Kan Varsa İncelemesi
2023 30. kitabı
Okunma: 30 Ağustos 2023 11:07
En son bir Stephen King kitabı okuduğumda herhalde en fazla 14-15 yaşındaydım. Aradan çok uzun yıllar geçti ve belki de Ayvalık’ta olmam sebebiyle elime bir kez daha Stephen King kitabı aldım. Zira çocukluk ya da ergenliğe geçiş zamanlarının yaz aylarında benimle birlikte olan bir dosttu Stephen King . Çok kitabını yazın plajda güneşlenirken bitirmiştim; O, Çağrı , Mahşer ; Gece Yarısını 2 Geçe …Belki biraz da nostalji yapmak istedim. Hem de Stephen King gene bildiğimiz Stephen King miydi? Yine etkileyebiliyor muydu okurunu yoksa o da değişmiş miydi her şey gibi? Sözü uzatmaya gerek yok, eskide aldığım tadı alamadım maalesef. Belki artık büyüdük ve Stephen King’den etkilenecek yaşları geçtik veya Kan Varsa iyi bir kitap değildi. Kitaba inceleyecek olursak. Dört hikâyeden oluşuyor: Bay Harrigan’ın Telefonu, Chuck’ın Hayatı, Sıçan ve kitabın amiral gemisi aynı zamanda kitaba ismini veren hikâye olan Kan Varsa…En ilginci hangisi diye soracak olursanız, Kan Varsa diğerlerine göre bir tık daha iyi diyebilirim. Ama onu okurken de keyifle okuyamadım maalesef. Genel korku klişeleri bol miktarda var hikayelerde ve artık bu klişeler okurlarda şok etkisi yaratmamakta. Belki de korku türünü sonuna gelmekteyiz. Yapılacak her şey yapıldı ya da yazılacak her şey yazıldı. Bu saatten sonra tüm korku eserleri birbirinin tekrarı olma ihtimali çok yüksek. Belki de O gibi baş yapıtların bu denli beğenilmesinin sebebi sonradan klişeleşecek birçok unsuru ilk defa okuyucu ile tanıştırması olabilir. Kitabın bu kadar vasat olmasının bir sebebi de yayınevlerinin Stephen King gibi popüler yazarları sürekli bir şeyler üretmeleri için zorluyor olması olabilir. Sen yaz nasıl olsa satıyor mantığı ile hareket edince ortaya bu tür başarısız işler çıkabiliyor. E tabi kazanan hem yayınevleri hem de yazarlar. Gerçi yazar, para olarak bir şeyler kazansa da popülaritesinden kayıp yaşamakta. Zira okuyucusunun ona duyduğu saygı azmakta. Ben Stephen King’in yerinde olsam yayınevlerinin gazına gelip bu tür eserler bastırmam. Zaten belki de maddi olarak dünya üzerinde en iyi durumda olan yazar kendisi. Bir sürü kitap yazdı ve bu kitaplar birçok kez basıldı. Birçoğu filmlere dizilere konu oldu. Teliften dünyaları kazandı. Eğer hala daha üç kuruş fazla kazanmak için bu tür ucuz kitaplar çıkartıyorsa okur nezdinde saygınlığı da düşer. Peki bir daha Stephen King okuyacak mısın diye sorarsanız. Merak ettiğim tek bir kitabı kaldı: #k:254344 . Onu da okuduktan sonra bir daha Stephen King okur muyum bilmiyorum. Belki de geçmişin hoş bir tadı olarak kalacaktır.
Kan VarsaStephen King · Altın Kitaplar · 0734 okunma
1 +1'leme