Gönderi

Mesut Emre ÇELENK bir yorumu yanıtladı.
Abdülaziz Devrinde Endüstri
Devlet eliyle bir endüstri yaratılmasına gelince, bunun için de bilgiye, yorulmadan bir çalışma kudretine ve paraya ihtiyaç vardı. Halbuki, Osmanlı devlet adamları modern ekonomi bilgisinden mahrumdular. Endüstrinin, maliye, ziraat, ticaret ve nafia ile münasebetlerini kavrayamamışlardı. Bu yönden rasyonel bir ekonomi programları yoktu. Bu sahalarda yaptıkları veya yapar göründükleri ıslahat perakende ve sathi idi. Sıhhatli bir maliye politikaları da yoktu. Ziraatin ne şekilde geliştirileceğini bilemiyorlardı. Ticarette Avrupa'nın liberalizm sistemini kabul etmişler ve kapitülasyonların zararı azmış gibi, yeni ticaret muahedeleriyle memleketin iç pazarlarını da yabancı sermayesine ve ticaret eşyasına açmışlardı. Bu şartlar içinde Abdülmecit devrinde, askerî sanayi müesseseleri dışında devlet eliyle kurulan birkaç fabrikayı yaşatmak bile güçleşmişti.
Sayfa 255Kitabı okudu
·
198 görüntüleme
Fatih Beyazkaya okurunun profil resmi
Öne Çıkan Yorum
Bizde her devirdeki anlayış " Makyaj" yani biz hep dışa bakıyoruz, içerikle ilgili bilgimiz olmadığı gibi öğrenmeye dahi tenezzül etmiyoruz. 1856 ilk dış borçla başlayan borç bataklığı 1881'de zirve yapacak ve Duyunu Umumiye ile birlikte tüm gelir getiren kurumlar yabancıların eline geçecekti. Uzun süreli bir ekonomik işgal söz konusu alacak bu işgalin son taksidi ancak 1950'lerde ödenecekti. Aynı sistem yap-işlet ve devret içinde geçerli, biz dış kısmına bakyoruz iç kısmında ise ekonomik bağımsızlığımızı kaybettiğimizi göremiyoruz. Onlarca yıl geçse de değişmeyen tek şey bizim bu " Makyaj" anlayışımız..
Mesut Emre ÇELENK okurunun profil resmi
Hocam aynı durum bugün mülkünü araplara,iranlılara yani ecnebilere satanlar içinde geçerli. Söylediklerinize harfiyen katılıyorum.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.