Küçükken hiç umacı hikayeleri dinlediniz mi?
Hepimizin zihninde kulaktan dolma efsaneler ya da yarım yamalak bildiğimiz korku hikâyeleri vardır herhalde.
Büyüyünce unuttuğumuz o karanlık, bir anda karşımıza çıksa, neler olurdu dersiniz?
Stephen King tam da böyle, mantığımızın sınırlarını zorlayan bir yolculuğa çıkarıyor bizi...
Kitap bir kasabada yaşanan korkunç bir cinayetle başlıyor. Küçük bir çocuğa yapılanlar polisi öfkelendirince, herkesin sevdiği örnek biri sayılan Terry Maitland'ı apar topar tutuklamaya karar verirler.
Bir yanda acılı aile, diğer yanda herkesin gözü önünde yapılan bu tutuklama oldukça sarsıcı sonuçlar doğuruyor.
King sadece fantastik bir hikâye anlatmıyor, insanların duygularını, toplumun yaşadıklarını kadar içten anlatıyor ki, sayfaları çevirirken tüm duyguları bize de derinden hissettiriyor.
Girişteki o müthiş bulmaca ise tam bir akıl tutulması: "Bir insan aynı anda iki farklı yerde olabilir mi?"
Bir tarafta tartışmasız parmak izleri, diğer tarafta kilometrelerce uzaktaki televizyon kayıtları...
Dedektif Ralph Anderson’ın katı, rasyonel ve gerçekçi dünyası bu imkansızlık karşısında çatırdarken, hikâyeye adeta bir güneş gibi Holly Gibney doğuyor. Holly’nin o detaycı, araştırmayı seven, çekingen ama güçlü durmaya çalışan halini çok sevdim. Ralph’in mantığı ile Holly’nin "imkansıza açık" zihni birleştiğinde, şahane işler çıkıyor ortaya.
Tüm karakterler o kadar yerli yerindeydi ki, nerdeyse gereksiz kimse yoktu.
Yabancı , sadece tüyler ürperten bir gerilim romanı değil; adaletin, aile bağlarının ve insan ilişkilerinin derinden sorgulandığı katmanlı bir eser.
King’in detaycılığı başta beni biraz ikilemde bıraksa da, daha önce okuyup hayran olduğum Billy Summers referansıyla devam ettim. Kitabı bitirdiğimde iyi ki yarım bırakmamışım
YabancıStephen King · Altın Kitaplar · 20193,350 okunma
Bir zamanlar Richard Price'ın HBO'da yayınlanmış ,(Stephen King'in aynı adlı kitabından) The Outsider (2020) adlı 1 Season 10 series ' lık tv series' la paralel olarak sayflarını karıştırdığım Stephen King'in , orjinalinden Türkçeye "Yabancı" olarak çevrilmiş novella'sı bana göre yazarın okuduğum diğer masterpiece'lerinin yanında Defolu ya da Flu kaldı biraz açıkçası . Yazarın O, Rüya Avcısı, Tom Gordon'a aşık olan kız ve s. gibi kitaplarını okurken Horror, Saspens, Triller janrları daha dominant idise, The Outsider'da Detective & Dram fermentasiyası daha otoriter'di diye bilirim. Tabii, bu benim şahsi düşüncem)
Yani, bütün olarak bakıldığında fena sayılmazdı, sonuçta bize Korku'nun Masterclass'nı yaşatan Stephen King'in novellası) ...
Aynı zamanda @Hashimova24 arkadaşımın'da vurguladığı gibi kitapda gereksiz diyaloglara fazla yer verilmiş ve kitap sanki bir tık uzatılmış...
Bir de tv series ve kitap ssenarisi arasında bazı ciddi farklar olduğu da gözümden kaçmadı değil....
Başka ne diyebilirim,... Zengin persona'ya sahip, enterasan bir romandı....
