Çocuk bedene sığmayan bebekler/HAYIR
Puan vermedi·372 syf.·
2022 18. kitabı
• Şu zamana kadar okuduğum, araştırdığım en sarsıcı konuydu ENSEST Daha ensestin ne olduğunu bilmeden almıştım bu kitabı elime. Ablamı bir gün ensest ile ilgili bir şeyler okurken görüp ne olduğunu sormuştum öyle anlatmıştı. E zaten kitap okumayı seviyordum. Bilinçleneyim nolcak dedim seçtim bu kitabı. Kitabı açıkçası henüz lise çağında, en azından 15 yaş ve altındakilerin, okumaması taraftarıyım. Ben de hemen hemen ilk kez o yaşlarda okumuştum ama etkisi uzun süreli arkadaşlar. 2 günde okuyup bitireyim kitabı değil benim nazarımda. 1K'ya ilk geldiğimde 'sıkı okur' safsatası için 3 inceleme yapmak gerekiyormuş ben de tam geldiğim zamanlarda tekrar okuduğum bu kitaba bir inceleme yazayım dedim. Muhtemelen 5 cümleden oluşuyordu. Şimdi farkındalık yaratması açısından daha bilgilendirici bir inceleme yazayım dedim. ••• Ensesti aile içinde kan bağı bulunan insanlar arasında geçen cinsel ilişki olarak tanımlayabiliriz. Latinceden gelen “incestus” yani ensest kelimesi “temiz olmayan, kirlenmiş” anlamlarına gelmekte. Ensestin hukuki, sosyolojik, psikolojik açıdan birçok tanımı var. Ensestin kökeni insanlığın varolduğu ilk yıllara kadar dayanmakta. Ensest, Mısır ve Yunan mitolojisinde çok normal bir şekilde efsaneler ile anlatılmış, bu istisnaların dışında ensest tarih boyunca bir tabu olarak kalmış ve yasaklanmıştır.  Dünyanın çeşitli yerlerinde ensest yasak ilişkidir ve sonuçları ölüm v.b cezalardır. Ensest İslam dininde de yasaklanmıştır. Bazı kaynaklar, kardeş kardeş evliliklerinin Nuh peygamber dönemine kadar serbest olduğunu, bu dönemden sonra yasaklandığını belirtmektedir. (bknz: TDV İslam Ansiklopedisi, cilt:14) Bunun dışında antropolojide de sıkça rastlanan ensest, tarihte ne kadar eskiye dayandığını göstermektedir. İslam ülkelerinde kuzenler arasındaki cinsel ilişki evlilik öncesinde ölüme kadar götürebilse de evlilik olduğu takdirde hiçbir sorunla karşılaşılmamaktadır. Birçok ülkede kuzenlerin cinsel ilişkisi ensest sayılsa da İslam ülkelerinde bu durum tam tersidir. Akraba evlilikleri dinde caiz olduğu için bu durum ensest sayılmamaktadır. Üvey kardeşlerin ya da üvey anne babanın ilişkisi de ensesttir. Fakat Kur’an-ı Kerim, yani İslam dininin kutsal kitabında, Ahzap suresinde hz. Muhammed’in evlatlığı olan zeyd’in karısı ile evlenmesi helal kılınmış, daha sonrasında ise Muhammed’in eşleri müminlerin annesi ilan edilip başkalarıyla evlenmeleri yasaklanmıştır. (Ahzap Suresi, 36-61 Ayet) İslamda ensest kesinlikle yasaktır bunun dayanağı ise Nisa Suresinin 23. ayetidir. Ensestin birkaç türü olup sık rastlanan baba-kız ensestidir. Anne-oğul ensesti genellikle annenin yalnız olması ve babanın yerinin, çocuğuyla doldurulabileceği düşüncesi ile meydana gelir. Kardeş –kardeş ensestinde ise genelde mağdur olan kız çocuğudur. Ama bazı araştırmalarda kardeş-kardeş ensestinin görüldüğü ailelerde sadece kardeş ensestinin olmadığı, farklı türlerde de ensest olduğu görülmüştür.  