The Shining #2

Şubat 2013
Altın Kitaplar
Orijinal Adı:
Doctor Sleep

Geçmişiyle barışmak isteyenlere! /721. İnceleme.
2025 82. kitabı
Okunma: 17 Temmuz 2025 10:09
Heey! Eğer bu yazıyı okuyorsan ve geçmişte unutamadığın bir yanlışın, hatan, günahın, pişmanlığın varsa doğru yerdesin! Paylaşmayınca geçmiyor bazı şeyler! Bize büyük görünen günahlar belki de zihnimizde adım adım büyüttüğümüz yükler. Tıpkı Dan'ın yaptığı, bir ömür sırtında taşıdığı, haykırıp rahatladığı o yük gibi! Sırtınızdaki yükten kurtulma vakti gelmedi mi? Bir ömür bir yükü taşıyıp durmak için fazla kısa değil mi? "... güzel bir hayatı vardı. Kaybolan yıllarından sonra hak ettiğine inandığı bir hayat." "Kitaplara bakarken bile yoruluyorum. Raflarda ve çalışma odasında binlerce kitap var." Hiç bir kitabı bitirdiğinizde, "ee şimdi ne olacak," diye düşündüğünüz oluyor mu? Kitap bitti, ama kahramanın hikayesi devam ediyor zihninizde... Bir kahramanın "sonrasını" merak ettiğiniz? Küçük Prens büyüyünce nasıl biri oldu, diye düşünüp Zeze'yi zihninizde adım adım büyüttüğünüz... Yaşlanınca nasıl biri oldu acaba? Peki ya Martin Eden'dan sonra hayat? İşte tam burada devreye giriyor Stephen King, Çocukluğunu bildiğimiz bir kahramanın, ondan sonrası... "Tanrım, eski yaralar hiç kabuk bağlanmayacak mı?" Medyum Overlook otelinin esrarengiz hikâyesi, Umudunu yitirmiş bir ailenin umuda tutunma yolculuğu... Yeni bir başlangıç mümkün müdür? Öyle olsa, "Ancak yeni doğan bir bebek baştan başlayabilir. Sen, ben... biz artık geçmiş zamanız," der miydi John Steinbeck, Kışın kimsenin olmadığı, Kuşun uçmadığı, kervanın geçmediği bir otel Overlook instagram.com/reel/CcHDSvQDqy... Ve o otelin psişik güçlere sahip özel çocuğu Dan... İşte o çocuk büyüdü, "Doktor Uyku" oldu. Geçmişte yapılamayan başlangıçları, "yeniden deneme" vakti. Tüm yanlışlara rağmen! "Hayat daha kötüye gi­demez diye düşünüyordu ama... bilirsiniz ki, gidebilir ve gitti." __Nereye
2023 1. kitabı
Okunma: 07 Ocak 2023 17:02
Önce "Medyum" !! Olağanüstü bir yolculuktu. Sadece Doktor Uyku ile sınırlı olmayan... Çok öncesine, Medyum'a; kilometrelerce ötede, dağların arasındaki Overlook Oteli'ne kadar uzanan... Kitabı sadece olağanüstü gizemi için okumayı düşünmüyorsanız ve henüz Medyum'u okumadıysanız bu kitabı yavaşça yerine koyun ve her şeyin başladığı otelin hikâyesine ( Medyum) ile hayran kalmaya bakın :) Sonra Doktor Uyku ile bu muhteşem hikâyeye yeni gizemler ekleyebilir, büyük bir merakla, okuma süreciniz boyunca bünyenize bolca gerilim yükleyebilir, heyecanla ve "ne olacak acaba" duygusuyla sayfaları aşındırabilir, zaman zaman da dehşete düşebilirsiniz. Tüm bunlarla birlikte -uzun bir yolculuğun sonunda- yüzünüzde minik bir gülümseme ile Dan Torrence ve Abra'nın muhteşem yolculuğuna veda edeceksiniz. Her şey bittiğinde onlarla öylesine bir bağ kurmuş olacaksınız ki  tıpkı Overlook'tan kalma hayaletlerin Dan'in kafasında var olmaya devam edişi gibi karakterler de zihninizde sizinle kalmaya devam edecek; tek farkla, siz onları kilitli sandıklara kapatmak zorunda kalmayacaksınız... (Redrum)
Uykuya dalana dek..
