Gönderi

Eren yorumladı.
256 syf.
10/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Hala "En Az 3 Çocuk" Demeye Devam Mı?
(Ön not: Bu kitabın da içerisinde yer aldığı eylül ayına ait okumalarımı yorumladığım videomu izlemek isterseniz şu linke tıklayabilirsiniz: youtube.com/watch?v=G4D9Cme...) İthaki Bilimkurgu Klasikleri serisinden okuduğum 61. kitap Harry Harrison'ın "Make Room! Make Room!" adıyla yazdığı, Türkçe'ye ise "Yer Açın! Yer
Yer Açın! Yer Açın!
Yer Açın! Yer Açın!Harry Harrison · İthaki Yayınları · 2021304 okunma
··
10,3bin görüntüleme
Eren okurunun profil resmi
Öne Çıkan Yorum
Listeye eklendi. Güzel bir inceleme teşekkürler Semih..👏🏼
Semih Doğan okurunun profil resmi
Faydalı olmuştur umarım :)
Miss Nobody okurunun profil resmi
Toplumsal sorunlara ışık tutan kitaplara ve toplum için sanat yapan sanatçılara saygı duyuyorum. Sanırım nüfus problemi, coronavirüs ölümlerinden sonra daha çok gündeme geldi ve virüsün, nüfusu azaltmak için üretildiği teorileri bu yüzden popüler oldu. Bizim gibi kişi başına düşen milli gelirin az olduğu ülkelerde çok çocuk yapmak ve yapılmasını teşvik etmek deliliktir. Üstelik biz son zamanlarda çokça göç alan ve göçmenlere nüfus planlaması yapmayan, dolayısıyla hem doğal hem de doğal olmayan yollardan nüfusu artan bir memleketiz. Başta biz sonrasında tüm dünya için tehlike arz eden bir durum bu. Umarım sonumuz iyi olur.
1 önceki yanıtı göster
Semih Doğan okurunun profil resmi
Katılıyorum. Çok teşekkür ederim, beğenmene sevindim :) Hemen düzeltelim. Lütfen gösterir misin?
AkilliBidik okurunun profil resmi
Sorun nüfus artışı mı, adaletsiz gelir dağılımı mı, yoksa ikisinin bir bileşkesi mi; bence tartışılır. Ancak tıptaki gelişmeler ile de ömrün uzamasının etkisi ile dünya nüfusu gerçekten de görülmemiş bir hızla artıyor, teknolojinin ilerlemesi ile de insan gücüne dayalı iş giderek azalıyor. Gelecekte neler olacak, ben de çok merak ediyorum. Bu da ilginç bir distopya olabilir, aldım listeme... Kaleminize sağlık...
Semih Doğan okurunun profil resmi
Elbette, ikisi de demek doğru olur. Çünkü aç insan sayısı artarken obez insan sayısı da artıyor. Bu da adaletsizliği gözler önüne seriyor. Teşekkür ederim. Seveceğinizi düşünüyorum. Keyifli okumalar dilerim…
Talebe okurunun profil resmi
Sorunun kaynağının tek başına nüfusun artması olarak görülmesini doğru bulmuyorum. İnsanların insanca bir hayat sürmesiyle zaten tüm sorunlar ortadan kalkar. Az ama aşırı zengin olan kısmın geride kalan diğer insanlara güç bir yaşamı reva görmeleri yeni doğan çocukların değil, bizzat o kesimin problemidir. Şayet artan nüfus güzel bir eğitim alırsa, ülkeye ve insanlığa hizmet etmek isterse tükettiğinden (ithalat) çok daha fazlasını üretebilir (ihracat). Adaletsizlik ortamını oluşturan da nüfusun artışı değil. Ne de olsa cihan tüm insanlığa yeter herkes insan olabilse. Birileri cebinin içine kara delik diktirirse olur adaletsizlik. İş sahasının azalmasına gelince, teknoloji buna sebep olmuşsa sorun nüfusta mı yoksa yine az ama aşırı zengin kesimin sürekli piyasaya sürdüğü geride kalan insanların nasıl bir hayat sürdüğünün umursanmadığı teknolojik gelişmeler midir? Bu teknolojik ürünlerin hammaddesi için nereler nasıl sömürülüyor güzelce öğrenmek gerekir öncelikle. Ayrıca teknoloji günümüzde ölüm yaşının ilerlemesine neden olmuştur. Her ne kadar kolaylık sağlasa da