ÇIL-DIR-MI-CAM ÇIL-DIR-MI-CAM
2017 77. kitabı
Okunma: 26 Haziran 2017 18:32
YouTube kitap kanalımda Doktor Ox'un Deneyi kitabının da içinde bulunduğu kitaplık turu videomu izleyebilirsiniz: ytbe.one/yf0me602lnY Goethe'nin bir sözü vardır : "Müzik sıvı mimaridir, mimari ise donmuş müzik." Hadi bu cümleden Doktor Ox'un Deneyi'ne doğru yol alalım. Mimari, mimari, mimari... Nedir bu mimari hiç merak edip de bu konuda bir şeyler araştıranınız oldu mu gerçekten? Ya da içinde yaşadığınız o sıkıcı 3+1 tipinde daireler bulunduran apartmanlarınızda hayatlarınızı gayet rutin bir şekilde sürdürmeye devam ediyor musunuz? Bundan yıllar önce Goethe bir şeyler demiş oturduğunuz, baktığınız, deneyimlediğiniz, adım attığınız, dokunduğunuz her yer hakkında... Peki bu cümle size neleri çağrıştırıyor? Donmuş birçok müziğin içinde yaşıyoruz biz ister kabul edin ister etmeyin. Bu müziğin tarzını ise bizler tasarlıyoruz. Donmuş diyoruz çünkü içinde yatan derin anlamları yine en iyi biz biliyoruz. Etrafınızda gördüğünüz bütün hareketi, bütün dikey uzantıları, bütün balkonları düşünürken Doktor Ox gibi bu milleti nasıl kolay yoldan hasta ederiz de bu sonu gelmeyen rutinliklerinden kurtarırız diyoruz ama imar yönetmeliklerine takılıyoruz. Doktor Ox gibi bir şeyler deniyoruz, sonucu iyi ya da kötü olsun. En azından deniyoruz. Oksijen seviyenizi biraz olsun değiştirelim, o durağanlığınıza bir dinamizm katalım diyoruz ama yine yapamıyoruz. Çünkü bu bir deney ve deneyin baş kahramanları müzik, mimarlık ve insanlar olunca akan suları durduramıyoruz. Sinirleniyoruz. Ox'un da dediği gibi siz insanların üstüne %79 oranda azot ve %29 oranda oksijen yollamak istiyoruz, bir şeylerin toplamının bir seferliğine de olsa 100 etmemesini istiyoruz -belki biraz heyecanlanırsınız da günlük hayatta olup biten muhteşem küçük olaylara karşı tepkilerinizi açığa çıkarırız diye- ama
Doktor Ox'un DeneyiJules Verne · İş Bankası Kültür Yayınları · 202123,7bin okunma
··2 alıntı·
2 +1'leme
13,1bin Gösterim
Süper inceleme! "Black metal parçasından sonra gelen rahatlatıcı gitar solosudur bazı insanlar?" Bu ne müthiş ve geniş kapsamlı bir cümle olmuş. Ellerine sağlık.
Oğuz Aktürk
Çok teşekkürler! :) Aslında bahsettiğim tam olarak şu şarkıda youtube.com/watch?v=ep_9S9W... 3:44'te başlayan kısımdı. Başlangıca göre karar veremeyiz, sürece bir bakmak lazım ki sonuçlar bizim için bir şey ifade etsin.
İlginç bir kitaba benziyor. İnceleme de güzel olmuş Oğuz, tebrikler...
Oğuz Aktürk
Kesinlikle, doğru olmak için uğraşmaz zaten ütopyalar. Yanlış da olsa senaryodur sonuçta onlar. Kümelerin, hatların, çitlerin ve sınır kelimesini akla getirebilecek diğer bütün her şeyin düşmanıdır onlar. :) Mesela bu site de birilerinin ütopyasıydı bir zamanlar. Bu bakımdan herhangi bir ütopyayı gerçekleştirmek için atılan her türlü adıma karşı oldukça saygılıyımdır.
Bu yorum görüntülenemiyor
matematikçi ox olmak için hazırım. Önce kitabı okusam iyi olabilir :)
Oğuz Aktürk
Matematikçi Ox da lazım iyi hatırlattın, matematik olmadan hiçbir şey ayakta duramaz. :)
Bu yorum görüntülenemiyor
Muhteşem bir inceleme olmuş soluksuz okudum
Kitaba son söz olarak konur bu inceleme. Tam da şimdi bitirdim ve aslında kitabı ne kadar yüzeysel okuduğumu farkettim. Bilmediğim terimler okurken çok yorduğu için belki de. Kaleminize sağlık!