Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
272 syf.
8/10 puan verdi
Ittihatçılıktan Kemalizme
İttihat ve Terakki nedir, nasıl kurulmuştur? Nasıl iktidara girmiştir? Ekonomik, Siyasi ve Sosyal politikaları nasıldır? Ülkeye ne tür yenilikler getirmişlerdir? Kemalizm ile olan bağlantısı nasıldır? Bütün soruların cevabı bu kitapta detaylı olarak mevcut.
İttihatçılıktan Kemalizme
İttihatçılıktan KemalizmeFeroz Ahmad · Kaynak Yayınları · 2016109 okunma
480 syf.
10/10 puan verdi
Demokrasi Sürecinde Türkiye
Tek partili dönem, tek partili dönemdeki çok partili denemeler, 2. Dünya Savaşı sırasındaki iç politika, Demokrat Parti dönemi, 1960 darbesi ve arka planı, darbe sonrası dönem ve koalisyonalar. Kısacası 1980'e kadar olan herşey bu kitapta var.
Demokrasi Sürecinde Türkiye
Demokrasi Sürecinde TürkiyeFeroz Ahmad · Hil Yayınları · 201573 okunma
Reklam
Asker olmak; talim ve terbiye, bilim ve sanat ve hepsinden önemlisi, cesaret ve çok çalışmak demektir.
Sayfa 206 - KaynakKitabı okudu
Cemiyetin Gücünü Sağlamlaştırması
"Osmanlı hükümetinin Arapçayı yaymak için çaba göstermediği doğrudur, ama Türkçe konusunda da aynı suçu işlemiştir... Hastalık geneldir. Bütün Osmanlı ve Müslüman uzviyetinin bu hastalığa tutulmuş olduğunu ve bundan sorumlu olduğunu kabul etmek gerekir.
Sayfa 193 - KaynakKitabı okudu
Türkiye, çağdaş dünyaya adımını 1908 İhtilali ile atmıştır.
Sayfa 13 - KaynakKitabı okudu
Dikkafalı ve İnatçı
“İttihatçılar (Birlikçiler) siyasal fikirlerle fazla ilgili olmadıklarından, getirdikleri formüllerin çoğu basit ve saf bir nitelikteydi. Dik kafalı, inatçı, kendi yaptıkları dışında yapılagelmişleri önemsemeyen adamlardı.”
Sayfa 259 - Kaynak YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Bir Muskaya İnanır Gibi İnanmak
…Jön Türkler-Genç Osmanlılar denilen grup: Hayatlarında bir kere olsun bir meclis nasıl toplanır, mecliste neler tartışılır görmemişlerdi. Ama Anayasaya ve Meclis’e bir muskaya inanır gibi, gizliden gizliye inanıyorlardı…
Sayfa 42 - Kaynak YayınlarıKitabı okudu
255 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
II. Abdülhamid ve İttihatçılar
600 Yıllık koca İmparatorluğun, büyük çatırtılarla yıkılmasına gönlü razı olmayan ve bu kötü gidişe bir “dur” demek isteyen bir avuç insanın adıdır “Jön Türkler ve İttihatçılar. Fakat bunlar iyi yetişmiş askerler olmalarına rağmen, siyaset, yönetim konusunda, bir çocuk kadar bilgisiz ve tecrübesizdirler. Daha da kötüsü, kötü gidişin yegâne sebebi olarak gördükleri krallık-Padişahlıktır fakat kendileri krallardan – padişahlardan kırk kat daha despot, farklı görüşlere, hatta arkadaşlarından gelen itirazlara bile tahammülsüzdürler. Anyasa ve Parlamenter sistemle, bütün meselelerin akşamdan sabaha çözüleceğine bir muskaya inanır gibi inanmaktadırlar ama hayatlarında hiç parlamenter sistemde görmemişler, incelemişler, hatta meclislerin nasıl çalıştığı konusunda dahi bir düşünceleri, fikirleri yoktur. Batının da zorlamasıyla açılan Osmanlı Meclisi’nin Abdulhamid tarafından kapatılmasıyla başlayan 33 yıllık zorbalık ve baskı dönemi onların elini güçlendirecek, 1908’de ise hiç hak etmedikleri “Hürriyet Kahramanı” payesine yükselecek, yönetimi ele geçireceklerdir ama “İttihatçı Kafa” ile Hürriyet biri birine o kadar zıttır ki!.. İngiliz belgeleri incelenerek hazırlanan bu değerli eser, sadece İttihatçıların kendileri ile birlikte 600 yıllık o koca Osmanlı İmparatorluğunu on yıl içinde kumarda nasıl kaybettiklerini anlatmakla kalmıyor, yüz yıla yaklaşan Cumhuriyet döneminde de “eğitim, demokrasi, adalet, hukuk, insan hakları, farklılıklara tahammül etme” gibi konularda neden bir adım dahi ilerleyemediğimizin ipuçlarını da veriyor.
