“Cumhuriyet, ahlâkî fazilete da yanan bir idaredir. Cumhuriyet fazilettir. Sultanlık, korku ve tehdide dayanan bir idaredir. Cumhuriyet idaresi faziletli ve namuslu insanlar yetiştirir. Sultanlık, korkuya ve tehdide dayandığı için korkak, alçak, sefil ve rezil insanlar yetiştirir. Aradaki fark bunlardan ibarettir.” (Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, Cilt II, s. 231)
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
Filmden geldim, Dune övüyorum.
Ben ba-yıl-dım. Çünkü iflah olmaz bir fan'ım. İsterim ki Denis Villeneuve beş saat Dune çeksin ben de oturup izleyeyim. Bence gezegenin devasa hiçliğinin içindeki yaşamı başarılı bir şekilde görselleştiriyor. Dune yalnızca Paul karakterinin gelişiminden, ya da kaynak savaşlarından ibaret bir evden değil. İnce ince işlenmiş detaylardan oluşuyor. Bu da iki buçuk saatlik bir filmde ancak bu kadar iyi aktarılabilir. Yoksa kitabı ikiye değil üçe böler anlatır ve bizde o detaylar karşısında aklımızı kaybederiz. (Ben delirmeye varım ama stüdyo o kadar para harcamaz) Spoiler vermeden nasıl öveceğimi bilmiyorum ama ben Shai-Hulud sahnelerine, Fremen Sietch'lerine, Padişah İmparator'un gemisine, Harkonnen'lerin savaş gemilerine hayran kaldım. Feyd-Rautha, Harkonnen Hanedanı'nın karakterini seyirciye anlatmak için çok iyi yazılmış bir karakter. Paul ve Chani arasındaki bağı da bu çok iyi yazmasını beklerdim ama burada Zendaya'ya çok iş düşeceğinden isabetli bir karar olmuş desem yalan olmaz. Yine de bir Fremen olmak için çabalamış. Bu kadar da beklemiyordum. Oyunculuklar da ilk filme orantılı olarak iyi. Ben çok sevdim daha fazla tat kaçırmak İstemiyorum. Bir de imkanınız varsa IMAX de izleyin, çinko-karbon bir sinema salonunda benim gibi heba olmayın. Keşke benim yaşadığım şehirde de olsaydı da gitseydim. Neyse biz Dune'yi kısık ışıklı sinema salonlarında da sevdik sayın okur. 🥲 İyi seyirler gidecek olanlara.
Dune Part II
📚🔔 Tatil zili çaldı! Bir yıl boyunca verilen emeklerin ardından şimdi dinlenme, keşfetme ve yeni maceralara atılma zamanı. 🌞 Bu yaz bol kahkahalı, bol anılı ve elbette bol kitaplı geçsin. Tüm öğrencilere keyifli tatiller diliyoruz! 💙📖
Yapay Zekadan Dune Şiiri
write a poem from Frenk Herbert books In the stillness of the night On the desolate planet of Arrakis The sandworms rise and writhe To the sound of the spice melange In the wastelands of Dune A young man named Paul Atreides Takes on the mantle of the Kwisatz Haderach And leads the Fremen to victory With the power of the spice He can see the future and the past And bend the will of others to his own He is the savior of his people But with great power comes great danger And Paul must navigate the treacherous waters Of politics and betrayal To fulfill his destiny as the ruler of Arrakis In the end, he emerges victorious But at a great cost For the spice must flow And the sandworms will never be silenced. Gece sessizliğinde Arrakis'teki boş kürelerin üzerinde Kumkurtları yükselir ve parçalanır
Frank Herbert - Dune Serisi (Kitap İncelemesi)
İlk kitabın 1965 yılında yayımlandığı dizinin son kitabı olan Dune Rahibeler Meclisi 1985 yılında basılmıştır. Yirmi yıl içinde altı kitabın yayımlandığı seri, 1984 yılında David Lynch ve 2021 yılında Denis Villeneuve tarafından iki kez sinemaya uyarlanmıştır. Bu kitaplarda Atreides, Fremen, Bene Gesserit, Harkonnen, Bene Tleilax, Lonca, Choam, Ixian, Sardokar, İmparatorluk, Balıkla Konuşanlar gibi pek çok medeniyet ve grubun bulunduğu gezegenler arası bir bilimkurgu evreni yer almaktadır. Özellikle dinler tarihinin irdelendiği metinlerde pek çok inanışa yer verilmiştir. Dizinin yaratıcısı Frank Herbert 1986 yılında öldükten sonra oğlu Brian Herbert ve yazar arkadaşı Kevin J. Anderson Dune evreni üzerine kitap yazmaya devam etmiştir. Frank Herbert 'ın Dune serisini detaylıca anlattığım videoyu izlemek için: youtu.be/IPhL-mQgQ7o
Edebiyat
Fizikçi fremen Dyson;"evreni ne kadar araştırır ve mimarisini ne kadar incelersem evrenin bir anlamda bizim geleceğimizi bildiğine dair daha fazla kanıt buluyorum."diyor bir başka deyişle doğanın kanunları sanki evrenin yaşamın ortaya çıkmasına ve devam etmesine hazırlanmak üzere tasarlanmıştır.
İslamiyet
Dune Mesihi Güçlü duyguların ilk kurbanı akıldır. Kitabin kapağını kapattığımda kendimi büyük derin bir çukurda hissettim. Tıpkı Paul'un görmeyen gözleriyle gördüğü ,kehanetlerin gerçekliği gibi. Bir kehanet sonsuz bir bağlılık. Bir insanın geldiği yer ile yaptıklarını sorgulayis sekli çözüm ararken ,aradığı çözümlerde kaybolmasindan bile çıkardığı zekice hamleler. Bir insanın zekasının bile kendine ne kadar ağır geldiği ben Paul ' de gördüm. 12 yıllık Br imparatorluk dönemi . Başarının yanında verdiği can kaybı ile yaşadığı büyük bir keder. Dune artık eskisi gibi bir çöl değil. Bazı yerlerde su ve yeşillik bile var. Peki bu Paul için yeterli mi. Bu sefer Paul'un zekasından çok iç hesaplasmalarını okurken ,hezimetinin altında bile yatan gücü görüyoruz. Paul bu eserde daha sorgulayıcı, daha düşünceli ve kederli. Gördüğü kehanetin peşinden giderken büyük bir yanlışın peşinde olduğunu düşündüm. Hatta bir çok yerde öyle kızdım ki ,birinci kitapta okuduğum olağan üstü genç adamı aradım durdum. Neydi Paul'un o sonda yaptığı. Üzerine çokça düşündüm, aslında ne kadar kendini herseyden vazgeçerek vurduysa o çöle o kadar bir efsaneye dönüştü kalplerde. Tıpkı mezarı olmayan bir İsa gibi. Çarmıha gerilirken Isa çıkıyor ya göklere bir mezarı yok diye ne kadar efsaneyse dillerde. Paul de o kadar asil ve cesaret dolu bir tercihle daha da yazdı ismini gönüllere. Bir Atreides olmasına rağmen bir Fremen gibi davranması ne kadar sorguladiysa da geldiği konumu yaptığı son hareketle daha da sağlamlastirdı tahtını. O şimdi daha bir dillere destan daha bir Tanrı. Yüzyıllar geçse de asla silinmeyecek adı.