Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
SİMYACI (İNCELEME)
Santiago, kimya bölümünü bitirmiş, işsiz bir kimyagerdir. Sevdiği kızı kendine bağlamak için Simya adında abidik gubidik bir büyücülük olduğunu öğrenerek yola koyulur. Çöllere düşer ve kafasına güneş geçer. Yolda kendi kendine yalandan felsefe yapar. Ardından müslüman bir mücevher ustasının yanında harçlığını çıkarmak için çalışmaya başlar. Aga der, öyle samimidir Santiagomuz, "Aga, sen niye Mekke'ye gitmiyon?" der. Adam dönüp "Eğer oraya gidersem hayatımın amacı kalmaz ki?" diye yanıtlar. "Saçmaymış" der ve yoluna devam eder Santiagomuz. Gitmeden önce de birlikte selfie çekerler. Ama işte eşek hoşaftan ne anlar..
336 syf.
6/10 puan verdi
·
67 günde okudu
Öncelikle edebiyat dünyasının kült eseri sayılan bir eser için olumsuz bir ifade kullanmaktan dolayı imtina ediyorum ama açıkçası uzun bir süredir okumayı planladığım bu kitabın beni hayal kırıklığına uğrattığını belirtmek istiyorum. Benim için gelmiş geçmiş en güzel kitap ismidir bu. Uzaktan hep içeriğini merak etmiş ve kendi kendime "İsmi böyleyse kim bilir içeriği nasıldır." derdim. Sanırım beklentimin yüksek olması beni hayalkırıklığına uğrattı. Tabi "Eşek hoşaftan ne anlar!" da diyebilirsiniz ama bir adamın seks anılarını okumak, kimi düzeceği konusunda kararsız kalmasından dolayı strese girmenin entelektüel yönü nedir? Tabi tarihe tanıklık etmesi yönünden güzel, Çekya, Sovyetler Birliği işgali, Komünüzim eleştrisi vs vs pek çok şey var takdir edilip, hoşa gidebilecek ancak kitabı eleştirdiğim bir diğer husus biraz ondan biraz bundan bir çorbaya dönmüş olması. Biraz İsviçre, oradan Tayland, Kamboçya, Vietnam, Amerika yok Stalin'in oğlu yok bilmem ne. Hatta bir ara olay iyice boka sarmıştı.Neyse Allah'tan bir ara köye yerleştiler de Tereza da biz de rahat ettik. Orada köylü-şehirli kültürel çatışmasını çok iyi vermiş yazar. Tabi bir paragrafı da Karenin'e ayırmak gerekiyor. Bir hayvanı görmeden bu kadar sevebileceğimi düşünmezdim ama yüreğimizi dağladı gerçekten. Mephisto gibi hissettik kendimizi. Hayvan hakları açısından da, insan varoluşunu hayvan varoluşuyla kıyaslaması açısından da nefis olmuş.
Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği
Varolmanın Dayanılmaz HafifliğiMilan Kundera · Can Yayınları · 201910,4bin okunma
Reklam
Güzele bakmak sevaptır değil. Güzel bakmak sevaptır. Azimle sıçan duvarı deler değil. Azimli sıçan duvarı deler. Eşek hoşaftan ne anlar değil. Eşek hoş laftan ne anlar. Aptala malum olurmuş değil. Abdala malum olurmuş.(aptal:Alık,abdal :Derviş) Kısa kes Aydın havası olsun değil. Kısa kes Aydın abası (haba) olsun.(haba: Kısa ceket,cepken) Su uyur, düşman uyumaz değil. Sü uyur düşman uyumaz. (sü:Asker) Elinin körü değil. Ölünün kürü. (ku^r:Mezar,gömüt.) Ziyaretin kısası makbuldür değil. Ziyaretin kısa’ı makbuldür. (kısas: Karşılıklı olan)
İskender Pala
Eşek hoşaftan ne anlar değil, Eşek hoş laftan ne anlar...
Hangisi Doğru? Eşek hoşaftan ne anlar Eşek hoş laftan ne anlar
Reklam
Yanlış bildiğimiz doğru sözler: Y:Güzele bakmak sevaptır. D:Güzel bakmak sevaptır. Y:Eşek hoşaftan ne anlar? D:Eşek hoş laftan ne anlar? Y:Azimle sıçan duvarı deler. D:Azimli sıçan (fare) duvarı deler. İlk etapta aklıma gelen bunlar kalanına da bi zahmet bakıverin.
Doğrusunu Biliyor Muydunuz? - Yanlış Bilinen Atasözü ve Deyimler ; 1. "Güzele bakmak sevaptır" değil, "Güzel bakmak sevaptır" biçimindedir. 2. "Azimle sıçan duvarı deler" değil, "Azimli sıçan duvarı deler" biçimindedir. 3. "Göz var nizam var" değil, "Göz var izan var." biçimindedir. (izan: anlayış, anlama yeteneği. nizam: düzen, kural) 4. "Eşek hoşaftan ne anlar" değil, "Eşek hoş laftan ne anlar" biçimindedir. 5. "Aptala malum olurmuş" değil, "Abdala malum olurmuş" biçimindedir. (aptal: alık. abdal: derviş) 6. "Kısa kes aydın havası olsun" değil, "Kısa kes aydın abası olsun" biçimindedir. (aba bir giysidir ve Aydın efesinin abası kısa ve dizleri açıktır.) 7. "Su uyur düşman uyumaz" değil, "Sü uyur düşman uyumaz" biçimindedir. (sü: asker) 8. "Saatler olsun" değil, "Sıhhatler olsun" biçimindedir. (sıhhat: sağlık) 9. "Su küçüğün söz büyüğün" değil, "Sus küçüğün söz büyüğün" biçimindedir. 10. "Elinin körü" değil, "ölünün kûru" biçimindedir. (kûr: mezar, gömüt) 11. "Sıfırı tüketmek" değil, "zafiri tüketmek" biçimindedir. (zafir: soluk) 12. "Eni konu" değil, "önü sonu" biçimindedir.
Geri17
119 öğeden 106 ile 119 arasındakiler gösteriliyor.