İttihat ve Terakki 1908-1914
İttihat ve Terakki 1908-1914Feroz Ahmad · Kaynak Yayıncılık · 2019262 okunma
272 syf.
·
Puan vermedi
Genç Türklerle başlayan ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün cumhuriyeti kurduktan sonra, onu ayakta tutabilmek için sarf ettiği siyasal, toplumsal ve ekonomik mücadelenin tarafsız gelebilecek bir araştırması yapılmış kitapta. Kişisel olarak bu dönemlere ilişkin ben de eksik kaldığını düşündüğüm noktaları ve detayları verimli bir şekilde tamamladı. Özellikle Osmanlı İmparatorluğunun son dönemlerinde içinde bulunduğu karmaşanın sebepleri; büyük güçlerin çıkar çatışmaları, imparatorluktaki dini ve milli cemiyetlerden bazılarının rüzgar nereden eserse yelkeni oraya çevirme minvaldeki oynaklıklarına dair tespitler yerindeydi. Bir nokta dikkatimi çekti; İttihat ve Terakki Cemiyetinin, imparatorluğu ayağa kaldırabilmek, bağımsız bir siyaset yürütebilmek, milli bir ekonomide şart olan yerli sermaye oluşturmaya yönelik girişimleri ve bu amaçlara ulaşmak için pragmatik bir görüşle her türlü dini ve etnik grupla uzlaşma çabalarıydı. Ayrıca biraz temelden yoksun olan 1. Dünya Savaşına neden imparatorluk dahil oldu sorusuna tatmin edici cevaplar verilmesiydi. Sonraki kısımlarda Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün milli bir ekonomi, milli ve bağımsız bir siyaset, modern bir toplum oluşturma gayretlerinin sancıları ve zorlukları iyi tahlil edilmiş. En son kısımda Britanya' ın 1784'te kurulan ve genelde o devletin siyasi görüşlerini birinci elden yansıtan Times gazetesinin ülkemize dönük bakış açısının kendi çıkarlarına göre nasıl değiştiğini ve bugünle paralellik kurduğunuzda aslında bazı kökleşmiş yabancı basın kuruluşlarının hala aynı at gözlüğüyle bizi izlediklerine tanık olabilirsiniz. İyi okumalar...
İttihatçılıktan Kemalizme
İttihatçılıktan KemalizmeFeroz Ahmad · Kaynak Yayınları · 2016109 okunma
İmkansızlık itinayla imkanlaştırılır, gazeteci.
Times muhabiri Graves : " Türklere kızmamın nedeni, imkansız olanı yapmaya çalışmalarındaki inatçılıktır" diye yazıyordu.
Sayfa 247 - Kaynak Yayınları
Reklam
Tevfik Paşa ve Ali Kemal gibi Babıali kodamanları, anayasa tarafından sınırlanmış bir monarkın egemenliği altında kendilerinin, yani yüksek bürokratların iktidarı elde tuttuğu ıslah edilmiş bir geleneksel düzenin sürdürülmesi için İngiliz desteğine dayanmışlardı. Böyle bir formül, ekonomik ve siyasi bakımdan İngiltere'ye bağlı olmak demekti. Tıpkı, ekonomik düzende, ülke dışına çıkarılan Hristiyan azınlıkların yerini almaktan memnun olan burjuvazi gibi, onlar da bunu kabul etmeye hazırdılar. Bu Türk!!! grupları, aynı dönemde Hint Milli Kongresi'ndeki, İngiliz İmparatorluğu'nun mandası altında olmayı tam bağımsızlığa yeğleyen liberal hizbe benziyorlardı.