Her kese keyifli okumalar)
Not : Terry Maitland ve ya Frankie Peterson, Holly Gibney veya Ralph Anderson arasındakı bağlantıları özet geçseydim Spoiler içerirdi diye düşünüyorum, onun için oralara girmedim ve Teaser'dan sakındım)
Bence bu adam kesinlikle bizden farklı bir dünyada yaşamalı!
Bu aralar okuduğum kitaplar arasında incelemek istediğim tek kitap oldu Yabancı. King okumayı çok sevdiğimi artık dört yıldır site sakinleri öğrendi. :) E o zaman neden incelemeyeyim değil mi!
Oklahoma eyaleti Flint City'de vahşice işlenen bir cinayet ile başlıyor romanımız. On bir yaşındaki Frank Peterson'ın ölümü sonrası araştırmalarını yapan dedektifler tek bir kişiye ulaşırlar. Tüm deliller, katilin İngilizce öğretmeni ve Küçükler Beyzbol Ligi Koçu Terry Maitland olduğunu gösterir. Cinayet hem vahşice işlenmiş hem de birçok kişi cinayet sonrasında Koç T. ile karşılaşmıştır. O zaman tutuklamaktan başka yapılacak bir şey yoktur.
Tutuklama işlemini yaptıran Dedektif Anderson sorgulama sırasında Koç T.'nin, cinayetin işlendiği gün şehir dışında konferansta olduğunu öğrenir. Hem tanıklar hem de görüntülerle de desteklenir Koç Terry'nin iddiası. Yani, Koç hem cinayet işlemiş hem de aynı zamanda başka bir şehirde konferansa katılmıştır.
Peki bu mümkün müdür?
İşte hayal gücünü bile zorlayacak Yabancı'dan kısaca böyle bahsedebilirim. Kitap 12 bölümden oluşuyor. Her bölümün bir adı var ve yine bu bölümlerde hem yeni karakterler ayrıntılı olarak tanıtılıyor hem de olaylar arasındaki bağlantılar güçleniyor. Ayrıca, kitapta benim dikkatimi çeken birçok şey vardı...
Öncelikle birçok gerilim yazarını anıyor bu kez King. (Harlan Coben, Agatha Christie, Arthur Conan Doyle) Her birinin kitaplarından, öykülerindeki karakterlerden de bahsediyor. Araştırmasını yapan Dedektif Anderson, bu yazarların ünlü karakterlerine de atıfta bulunuyor.
King, Yabancı'da okuyucularını eskiye de götürüyor. Kitabın bir yerinden sonra yeni karakter olarak karşımıza Holly Gibney çıkıyor. Bazılarımız mutlaka hatırlayacaktır Holly'i. "Bay
Korku ve gerilimin usta yazarı King'den ikinci kitabımı da okudum. El cuco efsanesinden yola çıkarak yazmış olduğu bir kitap. Polisiye ve gizem kitaplarını severim. Bu kitapta gizem ve polisiye barındırıyordu. O soruşturma kısımlarını çok severek okurum. Gizem olmazsa olmazım zaten. Fakat polisiye türündeki kitaplarda sonucun doğaüstü olaylara bağlanmasından hoşlanmam ve tatmin etmez beni. Gerçekçilik ararım çünkü. Yabancı kitabı da tabii ki doğaüstü olaylara bağlandı. King'in tarzı bu sanırım. Diğer kitaplarını okumadım ama bu kitapta King'in bir seri kitabı olan Bay Mercedes hakkında da spoiler içeren bilgiler ve olaylar vardı. O serideki bir kahramanı burada görüyoruz ve oradaki olaylardan bahsediyor. Orada da doğaüstü bir şekilde sonlanmış olaylar. (Bay Mercedes serisini okumayı planlayan varsa önce o seriyi okusun yoksa bu kitapta spoiler yer.) Yazara haksızlık etmeyim, kitabın böyle bir olaya bağlanacağını bilerek okudum fakat yine de okumak keyifliydi. Gece okuduğum zamanlar ürperdiğim yerler de oldu. Olaylar da güzeldi. Ama keşke sonu benim aklımdaki gibi bitseydi, daha hoş olurdu. Biraz da uzun bir zaman zarfında okumam, kitabın akıcılığını kaybetmesine yol açmış olabilir. Siz benim gibi yapmayın ara vererek okumayın o zaman daha çok keyif alırsınız :)
