En eski kuşlar dinozorlardan sonra, fakat modern kuşlardan önce görülmektedirler. Atasal balinaları kendi karasal ataları ve tam olarak modern balinalar arasında dağılmış görürüz. Eğer evrim gerçek olmasaydı, fosiller evrimsel açıdan anlamlı bir düzende açığa çıkmazlardı.
Sayfa 53 - Palme Yayıncılık Çeviri:Hasan BaşıbüyükKitabı okuyor
Tiktaalik Roseae
Evrimsel biyolojinin gerçekleşen en büyük öngörülerinden biri 2004'te balık ve çiftyaşamlılar arasında bir geçiş formunun keşfedilmesidir. Bu omurgalıların yaşamak için nasıl karaya çıktıkları konusunda bizlere çok şey söyleyen fosil tür Tiktaalik Roseae'dir. Keşfi evrim kuramının şaşırtıcı bir doğrulamasıdır.
Sayfa 35 - Palme Yayıncılık Çeviri:Hasan BaşıbüyükKitabı okuyor
Reklam
Gurur Duymamız Gereken Şey
Fakat daha da harikulade olan şudur. Doğal seçilimin, evreni yöneten yasaları anlamaya yeterli karmaşık bir beyin miras bıraktığı tek canlıyız. Nasıl oluştuğumuzu anlayabilen tek tür olmaktan gurur duymalıyız.
Sayfa 233
Evrim Nereye Gideceğimizi Söylemez
Öyle ise, her ne türlü genetik mirasa sahip olursak olalım, bu bizi sonsuza kadar atalarımızın “vahşi” tarzına hapseden bir deli gömleği değildir. Evrim bize nereden geldiğimizi söyler, nereye gideceğimizi değil!
Sayfa 231
İnsan Davranışı ve Evrim
Benim kendi görüşüm, insan davranışının evrimi konusundaki sonuçların, en az insan olmayan hayvan çalışmalarında kullanılan kadar katı araştırmalara dayanması gerektiğidir. Eğer hayvan-davranışları dergilerini okursanız, bu şartın çıtayı oldukça yükseğe koyduğunu göreceksiniz, bu durumda evrimsel psikoloji konusundaki birçok sav iz bırakmadan çöker. Öyle ise kendimizi evrimin tellerinde dans eden kuklalar olarak görmek için hiçbir neden yoktur. Evet, davranışlarımızın belli kısımları genetik olarak şifrelenmiş, savana yaşamlı atalarımızda doğal seçilim yoluyla yavaş yavaş işlenmiş olabilir. Fakat genler kader değildir. Bütün genetikçilerin bildiği, ancak bilim insanı olmayanların bilincine işlememiş görünen bir ders “genetiğin” anlamının “değişmezlik” olmadığıdır. Her türlü çevresel faktör genlerin ifadesini etkileyebilir.
Sayfa 230
Alet Yapma ve Kullanma Becerisi
İnsanın evrimindeki diğer bir büyük sıçrama alet yapma ve kullanma becerisidir. Şempanzeler termitleri yuvalarından çıkarmak için çubuk gibi basit alerler kullanmakla beraber, daha karmaşık alet kullanımı muhtemelen daha esnek başparmaklar ve elleri serbest kılan dik bir duruş gerektiriyordu. Açık biçimde ilk alet kullanan insan kalıntıları ilk kez 2,5 milyon yıl önce görülen Homo habilis'tir (şekil 25). H. habilis “becerikli adam” anlamına gelir ve fosilleri doğramak, sıyırmak ve kesmek için kullanılan yonga taş aletlerin birçok çeşidi ile ilişkilendirilir.
Sayfa 204
Reklam
350 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.