Değil mi?
Biz geri kalmış bir ülke değiliz, fakir düşmüş bir soyluya benzetilebiliriz ancak. ... Amerikalı, Avrupalı kendi dışındaki kültürleri sadece inceler; bizim samimiyetimiz ve sıcaklığımızla benimsemez. Bu soğuk ve mesafeli bir davranıştır. Öğrendiklerini istismar etmek ister. Bu yüzden kaliteyi sömürür. İnsanla ilgisi, sadece kendi insanı bakımındandır. Bir Afrikalıyı, bir Hintliyi, bir Çinliyi, bir Rus'u, bir Türk'ü hissedemez içinde. Her şeyi bir anatomi masasına yatırır, kusurları ortaya koyar, sahip olabileceklerini alır- mülkiyet duygusu- . Edebiyatta bile çıkarına bakar. Bir Puskin'i anlayamaz. Dostoyevski 'ye, Tolstoya yaklaştığı gibi yaklaşamaz. Biz Steinbeck'in pamuk ve şeftali toplayan işçileriyle birlikte acı çekeriz, Hamletin meselesine katılırız. Palto bizi derinden sarsar. Batılı değerlendirir, biz severiz. Yalnız Batıya karşı olmak bu evrenselliğimize uymuyor. Türk olarak başka türlü olduğumuzu, barbar ve geri kalmış olmadığımızı hissetmek için Batıya karşı çıkıyoruz sanki. Biz doğuya da Batıya da sahip çıkabiliriz oysa. Kültürümüzü zenginlestirebilecek olan bu özelliğimizi belki bilmeden baltalıyoruz.
İletişim yayınları
"Bernard Lewis bundan 50 yıl önce yazdığı bir makalede diyor ki Osmanlı'nın Avrupa'ya girmesi Osmanlı'nın faydasından çok Avrupa'nın faydasına olmuştur. Avrupa'da Osmanlı'dan önce köylüler, işçiler hiçbir hakka sahip değillerdi. Osmanlı gelince derebeylik sistemini kaldırdı. Doğu Avrupa'nın en müreffeh dönemi Osmanlı'ydı. Lewis, Osmanlı'ya karşı devam eden savaşlarda halkın Osmanlı'nın yanında durduğunu anlatır. Bu çok büyük bir medeniyet göstergesidir." İslam camiasında Türkiye tecrübesiyle yaşayan başka ülke yoktur. 20'nin üzerinde dili konuşan 20'nin üzerinde dine mensup milyonlarca insanı 300-400 sene bir arada birlikte yaşatmanın tecrübesini yaşamışız. Bu medeniyetin en büyük göstergesi budur. Birlikte yaşama ve ötekini kabullenme ötekiyle anlaşmak. Batı medeniyeti bu anlayışa giremediği için parçalayıcı bölücü ve sömürücü olmuştur. Osmanlı tecrübemiz var, cumhuriyet tecrübemiz var Batılılaşma tecrübemiz, demokrasi tecrübemiz var. Bütün bu birikimleri üst üste koyduğumuz zaman, 21. yüzyılın Türkiye yüzyılı olması bir hayal ürünü değil gerçek olacak bir yüzyıldır. Bu da bir medeniyet yüzyılıdır. Bekir Karlığa
Harika, sonuna kadar katılıyorum...
Yüksel Yüksel
Değil mi 😉