İlk incelememi Stephen King'in herzaman olduğu gibi fantastik ve güzel bir kitabı ile yapmak istedim.Daha nice okumalara ve incelemelere. Okuduğum ilk Stephen King kitabıydı.Haziran ayında başlayıp bitirdim.King'e başlamak için ideal bir kitap.Konusu vahşice öldürülüp tecavüz edilen bir çocuğun baş şüphelisi Terry Maitland'ın sonradan anlaşıldığı üzere olay anında başka bir yerde bulunması ve bunun kanıtlanması.Daha yazarsam spoiler olur.Ancak King bize hem fantastik hemde çok güzel bir polisye sunmuş.Bu kitabı okudugum zaman içinde hep onu düşündüm ve elimden bırakamadım.İlk 80 SF biraz sıkıcı gelebilir.Ve kitapta Bay Mercedes ten tanıdığımız Holly Gibney'de var.Eğer polisiye seviyorsanız mutlaka okumanız gereken bir kitap.Ek bilgi olarak bu kitabın dizisi de var.HBO tarafından uyarlanmış.İsmi "The Outsider" ve 10 bölümlük mini dizi formatında.Keyifli okumalar.
YabancıStephen King · Altın Kitaplar · 20193,350 okunma
İçindeki bilgiler ve her zamanki gibi şaşırtan hayal gücü ile klasik bir King efsanesi... Bu kez tanık ifadeleri ve kesin deliller arasında sıkışan bir soruşturmanin felaketler zincirine dönüşmesini okurken masum insanların hayatları biraz üzdü veya sorgulatti. Tadı damağımda kaldı desem yeridir.
YabancıStephen King · Altın Kitaplar · 20193,350 okunma
Kitabın başları gerçekten çok heyecanlıydı. Ta ki malum olaya kadar (okuyanlar bilir). Sonunda fantastik bi öge çıkacağını bildiğim için katilin gerçekte kim olduğunu da kestiremedim. Hayalini de kuramadım açıkçası.
O malum olaydan sonra olaylar biraz durgunlaştı. Ancak hala merak ettirdi.
Sonunu da gerçekten güzel bağladı. Her şey yerli yerine oturdu.
Klasik bir Stephen King romanı. Yani muhteşemdi.
Şehir parkında vahşice öldürülmüş bir erkek çocuğunun bulunmasıyla başlıyor kitap. Dna, parmak izleri ve görgü tanıkları ise tek bir kişiyi işaret ediyor. Fakat bu kişi, olayın işlendiği saat ve hatta gün içerisinde başka bir yerde olduğunu su götürmez bir biçimde kanıtlayınca işler karışıyor. Peki, bir insanın aynı anda iki yerde birden mevcut olması mümkün müdür?
Stephen King 2018'de yayınlanan bu romanını polisiye üzerine oturtmuş olsa da, her zamanki gibi tarzını konuşturmuş ve 'doğaüstü' bir karaktere de yer vermiş. Kalemini, kurgusunu her zaman sevmişimdir King'in. Sedece hep gerilim beklentisi içinde okuduğum için, kitabı beğenip beğenmemem buna bağlı olabiliyor. Kitap, sonu çabucak biten, gerilimi düşük bir romandı bana kalırsa.
Kitaba bir eleştiri yapmam gerekirse, bazı karakterleri çok geç tasvir etmişti yazar. Benim sayfalar boyu şişman hayal ettiğim adamın, eleştirilecek kadar zayıf çıkması okuma motivasyonumu düşürür haliyle. King'in romanlarında ilk defa böyle bir şeyle karşılaştım.
