Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

79 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Vejetaryen veya vegan hayat felsefesini benimsemiş insanlara çok saygı duyuyorum. Destekliyor ve bu iradelerini de kıskanıyorum. Benim nezdim de dünyanın en dik duruşlu, en zahmet çeken ve en güvenilir insanları. Vegan felsefeye uzak olmamakla birlikte ilerleyen zaman diliminde hayatımda radikal bir değişiklik yapıp bu sisteme dahil
Veganizm: Ahlakı, Siyaseti ve Mücadelesi
Veganizm: Ahlakı, Siyaseti ve MücadelesiZülal Kalkandelen · Propaganda Yayınları · 201359 okunma
··
123 görüntüleme
kapitalist okurunun profil resmi
3 yıldır Veganım, demir eksikliği hiç olmadı. Demiri dışarıdan alıyorsundur ama vücudun ememiyor olabilir, demir emilimini azaltan çayı bırakmak faydalı olabilir örneğin. Herhangi bir eksikliği veganlıkla bağdaştıramayız, alakası olduğunu düşünmüyorum, herkesin başına gelebilecek eksiklikler bunlar. Veganlıktan öte, sadece meyve ve yeşillikle beslenmenin sağlıklı olduğuna inanıyorum, Ehret'ten bahseden arkadaşın dediği gibi.
sıla okurunun profil resmi
Ümit Gezgiç öncelikle bilgi birikiminizi benimle paylaştığınız için çok çok tesekkür ederim. Benim için çok değerli. Şu an işin sorgulama kısmındayım. Dediğim gibi bu felsefeye uzak değilim. Kafam inanılmaz karışık.bana okuyabileceğim kitaplar da önerirseniz çok sevinirim. Niyetliyim ama nasıl davranmam gerektiğini, nasıl besleneceğim konusunda cok acamiyim. Bir kere denemeye kalktım. Bahsettiğim sorunları yaşadık. Annem kendini paraladı...Hayvan yemeyi hiç etik bulmuyorum hemde hiç... Bunu da kendi sağligimi ön planda tutmak için değil de, ben 3 saatlik bir doygunluk yaşıycam diye bir hayvanın yaşamının sönmesi kendimden nefret etmeme sebep oluyor.
4 sonraki yanıtı göster
Yaren okurunun profil resmi
İnceleme geçen seneymiş, şu an ne karar verdiğini merak ettim açıkçası. Ben de birkaç şey söyleyeyim, çocukken kurbanın kesilişini gizliden izlemişim ve o günden beri vejetaryenim. Bu durumdan hoşnut olsam da bazen kendime sövdüğüm doğrudur. :) "Sağlıklı oluyorsun vs." külliyen yalan bizzat tecrübe ettim. Hayvansal ürünleri ise hala hayatımdan tam olarak çıkartabilmiş değilim, çok çok nadir tüketiyorum, bakalım zamanla değişir mi. Son paragrafa hayran kaldım çok güzel yazmışsın. Kitabı listeme aldım, teşekkürler.
sıla okurunun profil resmi
Valla yaklaşık yarım saat önce tereyağli sucuklu yumurta yedim. İki yüzlüyüm. Çok iki yüzlüyüm hem de. =(
4 sonraki yanıtı göster
Ümit... okurunun profil resmi
Selamlar, Bir insanda vegan bakış açısının oluşabilemesi için hayatındaki 3 konudan en az birini sorgulamış olması üzerine okumalar yapması gerekir. Bunlar;etik/ahlak, felsefe, sağlık meseleleridir. Bende bu sorgulamalar ruh/varlık/beden noktasından çıkarak sonunda sağlık konusunda geldikten sonra taşlar yerine oturmaya başladı ve ilk olarak vejetaryenlığı seçtim. Şu anda %100 veganım diyemem. Sadece çok hassas davranmıyorum. Ne bileyim patatesli poğaçanın üzerine sürülmüş olan çok az miktardaki yumurtayı önemsemiyorum gibi. Onun haricinde hiçbir hayvansal gıdayı özellikle tüketmiyorum. Sağlık tarafına gelecek olursak da şunları diyebilirim. Hani bahsedilen şu olmazsa olmaz aminoasitler var ya, onları o kadar önemsemeye lüzum yok. Mesela bende ve bildiğim yıllarca vegan olup ek hiçbir yapay destek almayan birçok insanda herhangi bir sağlık problemi gözlenmiyor. Sorunlar, yıllarca hayvansal ürün ağırlıklı beslenen ve kimyasal takviye/ilaçları çokça kullanan bünyelerde ortaya çıkabilir. Bunlar da aslında sorun değil vücudun arınma emareleridir çoğunlukla.