Sayfa 221 - Kaynak Yayınları
Zeki Mesut, Hakimiyeti Milliye, 13 Ocak 1934.
"Asya'nın kurtarılışı Roma'nın iddialarında ya da faşizmin ilkelerinde değil kendi ortamında, kendi toprağında, kendi çocuklarının zekasında ve kendi fatihinin deneyinde yatmaktadır. Eğer genç Asyalılar ilham ve hayattan bir örnek almak istiyorlarsa Türk devrimini ve onun benzersiz karakteriyle inisiyatiflerini daha derinden incelesinler. Devrim, bağımsızlık ve uygarlık, ırkın ve milletin kendisinin ürünleridir. ÖDÜNÇ ALINAMADIKLARI GİBİ NE İHRAÇ NE DE İTHAL EDİLEBİLİRLER"
Sayfa 210 - Kaynak Yayınları
Anayasadaki vaatlere uygun olarak, liberalleşme, Kemalist ağın dışına doğru genişletildi ve Resimli Ay gibi edebi-siyasi bir derginin 1929 yılında yayımlanmasına izin verildi. Sabiha ve Zekeriya Sertel tarafından çıkarılan bu derginin yazı kurulunda, yılmayan komünist ozan Nazım Hikmet de vardı. Dergiye katkıda bulunanlardan biri ise, önde gelen yazarlardan Sabahattin Ali'ydi. Tarihin cilvesine bakınız ki, 1945-1960 yılları arasındaki çok partili Türkiye'de ne böyle dergilerin çıkmasına ne de bu yazarların yazılarının yayımlanmasına izin verilmişti. Bu yıllardaki Soğuk Savaşın bunda bir payı olsa bile, Kemalist Türkiye aşağı yukarı 1938'e dek, sonraki dönemden daha fazla düşünce özgürlüğüne yer veren, daha açık bir toplum gibi görünmektedir.
Sayfa 205 - Kaynak Yayınları
255 syf.
9/10 puan verdi
''Ya terakki, ya inhitat!'' Kitap bir İttihat ve Terakki biyografisi değil. 1908 darbesinden 1914 tarihine, birinci dünya savaşına kadar olan kısmı detaylı bir şekilde ele alıyor. Bu eserin önemli olan yönü, bir araştırma modeliyle yazılmasıdır. Arşiv belgelerini sergileyerek tarafsız yorumlamalar yapılmıştır. Arşivlerin geneli İngiliz belgelerine ve gazete koleksiyonlarına dayanır. Bu kaynakları kronolojik bir sırayla tertiplemiş ve önümüze muazzam bir şekilde sunmuştur. Fakat konu hakkında pek bilgi sahibi değilseniz bu kitabı okumak için öncelikle İttihat ve Terakki'nin siyasal bir kuruluş olmadan önceki zamanlarını da okumanız gerekmektedir.
İttihat ve Terakki 1908-1914
İttihat ve Terakki 1908-1914Feroz Ahmad · Kaynak Yayıncılık · 2019262 okunma
{Ç News} Kocaeli Kitap Fuarı Özel Yayını;
Merhabalar Efendim....!! Kahveleri Hazırlayın...! {Ç News} Kitap Fuarı Özel Yayını Başlıyor...! Kocaeli kitap Fuarı ve Ben adlı Yazıma Hoş Geldiniz :) Uzun ama çoook uzun bir yazı oldu baştan belirteyim. Normalde bu kadar uzun olmayacaktı. Ne ara uzadı bende bilmiyorum.. :) Fuar'a iki defa gittim. İlkin de 2 saat, ikincisin de 4 saat
1.491 öğeden 1.441 ile 1.455 arasındakiler gösteriliyor.