Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Furkan
••••• 47. O (Allah) ki geceyi sizin (sükunetiniz) için bir örtü, uykuyu bir dinlenme yapan, gündüzü de (çalışmak için) yeniden kalkış (ve yayılış vakti) kılandır. 48-49. O, (yağmur) rahmetinin önünde bir müjdeci olarak rüzgarları gönderendir. Onunla ölü (kup-kuru) bir bölgeye can verelim, hem de yarattığımız nice hayvanları ve insanları onunla sulayalım diye gökten tertemiz bir su indirdik. 50. Andolsun ki onu, (suyu) ibret almaları için aralarında (yerlere göre) çeşitli şekilde evirip çevirmekteyiz. Ama insanların çoğu, ancak nankörlükte direndi(ler). •••••
Yeryüzünü yaratan da Allah'tır.
Rüzgârları rahmetinin önünde müjdeci olarak gönderen O'dur. Biz, ölü toprağa can vermek, yarattığımız nice hayvanlara ve nice insanlara su vermek için gökten tertemiz su indirdik. (Furkân Sûresi, 48-49. Âyetler)
Reklam
Haziran ayı okumaları
1. Johann Wolfgang Von Goethe - Roma Ağıtları 2. Birhan Keskin - Kim Bağışlayacak Beni 3. Şükrü Erbaş - Bütün Şiirleri 3 4. Birhan Keskin - Fakir Kene 5. Oruç Aruoba - Yakın 6. Adnan Yücel - Ateşin Ve Güneşin Çocukları 7. İhsan Deniz - gecediloldu 8. Füruğ Ferruhzad - İnanalım Soğuk Mevsimin Başlangıcına 9.
47. Hiç şüphesiz zulmedenlere, bu (dünya azabı)ndan başka bir de (âhiret) azab(ı) vardır. Fakat onların çoğu bilmezler. 48. Rabbinin hükmüne sabret. Çünkü sen gözlerimizin önünde/ gözetimimiz altındasın. (Her) kalktığın zaman (bir topluluk içinden veya uykudan kalkınca veya namaza kıyam edince yahut Allah için davet ve tebliğe başlandığında.) Rabbini hamd ile tesbih et. Çünkü Allah Resulü (sas.) de bir meclisten kalkınca "Sübhaneke Allahümme ve bihamdik. Eşhedü enlâ ilahe illâ ente, estağfiruke ve etübü ileyk." derdi. 49. Gecenin bir kısmında ve yıldızlanın kaybolup gitmesinden sonra (sabah vakti) O'nu tesbih et (namaz kıl, sübhaneke oku).
47. Biz göğü kudret(imiz)le bina ettik. Şüphesiz onu genişleten de biziz. 48. Yeri de biz döşedik. (Biz) ne güzel döşeyiciyiz! 49. Her (türlü) şeyden çift çift (erkek-dişi, soğuk-sıcak, artı-eksi, elektron-notron, hayat-ölüm, tatlı-acı, karanlık-aydınlık gibi) yarattık ki düşün(üp öğüt al)asınız.
ZâriyâtKitabı okudu
(Melekler, İsa hakkındaki sözlerine devam ederek: "Allah) ona (İsa'ya) kitabı (okuma yazmayı), hikmeti, Tevrat ve İncil'i öğretecek." O İsrailoğulları'na (gönderilen) bir Resûl olarak şöyle diyecektir: "Hakikaten ben Rabbinizden size bir âyet (mucize) ile geldim ki size çamuru kuş şeklinde yapar, ona üflerim. (0 da) Allah'ın izniyle, hemen (canlanıp) bir kuş oluverir. Anadan doğma körü ve alacalıyı iyileştiririm, hatta Allah'ın izniyle ölüleri diriltirim, evlerinizde yediklerinizi ve biriktirdiklerinizi size haber veririm. Eğer (Allah'a) iman edenlerdenseniz, elbette bunda sizin için (benim peygamberliğimi gösteren) kat'i bir delil vardır." Âl-i İmrân 48-49.
Reklam
İşte mutlak iradeden meydana gelen bu varlık alemi, gerçekten tam anlamıyla mükemmel bir birlik içerisindedir. Onda var olan her parça, o bütün içersinde düşünülmüştür Ve hepsi de birbirleriyle bir uyum sağlamaktadır. Aynı zamanda var olan her şeyde bir hikmet vardır ki, o da düşünülen bu mükemmel düzene bağlı bulunmaktadır. O, Her şeyi yaratıp, ona düzen vermiş ve yarattıklarının mukadderatını (Ve özelliklerini) tayin etmiştir. (Furkan:2) Şüphesiz ki biz her şeyi bir ölçüye göre yarattık. (Kamer:49) O birbiriyle uyum içinde yedi göğü yaratmıştır. Çok merhametli olan Allah‘ın yaratılışında hiçbir uygunsuzluk/Düzensizlik göremezsin. Gözünü çevir bir bak, bir çatlak görebiliyor musun? Sonra gözünü iki defa çevirdi(bak), göz aciz ve bitkin halde sana dönecektir. (Mülk :3-4) Oo yeryüzüne sabit dağlar yerleştirdi. Orada bereketler yarattı ve orada gıdalarını takdir etti. (Fussilet:10) Allah rüzgârları gönderir, bunlar da bulutu kaldırır. Derken onu gökte dilediği gibi yayar ve parça parça eder;Nihayet arasından yağmurun çıktığını görürsün. Allah dilediği kullarına yağmuru nasip edince, bir de bakarsın sevinirler. (Rûm:48) Ve daha bunlara benzer niceleri… Açıkça görülüyor ki, yaratılan her varlığın, varoluş amacıyla uyum içinde bulunan bir hikmeti bulunmaktadır. İlk olarak varlığın kendisinden meydana geldiği ve ikinci olarakta kendisiyle korunup bir düzen altına alındığı irade’nin, (Allah’ın emrine uygun olarak) tüm mevcûdatta Müşahade ve mülahaza edilmesi gerekir; zira hepsi de varlığa külli faydası yanında, onunla bir uyum içerisinde düşünülmüştür.  
315 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.