"Kan varsa haber de vardır."
Kan Varsa
Merhabalar... Stephen King'in, içerisinde Bay Harrigan'ın Telefonu, Chuck'ın Hayatı, Kan Varsa ve Sıçan'dan oluşmak üzere dört uzun öyküsünün anlatıldığı en uzun hikâye olan Kan Varsa'nın adını verdiği kitabın kendimce incelemesi ile buradayım. Korku unsurları belli başlı diğer kitaplarında olduğu kadar ön planda olmasa da bu kitapta da yerli yerinde bir şekilde vardı. Ne çok az ne de çok fazla. Hepsini ayrı bir beğendim ve hepsi de beni etkiledi. Tabi bir tık fazla etkileyen Kan Varsa hikayesiydi. Hem kitabın en uzun hikayesi, hem Yabancı ve Bay Mercedes kitaplarından aşina olduğumuz Holly Gibney karakterinin varlığı ve hikayenin derinliği beni etkileyen unsurlardı.
İlk hikaye; Bay Harrigan'ın Telefonu en tüyler ürpertici hikayeydi diyebilirim. Craig adlı çocuğun yaşlı komşusuna kitap okumasıyla başlayan hikaye sonraları dostluğa dönüşüyor. Bay Harrigan ketum bir adam fakat Craig'e çok değer veriyor, ondan gelen hediyeyi kabul ediyor. Hediye bir telefon ve Bay Harrigan telefonu yanından ayırmaz oluyor. Birgün Bay Harrigan öldüğünde Craig, telefonu mezara koyuyor ve geceleri arıyor. Ve ilerleyen kısımlar gerçekten tüyler ürperticiydi. Chuck'ın Hayatında ise dünyanın sonunun geldiğini anlatan insanların kendilerine bile yabancılaştığı süreçleri içeren çarpıcı bir hikâyeydi. Bu hikayede Chuck karakterinin renkli kişiliği ve bazı yaptıkları yer yer tebessüm oluşturdu bende. Okuyanlar neresi olduğunu anlarlar.:)) Kan Varsa hikayesinde Macready Ortaokuluna bir bombacı teslimat getirme numarasıyla okulu patlatıyor. Olay yerine ulaşan ilk muhabir Chet Ondowsky... Bu adam Holly Gibney'in dikkatini aşırı derecede çekiyor. Bir görüntüde Ondowsky'nin bıyığının yanındaki ben net bir şekilde görünürken diğer
Kitabın içine bir türlü giremedim çok merak ederek almıştım ismi çok ilgi çekiciydi ilk defa stephen king okuyacaktım ama olmadı , bir tek hayvan mezarlığı filmini beğenmiştim hikayeyi , herkes stephen kingin çok korkunç hikayeler yazdığını söylüyor gerilim vs şeyler varmış e peki bende bir şey yaratmadı , normal bir kitap ne korku var ne bir şey , kitabın ilk öyküsünü hızla bitirmeye çalıştım ne olacak ne bitecek diye ama hiçbir şey olmadı doğa üstü mü yoksa karma mıydı çözemedim .
Çok çok büyük beklentilerle başlamadım ama bu kadar da vasat beklemiyordum yani hayatımda okuduğum en kötü kitap , tamamen zaman kaybı !! Korku üzerine yazılmış güya ilkokul seviyesi bile değil , o kadar anlamsız ve insana katkısı olmayan bi kitap..
Kan VarsaStephen King · Altın Kitaplar · 0734 okunma
İlk defa sakin başlayıp yine çalkantılarla ve olağanüstü bir kurguyla devam eden ,üstadın kitaplarını yazarken nasıl çalıştığını ,bu kurguyu yaratabilmek için neler düşündüğünü insana hissettiren tek kelimeyle bir şaheser...
Türünün en güzel örneklerinden yine King e şapka çıkarttıran bir kitap daha bitti...Çok etkileyici ,şaşırtıcı şekilde sakin başlayıp sonradan hız ve heyecan kazanan kurgusuyla mest eden bir kitap dı ...Ömür boyu yazman dileğiyle usta....
Kan VarsaStephen King · Altın Kitaplar · 0734 okunma
Kan Varsa (If It Bleeds), Stepen King’in Türkçede yayımlanmış son kitabı. Korkunun Kralı, 73 yaşında olmasına rağmen hâlâ yazmayı sürdürüyor, Altın Kitaplar da bu harika kitapları biz okurlarına ulaştırmaya devam ediyor. Kan Varsa incelemesi ile karşınızdayız.
Yazarımız, bu sefer bir roman değil öykü kitabı sundu okurlarına.
King’in hikâye anlatma sanatına ne denli saygı duyduğunu bilmeyen yok sanırım. Onun için biçimin bir önemi yok. 514.827 kelimelik Mahşer (The Stand) de onun hikâye anlatma tutkusunu tatmin ediyor, 27.143 kelimelik Elevation (henüz Türkçede yayımlanmadı) da. O hep hikâyenin peşinden gidiyor.
Bülent Özgün
İncelemenin tamamı: kayiprihtim.com/inceleme/kan-va...