2025 122. kitabı
Stephen King'in Medyum kitabının devamı olan Doktor Uyku ister gizemi, isterse de heyecanlı olayları ile bana kendisini sevdirmeyi başardı diyebilirim. İlk kitap olan Medyum'u okuduğumda Stanley Kubrick'in yönetmeni olduğu Cinnet filmini hatırladım, çünkü ilk, filmini izlemiştim. Genelde herhangi kitap ve ya filmlerin devamı mutlak düşüncelerin oluşmasına ve de daha iyi anlam kazanmasına yardımcı olur. Danny Torrence'in gösterdiği cesaret ve annesini her daim koruma çabasını çok takdir ettim okuduğum süre boyunca. Kitabın bazı sayfalarında Dünya klasiklerinden, o cümleden William Shakespeare alıntılarını görmek mümkün idi ve en sevdiğim tarafı bu diyebilirim; Kitap içinde kitap örneği. Bu kitabın Mike Flanagan tarafından çekilmiş filmini de izledim ama bir kitap kadar etkisi olmuyor ne yazık ki :)
Düşünce
2018 78. kitabı
Not: İster istemez arada spoiler olabileceği için hikayeden hiç bahsetmedim, sadece görüşlerimi dile getirdim. En ufak bir spoiler yok, gönül rahatlığıyla okuyun :D 2.Not: Medyum’u okuyup seven ve Doktor Uyku’yu henüz okumamış arkadaşlara bir sözüm var : Bu incelemeyi okumakla bile vakit kaybetmeyin , hemen Doktor Uyku’ya başlayın derim. Stephen King , her geçen gün beni daha da şaşırtmaya devam ediyor. Medyum ile başlayıp, çok hoşuma giden bu macera Yeşil Yol ile devam etti. Yeşil Yol’da bir aksiyon yok, gerilim yok, ne biçim King kitabı bu! Diyordum tam ve King bana resmen ‘’Sen misin bana bunu diyen’’ dermişçesine mükemmel bir final yaparak, kitapla ilgili bütün kötü düşüncelerimi sildi. ‘’Erkeğim ulan ben, ağlamam’’ laflarını bir kenara bırakıp, gözlerimin dolmasına izin verdim. Eh, yazarın iyi olduğunu -birçok insan gibi- kabullendim. Medyum’u çok sevdiğimden ve baş karakterinin yine Danny Torrence olduğunu olduğunu öğrenince, devam kitabı olan Doktor Uyku ile devam ettim. İyi yaptım mı ? Hemde nasıl! Doktor Uyku bana kalırsa bir devam kitabının olabileceği en uç noktası : -Karakterleri ilk kitaba göre daha fazla ve hepsi nin belirli özellikleri var ; yani kitapta ‘’ben burdayım’’ diyorlar. -Olaylar bu sefer hızlı gelişmekle birlikte macera-aksiyon, cadı kadın hiç eksik olmuyor. Allah seni Rose diye… Dişlerin rüyama girecek diye çok korktum; dün gece aklıma Jack Torrance geldi. Gece gece aklınıza gelince bi fena oluyorsunuz; korkudan su içmeye el feneri ile gittim(ciddiyim). -Gerilim bu kitapta bana kalırsa yok denecek kadar az; ancak herhangi bir eksikliğini hissetmedim. -İlk kitaptaki soru işaretleri silinip atılıyor -Kitabı okuyan arkadaşların çoğundan daha çok sevmemin sebebi: Favori serilerimden olan ‘’Danilov Beşlemesi’’ nin 3.kitabı
2019 139. kitabı
Okunma: 24 Haziran 2019 10:22
Psişik güçleri olan bir adamın, yine kendisi gibi ama kendisinden daha da güçlü “ışıltı”ya genç bir kızla karşılaşması ve bu genç kızın hayatta kalabilmesi için “Buhar Avcılarına” karşı verdiği mücadeleyi anlatan müthiş bir kitap.Her satırında heyecan ve macera.Gerçekten okumaktan çok zevk aldığım, hiç bitmesini istemediğim kitaplardan.Muhteşem kurgusu, hiç bitmeyen heyecanı, sürükleyiciliği, sade dili ve anlatımı ile kesinlikle okumanızı istediğim bir kitap “Doktor Uyku”. Telekinezi, telepati, düşünce okuma,psişik fenomenler, parapsikoloji gibi konuların en güzel şekilde işlendiği bu kitabı benim gibi hiç sıkılmadan ve büyük bir heyecanla soluksuz okuyacağınıza eminim.
