ilk İslami banka
Genel kabul gören görüşe göre, modern İslami bankacılık ve finans sektörünün kökleri, 1963 yılında faaliyete geçmiş olan Mısır'daki Mit Ghamr Tasarruf Bankası'na [Mit Ghamr Savings Bank] dayanmaktadır. Banka, merhum Dr. Ahmed En Neccar tarafından kurulmuş ve faizsiz kredi kooperatifi birliğine benzer bir doğrultuda çalışmıştır. Maalesef Mit Ghamr Tasarruf Bankası çeşitli politik nedenlerden dolayı 1967 yılında kapanmıştır. Sonrasında ilk İslami ticari banka, 1975 yılında Dubai'de açılmıştır.
Sayfa 19 - GirişKitabı okuyor
Şeyh Abdülkadir, günümüz cihadının faize ve dola­yısıyla da halihazırdaki bankacılık sistemine yönelik bir ci­had olması gerektiğini ve ulaşılması gereken hedefin devlet­siz hükümet ve faizsiz ticaret olduğunu vurguluyor.
Reklam
Petro-dolar üzerine alıntımın güncel versiyonu
Fertlerin ve cemiyetlerin İslami prensiplere uygun bir hayat sürebilmeleri için İslami bir iktisadın -ve dolayısıyla faizsiz bankacılık sisteminin- var olmasının ve sürdürülmesinin gerekliligi genel anlamda Müslümanların maslahatı ile ilişkili olarak değerlendirilmektedir. İşte bu noktada murabahanın sistemin yürümesine en büyük katkı sağlayan model olarak maslahat düşüncesiyle ve özellikle Müslümanların maslahatıyla ilişkisi vardır. Bu düşünceye göre modern murabaha, bazı problemler içermesine ve aşırı derecede tercih edilmesine rağmen halihazırda tarafların maslahatını en iyi sağlayan model olarak görülmektedir. Bu anlayışa göre maslahata en uygun finansman yöntemi olan modern murabahanın devre dışı bırakılması, faizsiz bankaların ve dolayısıyla Müslümanların zayıflamasına ve mevduatın bir bölümünün faizli sisteme kaymasına neden olacaktır. Murabaha bağlamındaki maslahat düşüncesini, müşterilerin maslahatı ve bankanın maslahatı olmak üzere ikiye ayırabiliriz. Bankanın maslahatı aynı zamanda bütün mudilerin maslahatını ve sistemin işlemesi açısından da genel anlamda Müslümanların maslahatını ifade etmektedir.
Sayfa 87 - Murabaha tartışmalarında maslahat anlayışının etkisi nedir?Kitabı okudu
Bu haliyle İslami bankacılık, faizsiz kapitalizme kapıları aça­caktır.
Sayfa 17 - Ufuk YayınlarıKitabı okudu
ABD TARİHİNDEKİ MEŞHUR SUİKASTLAR VE FED
19. yy.'da ABD iç borçlanma piyasaları büyük ölçüde İngiltere sermayesine dayanmaktadır ve İngiltere bankacılık piyasasındaki Rothschild hâkimiyeti bilinmektedir.ABD İç Savaşı esnasında ülkeyi(Kuzey Birliği'ni)yönetmiş olan Başkan Lincoln,İngilizlerin finansal hegemonyasına baş kaldırmıştır.İç savaş başladığında Kuzey Birliği'nin acilen paraya ihtiyacı bulunmaktadır ve başını İngilizlerin çektiği bankacılar %36'ya varan oranlarda faiz istemektedir.Başkan Lincoln İngiliz bankerlerden para almayı reddetmiş ve 'Greenback' olarak bilinen kendi banknot parasını basmıştır.Lincoln bu şekilde savaşı faizsiz finanse etmiş ve kazanmıştır.Ancak iç savaşın bitmesinden hemen sonra uğradığı bir suikast sonucunda öldürülmüştür ve akabinde ABD hazinesinin kendi parası olan Greenback tedavülden kaldırılmıştır.
Sayfa 313Kitabı okudu
Reklam
37 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.