Anadolum insanı
2022 44. kitabı
Okunma: 11 Ekim 2022 00:11
Bizler; padişahların, kralların, devlet başkanlarının gözünden tarih okumaya alıştırılmış bir milletiz. Bu yüzden padişah türküsü çığırır, şehzade kavgası veririz. O kadar yüksekten ve uzaktan bakarız ki bırakın halkın ahını duymayı vezirin sesini dahi duyamayız çoğu zaman. Zira dünyayı padişah gözünden seyretmeye alışmışızdır ve göz yalnızca görür, duymaz... İşte Kemal TahirKemal Tahir tam olarak bu bakar körlüğümüze isyan eden bir yazardır. Tıpki Bekir BüyükarkınBekir Büyükarkın ve Yaşar KemalYaşar Kemal gibi “Sen Kanuni değilsin ulan, anadoluda aş isteyen reayasın. Tarihe bakacaksan, anadoludaki bir taş evin çıplak ve çökük penceresinden bak. Sarayın yüksek ve buzlu camından bakmak senin ne haddine(!)” diyor. İnanın bana bu fırça, öyle güzel kendimize getiriyor ki bizi, bugünün siyasi kavgalarında bile bir anda sıyrılıp aslolana yani ekmek kavgamıza dönüveriyoruz. Yani bu adamlar bizi, yalnızca yaratılmış hayatı gösteren o altın sarısı gözlüklerden kurtarmakla kalmıyor gözlüksüz görmeyi de öğretiyor efenim. Bu yüzden ben, bu yazarları ve eserlerini çok değerli buluyorum. Mezkur eser de, cumhuriyetin ilk dönemlerini ve ilk insanlarını olabildiğince doğal olarak resmetmekle, bu ilk insanların kılık kıyafetini değil, dünya görüşünü yani bütün bir ruh dünyasını izletiyor bize. Bu yönüyle genç cumhuriyetin ve ülküsünün halk tarafından nasıl göründüğünü, yine genç cumhuriyetin halkın hayatına olan etkilerini bir bir seyretme şansı buluyoruz. Eserin okuyucuya elbette birçok şey katacağını biliyorum. Ancak ısmarlama tarih kitapları gibi “devletin çıkarı, halkın çıkarından bağımsızdır” gibi bir yapay ve sahte bir fikir katmayacağını da ifade edeyim. Bu eser, insan elinden çıkmış ancak insanı beğenmeyen devlete hasredilmeyecek kadar değeli. Zira bizim en değerlimiz olarak insanı hatta en orijinal insanımızı konu ediniyor. Buradaki bizim insanımız bütün eklemelerden, bozulmalardan korunmuş. -Bozulmayı iyiden göçme anlamında değil, orijinalliği koruma anlamında kullanıyorum.- Bu yüzden eseri gönül rahatlığı ve teşvikiyle bütün okuyuculara öneriyor ve eseri şahsıma hediye eden ve beni Kemal Tahir ile tanış eden Servet ÇatServet Çat ablama şükranlarımı ve sonsuz muhabbetimi sunuyorum.
SağırdereKemal Tahir · İthaki Yayınları · 20061,015 okunma
3 +1'leme
1.291 Gösterim
Bu güzel ve değerli incelemeden sonra hâlâ böyle bir eseri okumamış olmanın üzüntüsünü yaşıyorum.Bu şahane inceleme için teşekkürler abi🤗🙏
Muhammet İkbâl
Geç olması, güç olmasından korumak için, Allah’ın bir tasarrufu olsa gerek; zira güzel yürekler, er ya da geç, güzel yürekler ile mutlaka tanış olur azizim. Bu haseple Antalyalı İnce Mehmet olarak, Kemal Tahir’i illa tanıyacaktın. Zannediyorum Allah, tanışıklığınıza vesile kılarak bizi de nasiplendirmek istedi.☺️🙏🏻🌹 Muhabbetiniz daim olsun aziz dostum, keyifli okumalar dilerim. 🙏🏻🌹