Doktor Uyku - film vs kitap, genel yorum
2026 50. kitabı
Okunma: 29 Mayıs 2026 16:04
Filmini izlediğim için kitabı nasıldır diyerek başladım ve kitabın başlarının filme bu kadar benzer olması, yani aslında filmin bu kadar orijinal esere sadık kaldığını görmek beni şaşırttı. Tabi bir yere kadar… İlk kitabın ( Medyum) filmi olan Cinnet’e göre filmi kuşkusuz çok daha yakın kitaba. Doktor Uyku filmini izlediyseniz bilin ki kitabı da genel olarak aynı tadı veriyor. Tabi filmde en nefret ettiğim şey gereksiz karakter ölümleriydi. Billy’i ve Dave’i öldürdüler. Ölmeyen yan karakterleri aksiyon uğruna öldürmeyi seviyorlar sanırım. Kızı boşu boşuna yetim, anneyi dul yaptılar… üzerine bir de Dan’i öldürdüler. Huzur içinde yaşayıp ölsün dememişler Stephen King’in yaptığı gibi... Dan karakteri ilk filmden beri var olan ve bu evrenin önemli bir parçası olan bir karakterdi, kesinlikle kitaptaki kaderi hak ediyordu. Bir karakterin hikaye içinde geliştiğini görmek için her seferinde kendi canını feda etmesi gerekmediğini anlasa keşke şu film yazarları… Kitaba dönüyorum. Kitap Danny’nin çocukluğundan birkaç kesit ile beraber, yeni karakterleri tanıtıyor ve Danny’nin yetişkin hayatından devam ediyor. Dick karakteri ilk kitabın filmindeki gibi ölmemişti (film yazarları şu saçmalığa son vermeli), kitapta Danny’e mentorluk yapmaya devam etmişti. Bu yüzden onu da bu kitabın başında görüyoruz. Ve daha sonra da yetişkin Danny’nin mentorluğunu okuyoruz. Artık ışıltısı olan minik öğrencimiz Danny değil, Abra Stone. Abra, kendilerine Gerçek Kardeşlik diyen bir tarikatın işlediği cinayete telepati yoluyla şahit oluyor, Abra Onlar’ın peşine düşüyor, Onlar da onun peşine düşüyor ve böylece olaylar başlıyor. Filmi kitaba aşırı benzediği için Medyum’u okurken duyduğum heyecanı başlarda duymadım ama olaylar daha sonra farklı gidiyor ve filmde olmayan sahneler olduğu için okuması
Korku-Gerilim
2018 37. kitabı
Danny Torrance'ın dünyası tüm heyecanıyla gerile gerile devam ediyor. ''Medyum'' kitabının devamıdır. Küçük Danny artık büyüdü ve olaylar bam başka bir hikaye ile ilerliyor. Ama ne ilerleme aklımı aldı yine Stephen King. Germeye, şaşırtmaya yine devam etti Usta. Yep yeni karakterler ile heyecan dorukta. Bana göre Medyum kitabından daha güzel ve daha heyecanlı. Medyum zaten mükemmeldi sizler düşünün artık nasıl bir kitap ile karşı karşıyayız. Danny'nin hayatı karma karışık bir hal üzerine devam ediyor. Işıltısı yine var ve kuvvetli her zaman ki gibi. Bir de Abra Stone'numuz dahil olmuş, esip kavuruyor ortalığı. Ama Abra iyi kızlardan :) Rosie'muz var cadımız tam cadı ama etkilenecek bir karakter ortaya çıkarmış King. Rose, kitabı bitirene kadar neredeyse her gece rüyamdaydı. King'in anlattığı gibi ben de hayal etmeye çalışıyordum ve sürekli rüyama girdi ve korkutmaya geliyordu. Baya etkilendim yani. Aslında Rose çok güzel bir kadın ama cadı işte çok çirkin de olabiliyor. Abra'nın en büyük düşmanı. Rose'un bir de ekibi var. Bir sürü karakter var ve olaylar olaylar... Dany ve Abra nasıl tanışacaklar? Nasıl bir oyunun içinde kalacaklar hepsi kitapta. Güncel olaylar yine var. 11 Eylül saldırısı gibi. Kitapta sürprizler de var ve çok şaşırdım. Tam yerinde olmuş. Hiç mi hiç sıkılmadım çünkü kitabın başında olaylar başlıyor. Sayfalar aktıkça aktı. Kitabın bitmesini hiç istemiyordum. Bittiğinde üzüldüğüm kitapların arasına girdi. Danny, Abra, Rosie ve diğerleri sürükleyici hikayeleriyle sizleri bekliyor. Önce Medyum sonra Doktor uyku kitabını okuyunuz. Kötü de olsa ben Rose'un fanıyım. O kadar rüyalarımı süsledi, bu kadarını hak ediyor. :) 2019'da ise sinemaya uyarlanacakmış çok sevindim bu habere de. Umarım kitabı gibi başarılı bir yapım olur. Ne diyebilirim ki 10