Çok önemsiyorsanız, bu esansiyel amino asitler ile ilgili de youtube da şöyle bir video var. Dr. Murat Kınıkoğlu Yumurta&Yulaf kıyaslamasını yapmış..youtube.com/watch?v=T8lM1Xj... Benim veganlığa yönelmemdeki en temel bilgi kaynağım; Arnol Ehret Şifalı Besinler ve Mukussuz Şifa Diyeti kitabı olmuştur. Bu kitap; Hindistan'da yıllarca tek lokma yemeden yaşayan insanların anotomik yapısını da, etçil beslenme doğrularıyla yaşayan insanları da, veganı da, vejetaryeni açıklıyor ve soru işareti bırakmıyor. Kitap yazılalı 'asır' geçmiş olmasına rağmen Ehreti'in savları henüz çürütülebilmiş değil aksine gün geçtikçe kendisini daha çok ispatlıyor. Siz bakmayınız efendim şunu yemek lazım,bunu yemek lazım olmazsa olmaz diyenlere.Onlar genellikle damak tadını değiştirmek istemeyen, yeme alışkanlıklarından kolay vazgeçemeyenlerdir. İlle de hayvansal protein olmazsa olmaz diyenlere çok daha fazla protein içeren böcek larvası,böcek türleri v.s. önerin bakalım aynı tezi savunmaya devam edecekler mi yoksa onlar için kutsal protein dana,kuzu,tavuklarlardaki miymiş sadece ? İşin özeti, sağlıklı vegan bir yaşam sürmek hiç de pahalı bir şey değil. Meyve/sebzeler, bakliyat/tahıllar, yemişler, tohumlar fazlasıyla yeterlidir ve hatta bunların aşırı proteinli olanları çok fazla tüketmemek tavsiye edilir. Ahlaklı, erdemli, sağlıklı bir yaşam için; atalar tarafından bize sorgusuz devredilen hayvanların kullanım hakkını sorgulamak bizi huzura ve sağlığa götürecektir. Sevgiler sunarım. Sağlıcakla kalınız...
Yaren Sıla Koç okurunun profil resmi
Şu an ailemle yaşadığım için vegan olmam çok kolay değil çünkü sürekli süt ve süt ürünleri tüketmemi istiyorlar. Evet vejetaryenim ama ileriki dönemlerde süt ve süt ürünlerimi bırakmayı düşünüyorum zaten seven biri değilim. Bu konuda araştırma yapmayı çok seviyorum, sürekli yeni bilgiler öğreniyorum. En kısa sürede bu kitabı alıp okuyacağım. Yorum için teşekkürler :'')
Metin T. okurunun profil resmi
Vücudumuzun üretemeyip dışardan almak zorunda olduğumuz esansiyel-temel amino asitlerin suni olarak ve ucuza yapıldığı zamanlarda belki de et yemek tamamen terk edilebilinir. Şimdilerde bile, yumurta ve süt ürünleri, ayrıca peynir altı sularından (whey) elde edilen supplementlerle (pahalı hala) bu açık kapatılabilinir. Tabii benim söylediğim veganlığın sınırları dışında. Veganlık her türlü hayvansal besini kapsıyor sanırım. Süt ve ürünleri hatta bal yenmesini de reddediyor. Hatta whey bile reddediliyor sanırım. Bugün için sırf bitkiden beslenmek çok zor. Çünkü protein, dolayısıyle amino asitleri bitkilerden sağlamak çok zor. Şöyle ki, hayvansal gıdalar ( süt ürünleri ve yumurta) yerine bitkilerden almak için çok daha fazla yemeniz gerek. O zamanda sürekli kilo alırsınız. Zira günlük 50-100 gram protein almak bayağı zor bir iş. Sağlıcakla,
sıla okurunun profil resmi
Bir de yumurta süt vb ürünlerin vegan alternatifleri gerçekten çok pahalı. Hazirlanmaları da bir o kadar emek ve vakit istiyor. Öğrencilik hayatı içinde olanları çok zorlayacak bir süreç. Ve bu ürünler gerçekten çok pahalı. Yaygınlaşsa kullanılabilir lakin o da kapitalizme giriyor. Kafam çok karışık..
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.