Gönderi

...eğer hepsi Nuh'un Gemisi'nden dağılmış olsaydı, hayvanların coğrafi yayılımı nasıl olurdu bir düşünün. Merkez üssünden (belki Ağrı Dağı'ndan) uzaklaştıkça türlerin çeşitliliğinin azalacağını söyleyen bir yasa filan olması gerekmiyor mu?
Sayfa 247
··
751 görüntüleme
Beyzâ! okurunun profil resmi
Genel bir izdüşüm: (kendimi manifesto yayınlıyor gibi hissettim) - Sümer ve Babil : Nûh’un, tûfan hadisesinin Sümer ve Bâbil versiyonlarındaki kahramanlarıyla aynı kişi olduğu da söylenmektedir. Buna göre Sümer tûfan kahramanına ölümsüzlüğü elde ettiği için “ömrü uzun olan” mânasında Ziusudra adının verildiği, tûfan olayının Bâbil versiyonundaki kahramanın adı olan Ut-napiştim’in “hayatı yaşayan” anlamında olduğu, Nûh kelimesinin de benzer bir anlam ifade ettiği belirtilmekte. | TDV İslam Ansiklopedisi, Nûh - Diğer bazı uygarlıklar: Hurri versiyonunda Naahmasuleel, Akadlarda Nâh, Habeş dilinde Nâha.
Ûs okurunun profil resmi
Nuh tufanı, Sümerlerden kopyalanmış. Gılgamış destanın da epey detaylı şekilde yer alıyor.
Beyzâ! okurunun profil resmi
Doğrudur. Tufan, garip bir mesele aslında. Herkesin ortak inancına dönüşmüş sanki. Zaten çoğu zaman da kutsal metinlerin menkîbe bölümlerindeki hikâyeler ve Antik anlatılar arasında paralellikler gözleniyor. (Bu Tevrat'ta daha yoğun tabi.) Bu kopyalama olaylarının da kasıtlı bir intihal şekliyle değil de, kulaktan dolmayla gerçekleştiğini düşünüyorum. Her ne olursa olsun, mitolojik başlıkta değerlendirdiğim ve ilginç bulduğum bir vaka. Katkınız için teşekkürler.
Ûs okurunun profil resmi
Bugünün dini, yarının mitolojisi; dünün dini, bugünün mitolojisi.
Beyzâ! okurunun profil resmi
Esaslı söz. Çok iyi.
Hamza Ergen okurunun profil resmi
Açıkçası ben bu tarz bir tufanın tüm dünyaya değil de bölgesel bir alana tevdi ettiğini düşünüyorum. Netice itibariyle bilimden uzaklaşmadan, o gün şartlarında ne kadar büyük bir gemi inşa edilebileceği malum. Yine evet, Gılgamış destanı da aynı özellikleri içeriyor. Bazı batı mitlerde de benzeri durumlarla karşılaşılabiliyor. Bu durumlara rağmen ısrarla ben bölgesel bir afet olduğunu, Nuh kavmi yüzünden bütün insanlığın cezalandırıldığı bir Tanrı kavramını kabul etmiyorum…
Beyzâ! okurunun profil resmi
Bu da bir savdır elbette. Söz konusu tarih olunca doğru / yanlış diyemiyoruz. Sizin görüşünüz de ilgimi çektiğinden biraz daha kaynak taradım. Bir kısmını buraya iz düşmek istiyorum (genel). Açıkçası kronolojik tarihten uzak, tarih felsefesine yakınım. Biz bölgesel olduğunu düşünebiliriz, neden olmasın. Ama sırtımızı kutsala yaslamak istediğimizde, işte orada problem çıkıyor.
3 sonraki yanıtı göster
Namiq okurunun profil resmi
Bilim insanı olarak sevdiğim,fakat Hawking gibi felsefe yapmayı pek beceremeyen aziz Dawkins
Beyzâ! okurunun profil resmi
Yani, şimdi Hawking'in ince zekası bir yana tabi. Fakat, yine de Dawkins de kayda değer. Onun kitapları biyoloji felsefesi alanına girmiyor olabilir, kendine ait bir düşünce bilimi kuramamış da olabilir (düşünce biraz soyuta kaçmak olacaktır çünkü, belki de bu somut kanıtlar üzerinden gidişi engellerdi) ama yine de belli bir kavram örgüsüne sahip olduğunu düşünüyorum. (:
6 sonraki yanıtı göster
Ûs okurunun profil resmi
Evet. Gılgamış destanında böyle.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.