Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

Ömer yorumladı.
240 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Çocuklarla Felsefe Konuşmak Mümkün
Arkadaşlar selam. Öncelikle size bu kitabı okuma sebebimi anlatayım. Benim 11 yaşında bir kardeşim var. Burada hesabı da var. Kitap okumasını ve inceleme yazmasını teşvik etmeye çalışıyorum. Onda eksik bulduğum bir yön var. Bu durumun sadece onun suçu olduğunu da sanmıyorum. Yaşıtları gibi o da neyi ne için yaptığını pek bilmiyor. Dersleri
Filozof Çocuk
Filozof ÇocukJana Mohr Lone · Sola Unitas · 2017130 okunma
··
450 görüntüleme
Ömer okurunun profil resmi
Öne Çıkan Yorum
Rahatsızlığımdan dolayı uzun zamandır böyle uzun incelemeleri pek okuyamıyorum ama bunu iyi ki görüp de okudum şuan, elinize sağlık yeni ufukların açılmasına ön ayak olursunuz umarım. Çocuk felsefesi çok aşina olduğumuz bir konu değil, çocukların felsefi/sorgulama yönünü geçtim birey olarak çoğu ailede bilgi ve görüşleri pek kaale alındığını düşünmüyorum, özellikle benim bulunduğum doğu ailelerinde o bilince ulaşıldığını söyleyemem. Okullarda da metin okutulurken veya üzerinde düşünürken şunu fark ediyor insan aynı sorulara aynı kalıpta cevap verilmesini öngören bir müfredat /sistem olduğu ve bunun da öğretmenler tarafından bu kalıplarda sürdürüldüğünü /aşılamadığını defalarca şahit olmuşuzdur. Şunu anlatmak istiyorum ; sorgulayan, düşünen, farkını ortaya koyan çocuğun veya bireyin ülkemizde istenen arzulanan kişi olmadığını makinalaşmış bir kişiliğin makbul olarak kabul edildiği bir çevredeyiz maalesef. Bunun üstesinden gelmek için verdiğiniz önerilerin çok yerinde olduğunu söylemek istiyorum tekrardan ve youtube kanalınızı eğer açarsınız ki çok istifade edeceğimizi umuyorum şimdiden hayırlı uğurlu olmasını dilerim.
Bilal Günaydın okurunun profil resmi
Dediklerinize katılıyorum. Ayrıca bakmayın inceleme başlığının Felsefe ile sohbet olmasına. Teknik terimleri unutun. Çocuklarla sohbet ederken fikirlerini sormak, merak duygularını perçinlemek, onları kaale alıp dediklerini uygulamak onlara birey olmasını yavaş yavaş öğretir. Kitabın demek istediği aslında buydu. Örnekler, konu başlıkları hep satır aralarındaki ayrıntılardan ibaret. Onlar araç. Bizim amacımız onları sorgulatmak, birey olmalarını sağlamak, özgüvenlerini yükseltmek olmalı. Ben de doğuda doğup, büyüdüm. Değindiğiniz sorunları yakından gözlemledim, yaşadım. Şu an halen aynı problemler devam ediyor. Umarım bir şekilde bunu çözmeye çalışanlar olur. Onlar bizim geleceğimiz. Gözleminiz, ve yorumunuz için teşekkür ederim.
