —- Eric From
Eric Fromm 'un dediği gibi;" Geçmişin tehlikesi esir olmaktı, geleceğin tehlikesi ise robot olmak"
Reklam
öğütüm sistemi
"Eğitim insan gibi davranan makineler ve makine gibi davranan insanlar üretir. "Eric Fromm
Sayfa 123Kitabı okudu
Aşk nedir ?
Platon'a göre aşk: Bedensel ben çok daha derin bir sevgi ve bağlantıyı ifade eder. Aristoteles'e göre aşk: gerçek aşk dostlukla derin bir bağ kurmayı içerir. Soren Kierkegaard'a göre aşk: Aşkın iki temel türü vardır; Tutkulu aşk ve Derin aşk Tutkulu aşk; anlık arzular ve zevkler üzerine kuruludur ve geçicidir. Derin aşk; karşılıklı sorumluluk ve bağlılık üzerine inşa edilir. Aşk budur. Eric Fromm'a göre aşk: Sevgi ve anlayışın birleşimidir. Martin Heidegger: gerçek aşk bir kişinin varoluşunun anlamını derinleştiren ve zenginleştiren bir deneyimdir. Aşk insanın kendini başkasında bulma ve bu ilişki yoluyla anlamı keşfetme sürecini ifade eder.
Eric Fromm'un "Olmak veya Sahip Olmak" adlı kitabında belirttiği gibi bugün ancak birtakım markaları tüketerek, belli marka arabalara binerek, belli marka giysileri üzerimizde taşıyarak varolduğumuzu zannediyoruz. Sahip olmayı mutluluğun yegâne aracı sanıyoruz. Oysa bütün kadim geleneklerde, "olmak" önemsenmiştir. Asıl kıymet gören şey, olmaktır. İnsan olarak belli bir olgunluğa, kemale, belli bir tekâmül seviyesine ulaşmak makbul tutulmuştur.
220 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.