‼️Kan Varsa kitabının yorumuyla sizlerleyim. Stephen King yine ustalığımı konuşturmuş. Dört harika hikaye, dört kan donduran olay korkularınız yüzleşmeye hazır mısınız? Kan Varsa kitabı olağandışı bir güzelliğe sahiptir.
‼️ Kan Varsa kitabından bahsedecek olursam. Buna örnek olarak arka kapağındaki şu sözleri buraya aynı şekilde atıyorum; "Kan Varsa her biri okuru kendi korku dolu dünyasına çeken dört uzun öyküden oluşuyor. Holly'in ilk yalnız macerasının dışında Bay Harrigan'ın Telefonu, Chuck'ın Hayatı ve Sıçan öyküleri uykularınızı kaçıracak." bahsedilmektedir ç
‼️Sıçan öyküsü beni çok etkiledi. Dedektif Ralph paketi açtığında üzerinde Kan Varsa yazılı bir flash bellek bulur. Bu flasbellekte ne var? Kısa öyküler yazan Drew Larson'ın hayatından izler taşımaktadır. Kesinlikle okumanızı tavsiye ederim. Kitapla kalın dostlar
@bir.kitap.kahve_huzur eşlik ettiğin için teşekkür ederim. Yeni kitaplarda görüşmek dileğiyle
#kitaptanalıntıları
‼️'Her büyük servetin ardında bir suç vardır.
‼️ Anılar hayallettir.
‼️ "Açıklayamam. Tanrı'nın gizemli yöntemleri vardır."
‼️ O gün o sarılmadan biri çok işime yarayabilirdi. O gün bir anne sarılışı bir sürü şeyi değiştirebilirdi.
#kitapyorumu #okudumbitti #kitaptanalıntıları #arkakapak #erdeminkitapligi #kanvarsa #stephenking #altınkitaplar #polisiyegerilimokuyorum #sayfa430
Ustanın bu kitabı 4 uzun hikayeden oluşuyor. Hikayeleri ayrı ayrı değerlendirip en sonunda kitapla ilgili genel fikrimi söylemek istiyorum.
BAY HARRIGAN’IN TELEFONU: Kitabın ilk hikayesi. 94 sayfa. Zengin ve yaşlı Bay Harrigan’ın, emekliliğini geçirmek üzere (kafa dinlemek için) geldiği kasabada tanıştığı bir çocukla olan ilginç hikayesini anlatıyor. Hikaye ilerki aşamalarda çok farklılaşıyor ve insanı ürperten, aynı zamanda ağızda güzel bir tat bırakan bir hikayeye dönüşüyor. 8/10
CHUCK’IN HAYATI: Kitabın ikinci hikayesi. 65 sayfa. Kitaptaki en farklı hikaye diyebilirim. Chuck ismindeki bir iş adamının hayatını 3 dönemde ve geriye doğru izliyoruz. Önce ölüm döşeğindeki halini, sonra gençliğini ve en sonda çocukluğunu. İlk bölüm olağanüstüydü. Okuması çok keyifliydi. “Herkesin zihninde bir dünya yaşar.” cümlesini en iyi şekilde yansıtan hikaye diyebilirim. 8.5/10
KAN VARSA: Kitaba ismini veren ve kitabın en uzun hikayesi. Adeta kitap içinde bir roman diyebiliriz. 180 sayfa. King’in son dönemde Bill Hodges serisi (Bay Mercedes, Kim Bulduysa Onundur ve Son Nöbet) ve Yabancı romanlarında hikayesini anlattığı Holly’nin yeni bir macerasına şahit oluyoruz. Holly ilginç bir karakter ve King onu çok seviyor. Bu nedenle sıklıkla ismini görüyoruz. Hikaye Yabancı romanına çok benziyor ve hem Bill Hodges serisi hem de Yabancı hakkında büyük spoiler veriyor. Bu nedenle saydığım kitapları okumadıysanız spoiler yemeye hazır olun. Kötü değildi ama Yabancı romanının bir benzerini okumak çok da memnun etmedi beni. Yine de yapı olarak, olay örgüsü olarak başarılı bir hikayeydi. Gelecekte de Holly karşımıza çıkacak gibi görünüyor. 7/10
SIÇAN: Kitabın son hikayesi ve benim en beğendiğim hikaye. 90 sayfa. Roman yazmak isteyen ve bunu bir türlü başaramayan bir yazarın bir gün aklına
Kan VarsaStephen King · Altın Kitaplar · 0734 okunma
İlk hikaye olan Bay Harrigan'ın Telefonu gayet iyi lakin diğer üç hikaye de Stephen King standartları için fazla sıradan. Bir de şu Holly Gibney karakterini sevmiyoruz King. Uzatmasan artık.
Kan VarsaStephen King · Altın Kitaplar · 0734 okunma
Dört ayrı hikayeden oluşan bir kitap.İlk defa Kıng okurken içine giremedim.Sarmadı..Daha önce Yabancı kitabını okumayanlar Kan varsa hikayesini hiç anlamayabilir, sonra okumayı düşünenlerde kötü derecede spoiler yiyebilir.Normalde Kıng okurken kitap bitmesin isterim ama bu defa araya başka kitaplar koyup okumak için okudum.Yarım bırakmayı sevmediğim için..İlgimi tek çeken Bay Harrigan’ın telefonu oldu.Daha uzun bi roman şeklinde olsaydı ve daha ürpertici olsaydı diye düşündüm.Onun dışında bu kitap maalesef hayal kırıklığı oldu..