Sadist pedofili ve çocuk katili için söylenmiş 'O adam cehennnemi getirir.' cümlesi kitabın en vurucu cümlesiydi.
Dipnot: Sonlara doğru hikayeye dahil olan ve işte tam bir Stephen King kitabı karakteri dediğim biri vardı: Holly.
Ve öğrendim ki 'Bay Mercedes' adlı üçlemede yer alan bir karaktermiş. Benim gibi bilmeyenler varsa önce o kitapları okuyabilirler ;)
İyi Okumalar_
Belki çok geç oldu, belkide isabet oldu bilmiyorum ama okuduğum ilk Stephen King romanı Yabancı. Ama ne olursa olsun diğer kitaplarını kesinlikle okuyacağım diyebilirim.
Her ne kadar kitapta fantastik bazı yanlar da olsa “ki ben çok fantastik yada gerçek dışı şeylere inanmasam da” bir şekilde kurgusu ve anlatımıyla kendi içine alabilen bir kitap.
Bir insan aynı anda iki ayrı yerde bulunabilir mi? Yada iki ayrı insan; aynı yüz, parmak izi, DNA vb özelliklere sahip olabilir mi?
Merakla okuyacaksınız!
Keyifli okumalar!!!
YabancıStephen King · Altın Kitaplar · 20193,350 okunma
Kitap güzeldi hakkını yemek istemiyorum ama aşırı bir beklentiniz olmasın sonunda aa böyle mi olmuş demiyorsunuz çok gerçekçi bir yapıya sahipseniz pek sevmezsiniz :)
Stephen Edwin King (d. 21 Eylül 1947, Portland, Maine), korku, doğaüstü kurgu, gerilim, suç, bilimkurgu ve fantazya türlerinde eserler üreten Amerikalı yazar ve senarist. Kitapları toplam 350 milyon kopyadan fazla sattı ve çoğunun film, televizyon dizisi, mini dizi ve çizgi roman uyarlamaları yapıldı. Yedi tanesi Richard Bachman müstear ismiyle olmak üzere, 62 roman ve 5 kurgu dışı eser yayınladı. Ayrıca çoğu, kitap koleksiyonlarında yayınlanan 200 kadar öykü yazmıştır.
İlki 1987 yılında Sadist (Misery) romanı başta olmak üzere toplam 15 kez Bram Stoker Ödülü'ne layık görüldü. 2003 yılında Ulusal Kitap Vakfı (National Book Foundation) tarafından "Amerikan Edebiyatına Üstün Katkı Ulusal Madalyası" ile onurlandırıldı. 2004 yılında Dünya Fantazya Konvansiyonu (World Fantasy Convention) tarafından "Yaşam Boyu Başarı" ödülüne layık görüldü. 2007 yılında Amerikan Gizem Yazarları Organizasyonu (Mystery Writers of America) tarafından "Grand Master" ödülüne layık görüldü. Amerikan edebiyatına yaptığı katkılar nedeniyle, 2015 yılında Ulusal Sanat Vakfı (National Endowment for the Arts) tarafından "Ulusal Sanat Madalyası" ile onurlandırıldı.
İlk romanı Göz (Carrie) 1974 yılında yayımlanmıştır. Özellikle 1982 yılında başlayıp 2005 yılında sona erdirmiş olduğu Kara Kule (The Dark Tower) serisi ile ünlüdür. Yeşil Yol (The Green Mile), Esaretin Bedeli (the Man Who Loved Rita Hayworth aka the Shawshank Redemption) gibi pek çok kitabı senaryolaştırılıp beyaz perdeye aktarılmıştır. İlk profesyonel kısa öykü satışını The Glass Floor adlı öyküsüyle Starling Mystery Stories'e yapmıştır (1967). Kitaplarının çoğu memleketi Maine'de geçer.
Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Stephen_King