Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

184 syf.
8/10 puan verdi
·
25 saatte okudu
Benim öykümün kahramanı, hakikattir!
“Savaşı bando, mızıka ve dalgalanan sancaklar eşliğinde at oynatan generaller, düzgün sıralar oluşturup pırıltılı giysiler içinde geçit yapan askerler olarak değil, gerçek yüzüyle görüyorsunuz: Kan, acı ve ölüm olarak” (s.11).   Bu yıl içerisinde savaşın yıkıcılığını, doğaya, insan ve toplumlara verdiği zararı Leonid Andreyev’in “
Kızıl Kahkaha
Kızıl Kahkaha
”¹ ile Eric Maria Remarque’nin “
Garp Cephesinde Yeni Bir Şey Yok
Garp Cephesinde Yeni Bir Şey Yok
”² adlı kitaplarında okumuş ve çok etkilenmiştim. Zira her iki yazar da savaşın doğaya verdiği zararların yanında cephede savaşan askerlerin bedenlerinde açtığı tahribatı, ruhlarında bıraktığı travmaları öyle etkileyici bir şekilde anlatıyor ki yaşanan acıları tüm kalbinizde hissediyorsunuz. Yine cephe gerisinde sevdiklerini bekleyenlerin yüreklerinde yaşadığı kaygıları, umut ve umutsuzlukları öyle etkileyici bir şekilde tasvir ediyorlar ki onların yaşadıklarını tüm ruhunuzun derinliklerinde hissediyorsunuz. Bir anda büyük usta Yaşar Kemal’in, “Ah savaş, seni icat eden görmesin cennet” sözleri zihninizde dönmeye başlıyor.  • • • Aynı duyguları dünyaya “Anna Karenina”, “Diriliş” ve “Savaş ve Barış” gibi dev eserleri bırakan
Lev Tolstoy
Lev Tolstoy
’un “ 
Sivastopol
Sivastopol
” kitabını okurken yaşadığımı söyleyebilirim. 1853-1856 Kırım Savaşı’na bir topçu subayı olarak katılan Tolstoy, gözlemlerini ve tüm yaşadıklarını “Sivastopol” da üç hikâye şeklinde bütün yönleriyle anlatıyor. Savaşa katılan askerlerin umutlarını, heyecanlarını, vatanseverliklerini, menfaat beklentilerini, hayal kırıklıklarını, yaşadıkları korku, kaygı ve acıları tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyor.  • • • Öyle ki her adım başı ölümün kol gezdiği bir ortamda durmadan bir yerlere koşuşturan askerlerin; her an bir yerde patlayan silah, bomba ve topların; hastaneye çevrilmiş yıkık dökük evlerin içerisinde inleyen ve bağıran askerlerin; yaralanmış, kolunu, bacağını kaybetmiş kan ve irinin içerisinde ölümü bekleyen gençlerin hallerini çarpıcı bir şekilde resmediyor. Gerçekten de Tolstoy, bir yandan savaşan askerlerin ruh hallerini büyük bir ustalıkla ortaya koyarken, bir yandan da sizi savaş meydanlarında adeta adım adım dolaştırıyor. Savaşın kan, acı ve ölüm kokan yüzünü tüm canlılığıyla size gösteriyor.  • • • Doğrusu Tolstoy’un gençlik dönemi eseri olan “Sivastopol”u okurken, onun "
Savaş ve Barış (2 Cilt Takım)
Savaş ve Barış (2 Cilt Takım)
" gibi dev bir eseri hangi birikim üzerine kaleme aldığını daha iyi anlıyorsunuz. Adım adım zirveye çıkan bir yazarın hangi koşullarda yoğrulduğu ve yetiştiğine şahit oluyorsunuz. Bu itibarla, bir ön çalışma mahiyetinde olan bu eserin, “Savaş ve Barış”tan önce okunmasının Tolstoy’un yazarlık serüveninin izlerini sürmek açısından önemli olduğunu düşünüyorum.  • • • Özcesi, okurken bir belgesel izliyormuş havası veren, savaşın anlamsızlığını, yıkıcılığını, psikolojisini ve insan ruhunda bıraktığı travmaları bütün boyutlarıyla anlatan, dili sade ve akıcı bu eseri, ilgi duyan tüm okurlara içtenlikle tavsiye ediyorum. İncelememe “Ya savaş bir çılgınlık ya da bu çılgınlıktan geri duramıyorsa insanlar akıllı değiller” (s.24) diyen Tolstoy’un, “Benim öykümün kahramanı, hakikattir: Ruhumun bütün gücüyle sevdiğim ve olanca güzelliğiyle canlandırmaya çalıştığım, hakikat… hep en güzeldi o, her zaman da en güzel kalacak” (s.86) sözleriyle son verirken…   Sağlıklı ve kitap dolu günler dilerim! --------------------------------------------------------- ¹Kitabın incelemesi için Bknz. ##$##gonderiIdler:165143410.$$#$$ ²Kitabın incelemesi için Bknz. ##$##gonderiIdler:158662753.$$#$$    
Sivastopol
SivastopolLev Tolstoy · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20192,213 okunma
·
2.302 görüntüleme
Yüksel Yüksel okurunun profil resmi
Listemde duran bu hikaye kitabının eleştirel içeriğinde " Kızıl Kahkaha "gibi bir esere yer verdiğiniz için müteşekkirim..
nalkan okurunun profil resmi
Rica ederim:)) Keyifli okumalar dilerim.📚
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.