Baba-kız ensesti ise sadece Türkiye’de değil neredeyse tüm dünyada en sık rastlanan ensest türüdür. Ve genelde mağdur olan gene kız çocuğudur. Babaları tarafından cinsel ilişkiye zorlanmaları dışında defalarca tecavüz edilen, psikolojik şiddete maruz kalan kız çocuklarının daha sonrasında normal hayata dönmeleri çok zor olmaktadır. Ortaya çıkması da en az diğerleri kadar zor olan türdür. Baba-oğul, anne-kız ensesti çok sık rastlanmasa da var olan ensest türlerindendir. Çoklu ensest denilen, amca, dayı, hala, teyze ve dedenin dahil olduğu ensest türüdür. Yapılan araştırmalara bakınca baba-kız ensestinde istismarcının genel özellikleri aynıdır diyemeyiz. İstismarcılar her meslekten, her yaştan, çok farklı sosyal statülerden olabiliyorlar. Ensestin çok sık rastlandığı aile yapısı şudur diye örnek verebileceğimiz bir aile yapısı olamaz çünkü her meslek grubunda, her aile yapısında görülen bir olay ensest. Ensestin ortaya çıktığı ailelerde birkaç benzerlik olabiliyor. Mesela: annenin çok fazla söz sahibi olmaması, babanın despot bir kişilik olması ya da babanın alkolik olması vb. Ya da tam tersi baba çok saygın, çok saygılı bir insan olabiliyor dışarıdan bakılınca istismarcı olabileceği ihtimali asla akla gelmiyor. Yapılan ropörtajlarda cezaevi psikologlarının izlenimleri çok şaşırtıcı olmakla birlikte inanılmaz da olabiliyor.   Türkiye’de de dünyanın çeşitli bölgelerinde olduğu gibi ensesti ortaya çıkarmak oldukça zor. Çünkü aile içinde yaşanan bir olay ve dışarıdan genellikle kimseye söylenmiyor, çocuk tehdit ediliyor, korkutuluyor, fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kalıyor. Türkiye’de yapılan bir araştırmada ensest oranının %40 olduğu belirtiliyor. Bu demek oluyor ki her 10 ailenin 4 tanesinde ensest yaşanıyor. Tabi bu ortaya çıkmış olan kısmı. Bir de ortaya çıkmamış olan kısım var ki onun daha fazla olduğu düşünülüyor.  Ortaya çıkmamasının en büyük nedenlerinden biri toplum baskısı, toplumun ayıplaması hatta dışlaması korkusu ailenin fertlerini susmaya itiyor. Çocuğun mahremiyet eğitiminin olmaması da susmasına neden olabiliyor. Ya da çocuk olanları anneye söylediğinde annenin çocuğa inanmaması, inansa bile onu suçlaması, “aile”sinin yıkılacağını düşünmesi, toplum tarafından dışlanacaklarını düşünmesi susmasına sebep olabiliyor. Burada en önemli hususlardan biri, bilinç. Annenin de çocuğun da bilinçli olması ensest olayını önleyebilir. Yapılan araştırmalarda cinsel istismarcıların özelliklerinin değişken olduğu ve farklı şekillerde cinsel ilişki içerisinde bulunmak istedikleri saptanmıştır. Örneğin: yalnızca çocukları istismar eden, herkesi istismar eden, belli kriterlere göre mağdur seçen ya da seçmeyen, bunların hepsi istismarcı. Ama çocuklar daha kolay ulaşılabilir oldukları için çocuklara yönelirler. bu çocuğun kendi çocukları olmasının hiçbir önemi yok hatta çocuk kendilerinin olduğu için onunla ilişkiye de girebilir düşüncesindeler.   Ama bunun dışında çocuk cinsel istismarcılarının genel özelliklerini saptamak zor, çünkü olay gizli tutuluyor ve ortaya çıkması oldukça zor oluyor. Toplum baskısı mağdurun olayları söylememesine sebep oluyor fakat istismarcı için iyi bir şey bu çünkü topluma rezil olmakla tehdit edilen mağdur sesini çıkaramıyor. Toplum baskısının, olayın ortaya çıkmamasındaki rolü oldukça büyüktür.  