Çıkmazdakilere...
Yazarın 'çıkmazdakilere' ithaf ettiği Dervişin Teselli Koleksiyonu; kitaptan ziyade bir ilaç, bir antidepresan. Hem de hiçbir yan etkisi yok.
Psikologların danışanlarına tavsiye ettiği, okurunu içsel bir yolculuğa çıkaran bu kitap yüreğe öyle güzel tesellilerle dokunuyor, yaraları öyle güzel sarıyor ki bir de bakmışsınız hüzün deryasından huzur kıyısına ulaşmışsınız.
Çeşitli musibetler ve kederlerle karşılaşmış, mutsuzluk düşüncesinde kaybolmuş ruhları iyileştirmek için doğudan batıdan birçok ismin teselli cümlelerini derlemiş Mecit Ömür Öztürk . Kimler yok ki kitapta, İslam alimleri, filozoflar, yazarlar...Derdi vereni hatırlatan, dermanı da O'nun vereceğini söyleyen ayetler, hadisler... O kadar geniş bir yelpaze ki bu. Kitabın bu yönünü de çok sevdim ve yazarı takdir ettim. Şöyle ki; bir sayfada Friedrich Nietzsche'den bir söz okurken başka bir sayfada İmam Gazali'den bir söz okuyabiliyorsunuz. Yazar kendini ve kitabı saçma kalıplara sokmamış. Bir amacı var, 'insanları iyi hissettirmek' ve bu amacı gerçekleştirmek için herkesin düşüncesinden faydalanmış. Yılların birikimi olan tesellileri bir koleksiyon halinde ihtiyaç duyan gönüllere sunmuş.
Dervişin teselli koleksiyonu bana çok ama çok iyi geldi. Mutsuzluk, mutluluk dediğimiz şey nedir? Belki de başımıza gelen olaylarda değil de olaylara bakışımızdadır bütün mesele. Kitap tam da bunu gerçekleştiriyor. Kimsenin hayatındaki sorunları çözmek gibi bir iddiası yok ama kişinin sorunlarına bakışını değiştiriyor. Bakış değişince, düşünce değişiyor, düşünce değişince de duygu değişiyor.
"Şikayet ettiğimiz yaşam, belki de bir başkasının hayalidir." diyor ya Lev Tolstoy Belki de durumumuz o kadar kötü değildir. Hayatımızı hayal edenler, yerimizde olmak isteyenler vardır. Belki biz dertlerimize büyüteçlerle bakıyoruzdur ve onları büyütüyoruzdur. Ve artık büyüteci bir kenara bırakıp, sakince bir kabullenişle her şeyin er geç geçeceğini, iyi veya kötü hiçbir durumun kalıcı olmayacağını kendimize hatırlatmak gerekiyordur.
Her kitabın bir zamanı vardır. Ben de bu kitabı gerçekten ihtiyaç duyduğum bir dönemde okudum. İyi ki de okumuşum.
"...Bizden hüznü gideren Allah'a hamdolsun..."
Fâtır Suresi 34. Ayet
Herkese okumasını tavsiye edebileceğim bir kitap değil, yazarın da başta belirttiği, kitabı ithaf ettiği 'çıkmazdakilere' veya öyle hissedenlere tavsiye ederim. Keyifli okumalar.
"Başımıza bir bela geldiğinde Rabbimizden yardım isteriz. Fakat asıl bela Rabbimizle irtibatımızın kopmuş olmasıdır."
Sayfa:231
Beni belaların en büyüğünden kurtaran, halimi iyiye çeviren, yolumu kendine çeviren Allah'a hamd olsun 🤲