Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

208 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Kitap üzerinden Ülkenin en büyük "sorununa" değineceğim; türk-kürt çatışması. Bazıları kitabın ezen-ezilen ilişkisini anlattığını söyleseler haklıdırlar ama göreceğiniz üzere anlatılan tamamen türkler ve kürtler arasındaki çatışmadır. Kimisi için acı gelecek bir gerçekle başlayayım, Türkiyede türklük ideolojidir, etnik değil. Türkiyede
Filler Sultanı ile Kırmızı Sakallı Topal Karınca
Filler Sultanı ile Kırmızı Sakallı Topal KarıncaYaşar Kemal · Yapı Kredi Yayınları · 201710,2bin okunma
··1 alıntı·
8,7bin görüntüleme
Bu yorum görüntülenemiyor
Welat Boran okurunun profil resmi
Not: türklük ideolojisi = kemalizm demek değildir. Kemalizm olmadan da türklük ideolojisi (daha güçlü, agresif veya güçsüz) yaşayabilir çünkü atatürkten önce de ittihat ve terakki, ziya gökalp gibilerle temellendirilmişti zaten. Kemalizm sadece türklük ideolojisinin bana göre en güçlü damarıdır. Ama YÜCESİ değil. Türklük ideolojisinin yücesi devlettir. Türklük ideolojisine inananların dini, imanı, mutlağı, allahı,"baba"sı, kutsalı, devlettir. Bu yüzden anarşizm amaç olduğu kadar araç olarak da bu ideolojiye karşı iyi bir yoldur. 2.not: Kürtlerin kadim geleneği ve adetinin özgürlük olduğu mevzusunu dile ve dine bakarak genişletebiliriz: önce dine bakarsak, yezdanizm yani melekçilik (Alevi, Ezidi, Yaresan, Mazdeki vs) dininde İzady'e göre her zaman bir isyan, itaatsizlik ve tabiiyetsizlik geleneği vardır. Ezidilerin dünya malının ortak kullanılması gerektiği düşüncelerini bilen bilir. Yezdanizmin özü için İzady "eter" yani ışık olduğunu söyler. Bu tek tanrılı dinlerde de mevcuttur; mesela İslamiyete melek cebrail, peygambere ışık olarak görünür. Eter kelimesi yanılmıyorsam tanrıça İştar'dan (yunanca Astartre) Kürtçe stêrk (yıldız) kelimesine kadar uzatılabilir. Hâlâ Yaşlıların "Ya Star" dediği bilinir. Dil konusunda, "DA" (vermek) köküne bakmak yeterlidir. Dayik (anne demektir, Kürtlerin anaerkil bir halk olduğunu bilen bilir), Xweda (yaratıcı demektir, kendini veren, kendinden veren anlamlarına tekabül eder), Xweza (Doğa demektir, z ve d değişimi vardır, Xweda gibi kendinden veren, kendini veren anlamındadır, ayrıca iki kelimenin-xwe, xweda, xweza-benzerliğiyle analoji yaparsak Spinoza'nın tanrısına, en-el Hak meselesine ve upanishadlar'daki atman ile brahman'ın kesișimine kadar dayandırılabilir), Dar (ağaç demektir, R harfi hint-avrupa dil ailesinde "akış"a tekabül eder, ağaç da yavaş da olsa yukarı doğru "akar", "verir" görünür. DA köküyle ilgili bir analoji daha yaparsak anarşizmdeki karşılıklılık kavramına dayandırılabilir, Mülksüzler kitabındaki "vermediğiniz şeyi alamazsınız" sözünü hatırlayın. Dil, din ve coğrafyaya bakılırsa Kürtlerin özgürlük adeti çok daha iyi anlaşılır. Peki neden hep ezilmiş ve baskı altında kalmışlar vs diye sorulabilir. Özgür olmak, tutsak etmek ya da hüküm ve zulüm etmek demek değildir. Fredy Perlman "Er Tarihe Karşı Leviathana Karşı" kitabında Kızılderililer için şöyle der: "Eğer zafer direnişçilerin işgalcilere benzemesine bağlıysa, direnişçiler zafere sırtlarını döner ve yenilgi yaşamadan dağılırlar." Aynı şey Kürtler için de geçerlidir.
Zelal okurunun profil resmi
Dolu dolu bir inceleme okudum yine, zihnine sağlık.
Naciye Kulaş okurunun profil resmi
Tarih bilmeyen birinin yapabileceği inceleme bundan ibaret olurdu zaten... Keşke Yaşar Kemal den okuduğunuz ilk roman bu olmasaydı. İlk fırsatta yazarın biyografisini okumanızı tavsiye ederim.
Eda Xanim okurunun profil resmi
Döktürmüşsün 👏🏼
Bu yorum görüntülenemiyor
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.