"Felsefe aslında bir hasrettir.”
2023 21. kitabı
Okunma: 05 Mart 2023 01:57
“Ya­şanmış süre bir uzunluk değil, derinlik ve yoğunluk sorunudur. Proust bunu anlamıştı.” Biri çıkıp geçen zamana ve bizim onun içindeki cılız kımıldanışımıza dair bir söz edecekse, önce gidip Marcel Proust’un ellerini dostlukla sıkıyor. Harika değil mi? “Ve yüzlerimiz, kalbim, fotoğraflar kadar kısa ömürlü” Berger’le tanışma kitabım. Kitabı bitirdikten sonraki ilk cümlem şuydu: Ben bu adamın beyninin kıvrımlarını sevdim. Zamanı kurcalamasını, bulunduğu tüm mekanlara dikkat kesilmesini, hem her yerden oluşunu, hem de her yerde göçmen gibi kalışını sevdim. Sevdiğine duyduğu aşkı ve şefkatini, şiirlerini sevdim. Sanattan konuşurken bana kendimi yoksul hissettirmeyen cana yakın dilini sevdim. Kardeşliği ve dayanışmayı övmesini sevdim. Daha da severim. Son olarak, zamanında Filistin’li direnişçilere yazdığı bir mektup..Ya da, “Felsefe aslında bir hasrettir, kendini her yerde evinde hisset­me isteğidir.” sözlerinin referansı: “Beethoven'ın Piyano Konçertosu no. 5 Bugün onu Ramallah'ın girişindeki Beyt El kontrol noktasında gösteri yapan Filistinli öğrencilere gönderiyorum. Onlar da hayatlarında bilemedikleri bir mutluluk vizyonundan ilham alırlar. Konçerto'yu anavatanlarını işgal eden ve sömürgeleştiren İsraillilere karşı mücadelelerinde kullanılacak bir silah olarak gönderiyorum. Beethoven onaylıyor. Siyasete çok önem verir. Senfonisi No. 3, Eroica, hala bir özgürlük savaşçısı olduğu ve bir tiran olmadan önce Napolyon'dan esinlenmiştir. Bir günlüğüne İmparatorun adını değiştirelim: Piyano Konçertosu no. 5, İntifada. John Berger” Kapak fotoğrafı: Jean Mohr-1963 Çeviri: Zafer Aracagök
Ve Yüzlerimiz, Kalbim, Fotoğraflar Kadar Kısa ÖmürlüJohn Berger · Metis Yayınları · 2018700 okunma
1.474 Gösterim
Eee Emel Keleş hemen bitti ya bu inceleme, bak alışık değiliz senden biz böyle :) Emeğine sağlık cancağızım. Ben de geçen ay sanırım bir deneme kitabını okumuştum, normal bir insan değil asla ve asla. Çok uç ve çok keskin, aykırı fikirleri mevcut. Ha bana uydu, Sevgi ben sevdim bu sıradışılığı ve bunun edebiyata yansımasını. Müsait vakitte toplaşıp bir kitabını okuyalım..
Emel Keleş
Uzun zamandır bir şeyler yazmak zor geliyor canım Seda. Bir de tabi kurgu bir kitap değildi. Görme Biçimleri en sevilen kitabıymış. Toplaşacaksak onda toplaşalım madem🥰
Ne güzel bir tanışma olmuş! Ben de tanışmamıştım henüz. "Zamanı kurcalamasını, bulunduğu tüm mekanlara dikkat kesilmesini, hem her yerden oluşunu, hem de her yerde göçmen gibi kalışını sevdim. " Kelimelere döküşüne hayran kaldığım bu durum beni çok etkiliyor. Yüreğine sağlık Emel🌼
Emel Keleş
Senin de yüreğine sağlık canım Gönül ❤️🫠