Kan VarsaStephen King · Altın Kitaplar · 0734 okunma
En son bir Stephen King kitabı okuduğumda herhalde en fazla 14-15 yaşındaydım. Aradan çok uzun yıllar geçti ve belki de Ayvalık’ta olmam sebebiyle elime bir kez daha Stephen King kitabı aldım. Zira çocukluk ya da ergenliğe geçiş zamanlarının yaz aylarında benimle birlikte olan bir dosttu Stephen King . Çok kitabını yazın plajda güneşlenirken bitirmiştim; O, Çağrı , Mahşer ; Gece Yarısını 2 Geçe …Belki biraz da nostalji yapmak istedim. Hem de Stephen King gene bildiğimiz Stephen King miydi? Yine etkileyebiliyor muydu okurunu yoksa o da değişmiş miydi her şey gibi?
Sözü uzatmaya gerek yok, eskide aldığım tadı alamadım maalesef. Belki artık büyüdük ve Stephen King’den etkilenecek yaşları geçtik veya Kan Varsa iyi bir kitap değildi.
Kitaba inceleyecek olursak. Dört hikâyeden oluşuyor: Bay Harrigan’ın Telefonu, Chuck’ın Hayatı, Sıçan ve kitabın amiral gemisi aynı zamanda kitaba ismini veren hikâye olan Kan Varsa…En ilginci hangisi diye soracak olursanız, Kan Varsa diğerlerine göre bir tık daha iyi diyebilirim. Ama onu okurken de keyifle okuyamadım maalesef. Genel korku klişeleri bol miktarda var hikayelerde ve artık bu klişeler okurlarda şok etkisi yaratmamakta. Belki de korku türünü sonuna gelmekteyiz. Yapılacak her şey yapıldı ya da yazılacak her şey yazıldı. Bu saatten sonra tüm korku eserleri birbirinin tekrarı olma ihtimali çok yüksek. Belki de O gibi baş yapıtların bu denli beğenilmesinin sebebi sonradan klişeleşecek birçok unsuru ilk defa okuyucu ile tanıştırması olabilir.
Kitabın bu kadar vasat olmasının bir sebebi de yayınevlerinin Stephen King gibi popüler yazarları sürekli bir şeyler üretmeleri için zorluyor olması olabilir. Sen yaz nasıl olsa satıyor mantığı ile hareket edince ortaya bu tür başarısız işler çıkabiliyor. E tabi kazanan hem yayınevleri hem de yazarlar. Gerçi yazar, para olarak bir şeyler
Stephen Edwin King (d. 21 Eylül 1947, Portland, Maine), korku, doğaüstü kurgu, gerilim, suç, bilimkurgu ve fantazya türlerinde eserler üreten Amerikalı yazar ve senarist. Kitapları toplam 350 milyon kopyadan fazla sattı ve çoğunun film, televizyon dizisi, mini dizi ve çizgi roman uyarlamaları yapıldı. Yedi tanesi Richard Bachman müstear ismiyle olmak üzere, 62 roman ve 5 kurgu dışı eser yayınladı. Ayrıca çoğu, kitap koleksiyonlarında yayınlanan 200 kadar öykü yazmıştır.
İlki 1987 yılında Sadist (Misery) romanı başta olmak üzere toplam 15 kez Bram Stoker Ödülü'ne layık görüldü. 2003 yılında Ulusal Kitap Vakfı (National Book Foundation) tarafından "Amerikan Edebiyatına Üstün Katkı Ulusal Madalyası" ile onurlandırıldı. 2004 yılında Dünya Fantazya Konvansiyonu (World Fantasy Convention) tarafından "Yaşam Boyu Başarı" ödülüne layık görüldü. 2007 yılında Amerikan Gizem Yazarları Organizasyonu (Mystery Writers of America) tarafından "Grand Master" ödülüne layık görüldü. Amerikan edebiyatına yaptığı katkılar nedeniyle, 2015 yılında Ulusal Sanat Vakfı (National Endowment for the Arts) tarafından "Ulusal Sanat Madalyası" ile onurlandırıldı.
İlk romanı Göz (Carrie) 1974 yılında yayımlanmıştır. Özellikle 1982 yılında başlayıp 2005 yılında sona erdirmiş olduğu Kara Kule (The Dark Tower) serisi ile ünlüdür. Yeşil Yol (The Green Mile), Esaretin Bedeli (the Man Who Loved Rita Hayworth aka the Shawshank Redemption) gibi pek çok kitabı senaryolaştırılıp beyaz perdeye aktarılmıştır. İlk profesyonel kısa öykü satışını The Glass Floor adlı öyküsüyle Starling Mystery Stories'e yapmıştır (1967). Kitaplarının çoğu memleketi Maine'de geçer.
Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Stephen_King