Anne unsuru, diğer aile bireylerinden daha fazla önemlidir. Çocuğunun yalan söylediğini, kafasında kurguladığını düşünebiliyor anne. Bir çocuğun yalan söylemediğini nasıl anlayabiliriz peki, araştırmacılar bunu da soruyor psikologlara. Çocuğun küçük yaşta olması kurgu yapamaması anlamına gelir. Çocuk kafasında böyle bir şey kurgulayamaz, o yüzden çocuğun söylediklerini fazlasıyla dikkate almak gerekir. Ergenler de ise bu durum biraz farklılık gösterebilir. Çünkü kurgu yapabilir ve kafasında kurmuş da olabilir ama her iki durumda da annenin rolü çok fazla. Anne bilinçli davranır çocuğunun söylediklerini önemser ise olayı ortaya çıkarabilir ve çocuğunu kurtarabilir. Annelerin olayı kabullenmesi zor olabilir fakat rollerinin farkında olmaları oldukça önemli bu konuda.  Ensestin ortaya çıkarılması zor, bu konuda bilinçlenmek ise sanıldığından daha zor. Birçok psikolog, pedagog da olayın yaşanmaması için önlem alınmasında oldukça hassas davranılması konusunda hemfikir. Çünkü çocuğa kurulacak bir cümlenin düşünülmeden kurulması çocuğa farklı şeyler düşündürebilir. Çocuğa direkt özel bölgelerine baban/annen dokunamaz denir ise çocuk anne/babanın da tehlikeli olabileceğini düşünebilir. Ama ensesti ya da herhangi bir istismarı önlemenin yolu çocuğa mahremiyet eğitimini vermekten geçiyor. Çocuk özel bölgelerini öğrenir ve bir yaştan sonra kendisi hariç izin vermediği sürece kimsenin dokunamayacağını öğrenir ise durumu anlaması kolaylaşır ve bunu hemen söyleyebilir. Çocuk merak ettiği soruları sorduğu zaman “sus ayıp, öyle şeyler sorulmaz” tarzı cümleler kurulmamalı ve sorusu uygun bir dille cevaplanmalıdır. Aksi durumda çocuk bunun söylenmemesi gerektiğini düşünür ve susar. Çocuğa “hayır” demeyi öğretmeli ve gerektiği zaman çığlık atmayı öğretmeli. Öğretmenleri ile her zaman iletişimde olmalı ve güven verilmelidir. Bu konuda eğitim verilmeli, toplum da bilinçlendirilmelidir. Sadece çocuğa verilecek eğitim bu alanda yetersiz kalabilir, bu durumda annenin de bilinçli olmasıyla beraber oldukça büyük bir yol katedilebilir. Bu gibi durumlar ile karşılaşıldığında gerekli yerlere bildirilmesi durumunda çocuk kurtarılabilir ve istismarcı ceza alabilir. Ancak, izlenecek yola çok dikkat edilmeli çünkü çocuk etkilenebilir ve büyük ölçüde ruhsal dengesi bozulabilir. Bu durumda çocuğa sorulacak sorular yönlendirici olmamalı, açık uçlu olmalıdır. Çocuğun vereceği ilk ifade diğer ifadelerin tümünden daha önemlidir çünkü direkt olay ile ilgili çok daha fazla detay verebilir.  Bir çocuğun cinsel istismara maruz kaldığı düşünülüyorsa başvurulması gereken kurumlar vardı, aşağıda listesini vereceğim kurumlara bildirilir ise çocuk belki de geç olmadan kurtarılabilir. • 155 Polis İmdat • 156 Jandarma İmdat • Çocuk Polisi • En yakın polis karakolu • Alo 183 Sosyal Destek Hattı • Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğü • Cumhuriyet Savcılıkları • Baroların Çocuk Hakları Merkezleri • Çocuk İzlem Merkezi (ÇİM) • Sağlık Bakanlığı’na ya da Üniversitelere Bağlı Çocuk Koruma Birimleri İncelemememi, konuyla alakalı okuduğum bu üç kitabı baz alarak yazdım. Ensest Yasağı ve KökenleriEnsest Yasağı ve Kökenleri Ailenin Karanlık Yüzü: EnsestAilenin Karanlık Yüzü: Ensest Kardeşini DoğurmakKardeşini Doğurmak N'olur çocuklara sahip çıkalım. N'olur!