Serhat okurunun profil resmi
İki ekmek al desek almazsın Oturduğun yerden evreni sorgularsın Kitabın üstünde evde denemeyin ibaresi yok muydu be Bilal Kafaya koydun, çocuğu filozof yaptıracaksın Oğlum eline tornavida ver Araba piyasası uçtu sanayide çıraklık pozisyonu hep boş yer Çocuk sorgulasa ne olacak aç kaldıktan sonra Sanayide en azından ekmek arası yer (Düz beyinli adam şiirimden bir pasaj, gerçek düşüncelerimi yansıtmamaktadır)
2 önceki yanıtı göster
Bilal Günaydın okurunun profil resmi
2 tane yaratıcı fikir üret desek etmezsin Oturduğun yerden üretenlere sallarsın Kitabın üstünde evde deneyin ibaresi vardı be Serhat Kafaya koydum, çocuğu sorgulayan bir bireye çevireceğim Senin eline mızrak vermişler Çünkü sen avcı toplayıcısın İnsanlığı geliştirecek fikir üretmek ilgi alanın değil Verdikleri mızrağı al da avcılık yap belki karnın doyar (Düz beyinli adam şiirine diss attım. Gerçek düşüncelerimi yansıtmaktadır) :D Kafiye çok olmadı ama fena değil gibi ya :D
15 sonraki yanıtı göster
Bu yorum görüntülenemiyor
Yasemen okurunun profil resmi
Merakımı celbetti kitap... Teşekkürler bu güzel inceleme için.
Bilal Günaydın okurunun profil resmi
Rica ederim. Umarım faydası olur
Bu yorum görüntülenemiyor
Gökhan okurunun profil resmi
Çocuklarla felsefe konuşmak aslında büyüklere göre daha mümkündür dimi. Çünkü insanların uzmanlıkları vardır. Herkes dünyayı kendi alanına göre görür. Bu da tüm resmi görmeye manidir. Bu sebeple Masanobu Fukuoka "dünyayı olduğu gibi görenler sadece çocuklardır"demekten çekinmemiştir. Kralın çıplak olduğunu fark edenin bir çocuk olması rastgele değildir. Ve onlar, fikirleri de önyargısız olarak daha kolay algılayabilir. Başarılı incelemeniz için teşekkür ederim :)
Bilal Günaydın okurunun profil resmi
Kralın çıplak olduğunu haykıranın bir çocuk olduğunu bilmiyordum ya da uzun zaman önce okurken / dinlerken dikkatimden kaçmış. Bu detay oldukça güzelmiş. Dediğiniz gibi ancak çocuklar dünyayı olduğu gibi görebilir. Yorumunuz için teşekkür ederim :)
1 sonraki yanıtı göster
Ayfer okurunun profil resmi
Öncelikle bir YouTube kanalı şart artık, uzun okuyacağımıza uzun izleriz... :)) Sonralıkla incelemede belirttiğiniz üzere çocukların zihni gün geçtikçe kaydediyor bilgileri, ne öğretilirse, ne dayatılırsa belleklerinde kalıplaşmış bir hal alıyor. Verdiğiniz kare örneğinde bugün 5 yaşındaki çocuk aynısını çizerken aynı birey yıllar sonra onu düzgün bir kare olarak ezbere dayalı bilgisiyle hareket edecek. Her kesimin sorgulama ve kendi öz öğreti sistemini bulup çözüm odaklı yaşam sürmeli, sizi okullarda kişinin kendi farkındalığını bulmasına yardımcı olmasında görmek isterdik, lakin düzen bozulmamalı işte... Ergen adı altında ki zihniyetlerin artık daha faydalı işlerle uğraşmalı, bunun için başlangıç sizin aldığınız kararları hayata geçirmeyle oluşacak. Birçok kitaba dair kanal var ama siz yeni neslin felsefe adı altında kendi öz belleklerini bulup dayatılan değilde sorgu mantığıyla hareket etmelerine fırsat vermiş olacaksınız. İncelemenize sağlık, teşekkürler aydınlanma için. 🙏☘️
Bilal Günaydın okurunun profil resmi
Valla bu dediklerinizi yapabilir miyim bilmiyorum. Niyetim öncelikle küçük kardeşimi bu sistemin verebileceğiz zararlardan korumak. Eğitimci değilim ben. Ama kardeşim için endişe duyan bir veli olarak çaba göstermeye çalışıyorum. Her aile önce kendi çocuğuyla başlamalı. Sonra bireyler birleşip çoğunluğa dönüşür zaten. Youtube kanalı mantıklı gelse de yukarıda zararı olabilir diyen de var. Bakalım yani kısmet. Teşekkür ederim yorumunuz için :)
Bu yorum görüntülenemiyor
24 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.