teknolojinin karanlık tarafı güzel tarafını yer bitirir. Nüfus bir ülke için varlığını devam ettirebilmenin öncelikli ihtiyaçlarından biridir. Hele ki genç ve nitelikli nüfus. Bunun günümüzde nitelikli olmayışı ülkenin nüfusa olan ihtiyacını reddetmemizi gerektirmez. Tamam, fazlası illaki zarar Çin patlamak üzere. Ama unutulmamalıdır ki Avrupa ülkeleri de şu an genç nüfusu arttırmak için çabalamaktadır. Fakir ülkelerin çok çocuk yapması olayı derinine inince çok ince boyutları olan bir meseledir. Açlıktan sürekli nüfus kaybeden bir ülke kendi varlığını devam ettirebilmek, güç işlerde daha fazla çalışabilme ihtimali olan evlat yetiştirmek vb. niyetleriyle çocuk yapmalıdır. Dediklerinizin hepsini reddediyor değilim ancak çok fazlasını da kabul ettiğim söylenemez. Temizlik ve sağlık kurallarına riayet edildiği müddetçe de salgın hastalıkların önüne geçilebilir. Nüfusu az olsa bile temizlik hassasiyeti olmayan bir yerde hastalıklar çeşit çeşit zuhur edebilir. Mesela Çin'de salgın hastalığın çok olması nüfusun çok olmasından değil pis olduklarından ileri gelir. İşin özü, birilerinin o ceplerindeki karadelik yerini avucunu sokabileceği bir cebe bırakırsa emin olalım, herkese her şey yeter.
Semih Doğan okurunun profil resmi
“Dünya bize yeter de artar,” mantığına kesinlikle katılmıyorum. Dünyanın imkanları bu kadar kalabalık insanlık için kısıtlı durumda. Ve her geçen gün artıyoruz. Bu da global bir sorun… Yorumunuz çok detaylı ve farklı konulara da kapı açan bir yorum olmuş. Oturup tartışsak bile günlerce tartışabiliriz gibi :) Farklı görüşünüzü paylaştığınız için teşekkür ederim.
1 sonraki yanıtı göster
Kaan okurunun profil resmi
Güzel bir inceleme olmuş, eline sağlık Semih. Ayrıca bence, en az 8 çocuk olmalı :)) Bir profesörün yayınını dinlemistim: neden dünyanın fakir kesimleri daha çok çocuk yapıyor sorusuna yönelik olarak kısaca, çünkü hayatlarına mana katacak başka bir alanları yok diye cevaplamıştı ve bunu bilinçli yapıyorlar iddiasında değildi. Buna ek olarak, evrimle de bağlantı kurarak, fakir ailelerin çocukları genellikle ölümle daha sık yüz yüze geliyorlar, bu açıdan da daha çok çocuk yapılarak hayatta kalma şansı yukarı çekiliyor gibi ekleme de yapmıştı. Aklıma gelmişken aktarmak istedim. :)
Semih Doğan okurunun profil resmi
Profesöre kısmen katılıyorum. Hayata anlam katmak olarak görmüyorum ama ona yakın sebepler olduğunu düşünüyorum ben de :) Teşekkür ederim Kaan.
Stellina okurunun profil resmi
Keşke biontech kısır yapsaydı..
Nihat Çilingir okurunun profil resmi
Huxley'in Cesur Yeni Dünyayı Ziyaret kitabında değindiği konu başlıklarından biridir nüfus problemi. Okumadıysanız tavsiye ederim
Semih Doğan okurunun profil resmi
Cesur Yeni Dünya’yı okudum ama Ziyaret’i okumadım. Aslında CYD’da da biraz bu konuya değinmişti :)
Mur@t okurunun profil resmi
“Madem ki insanı biçimlendiren yaşadığı koşullar koşullar en insani şekilde biçimlenmelidir.” -Karl Marx-
Tinuviel okurunun profil resmi
İyi günler. İncelemeniz, verilerle bağlamanız şahane👌🏻 Distopi, bilim-kurgusever olarak, bu kitabı okumayı zaten düşünüyordum, incelemenizdem sonra düşüncem iyice kesinleşti. İyi okumalar dilerim✨
Semih Doğan okurunun profil resmi
İyi günler, beğenmenize sevindim, çok teşekkür ederim. Seveceğinize eminim. Ben de size keyifli okumalar dilerim :)
15 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.