Kardeşini DoğurmakBüşra Sanay · Doğan Kitap · 20188bin okunma
5,6bin Gösterim
Ensest konusunun psikolojik açılımını örnekleriyle ilk olarak Zor Bir Ailede BüyümekZor Bir Ailede Büyümek kitabında okumuştum. Resmî rakamlar ne kadar korkunç olsa da sahiden bir de bunun bilinmeyen (daha doğrusu gizli tutulan) bir yönü var. İnanması güç ama o kitapta bir din adamının ensest vakası anlatılıyor ve bu kişi toplumdaki rolünü o kadar iyi oynamış ki ensest mağduru kızı kendini bir türlü aklayamıyordu… Neyse sözün özü çevremizde birçok kişi ensest terörü estirebilir, bu konuda dikkatli olunmalı. İnceleme son derece detaylı ve doyurucu olmuş umarım bu konuda bir nebze de olsa daha şuurlu oluruz, kalemine sağlık ✍️👏👏
Nazlıcan
Gizli tutulmasının temel sebeplerinden biri ailenin dağıldıktan sonra annenin geçimini sağlayamayacağını düşünmesi diyordu Ailenin Karanlık Yüzü: EnsestAilenin Karanlık Yüzü: Ensest kitabında. Gizli tutulan saklanan olayların da gün yüzüne çıkmasını istiyorsak anneye, şikayet ettikten sonra herhangi bir şekilde geçimini sağlayabilmesi için destek olunmalı aynı zamanda güvenliği de sağlanmalı bunlar yapıldıktan sonra eminim bi çok ensest mağduru korunabilir. Çok teşekkür ederim Samet umarım faydalı olmuştur.🌸
İncelemeyi 1 hafta önce okudum, şimdi de incelemeye ne yorum yazmıştım diye bakmak için tekrar açtım; yazmamışım, ihtiyarladığım için artık bir şeyleri unutmaya başlıyorum. İnceleme emek kokuyor, aynı zamanda kitabın harika bir özeti bence. Bu konuda okuduğun kitaplarla bizden daha donanımlısın tabi, ben diğer kitapları daha okuyamadım; bu nedenle bilgim bu kadar fazla değil, incelemeyi benden önce senin yapman çok daha iyi olmuş Nazo, kalemine sağlık.
Nazlıcan
Çokk teşekkür ederim Hakan. Ben genel hatlarıyla ensestten bahsettim ama senin incelemeni de merakla bekliyorum açıkçası.
Bu yorum görüntülenemiyor
Çok nitelikli ve bilinçlendirici bir değerlendirme olmuş kaleminize ve yüreğinize sağlık 👏🏻👏🏻
Çok teşekkür ediyorum umarım dediğiniz gibi olmuştur. Var olun 💕
Gerçekten çok iyi bir inceleme olmuş. Sondaki eser tavsiyeleri için de ayrıca teşekkür ederim kendi adıma
Ben teşekkür ediyorum, sevgiler.💐
Nazlım, incelemenin her harfi için teşekkür ederim. Bir çok çocuğun sesi olmuşsun. Belki bu bilgiler sayesinde bir çocuğun hayatı kurtulur. Alıntıları okudukça içim paramparça oluyor. Ve maalesef bu gibi olaylar yüzünden bu dünyada bulunduğum her an için canım yanıyor. Susma! Anlat! Çığlık at! Diğesim var. Ama maalesef önyargı, torba olmayan elin ağzı yüzünden bu gün bu gibi durumlara şahit oluyoruz😔
Nazlıcan
Ne yazık ki ablacım... Umarım dediğin gibi olmuştur. Bir nebze de olsa faydam olmuştur. Bilinçlenebilmişizdir. 💕😔