2018 89. kitabı
Okunma: 17 Ağustos 2018 18:06
Ahhhh kitaba bayıldığımı söyleyerek başlamak istiyorum incelemeye. Daha yeni bitirdim ve hissettiklerim tazeyken bir şeyler yazma ihtiyacı duyuyorum. Kitabımız Medyum'un devamı niteliğinde ve ufaklık Danny'nin yetişkin halini görüyoruz artık. Overlook'taki faciadan sonra yaşamına bir şekilde devam etmiş, babası Jack Torrance gibi alkolik, dibi görmüş hatta tamamen batmış bir halde görüyoruz kendisini. Alkol problemi yüzünden hiçbir işe tutunamayışını, sürekli bir yerden bir yere sürüklenişini adeta izliyoruz King'in bilindik üslubuyla. Derken Frazier'e vardığında Danny'ciğimizin beyninde tabiri caizse "artık dur be adam düzenini kur yerleş şuraya" şimşeği çakar. İşte böyle başlıyor Doktor Uyku'nun hikayesi ama ne hikaye arkadaş, yazsan roman olur dediklerinden :) Benim okuduğum kitaptan zevk almamı sağlayan en önemli unsur akıcı olmasıdır, Doktor Uyku da bu beklentimi sayfa 150-200'den itibaren olağanüstü bir şekilde karşıladı. Kitap su gibi aktı ve olaylar başladıktan sonra okuyucuyu (yani ben) içine öyle bir alıyor ki elinden bırakası gelmiyor insanın. Medyum'u okuyun arkadaşlar. Okuyun ki Doktor Uyku'yu da okuyabilesiniz. Medyum beklentinizi karşılamadı mı, olsun Doktor Uyku'yu yine de okuyun bu defa karşılayacak. Çünkü adam King!
2022 23. kitabı
King’in, tüm zamanların en çok beğenilen eseri Medyum’un (The Shining) unutulmaz karakterlerinden Danny (Dan) Torrance, “Doktor Uyku” olarak karşınızda. Çocukluğunda bir kışını geçirdiği Overlook Oteli’nin “sakinlerinden” bir türlü kurtulamayan Dan, yıllarca bir şehirden diğerine sürüklenirken, sonunda ufak bir New Hampshire kasabasına yerleşir, bir bakımevinde işe girip, kalan “ışıltısını” ölmekte olan insanları rahat ettirmekte kullanır. Orada Dan’e “Doktor Uyku” adını verirler. Dan, o güne dek görmediği kadar parlak bir ışıltıya sahip olan küçük bir kızla, Abra Stone’la tanıştığında geçmişiyle barışır ve Abra’nın hayatta kalabilmesi için iblislerle zorlu bir mücadeleye girişir. İyi ile kötü arasındaki epik savaşın hikâyesi olan Doktor Uyku, Medyum’un sadık milyonlarca okuyucusunu tatmin edecek ve King külliyatının başyapıtını bilmeyenleri de hayal kırıklığına uğratmayacak yeni ve ihtişamlı bir King destanı... Eleştiri ne mümkün. Aksine keyiflik abidesi. #medyum ' u okuyup bitirdiğimde bir yarım eksik hissetmiştim kendimi. Sanki tamamlanmamistim kitaptan. Meğerse yazar bilinçli bırakmış zannedersem . Onca soru işareti diğer kitap için bir açık kapıymış. Kitapta benim çok keyif aldığım psişik güçler , reakarnasyon vs gibi konular hakimdi. Ve tabiki King olur da gerilmemek olur mu. Gerildigim üzüldüğüm sevindiğim hatta farkında olmadan gülümsediğim yerler de oldu. Bunca duyguyu bir arada veren bir yazar şahane birseyd. Bu kitabımızda yazar betimlemelerden çok akiciliga dokunmuş gibiydi. Az ama çok sağlam betimlemeler kullanmış. Stephen King artık favori yazarlarimin arasında yerini aldı. 3 adet kitabını okudum ve hepsinden ayrı ayrı keyif aldım. Kaliteyi üst sınıra taşıyan bir yazar olduğunu düşünüyorum. Ve tabikide bütün kitaplarını alıp okuyana kadar bana rahat yok
Fikirler
2018 14. kitabı
Okunma: 06 Temmuz 2018 04:10
Bu kitap Medyum'un devam kitabidir. Onu okumadan evvel bunu okumayin. Bir anlami yok! Stephen amca bir imza gununde mi neyken bir okuyucusu gelmis ve ona sormus "Medyum'daki ufakliga ne oldu?" diye. Ve bunun uzerine Stephen amca uzun uzun dusunmus, o cocuga ne oldu, simdi nerdedir, kimlerledir... Ve sonunda Dr Uyku cikmis ortaya. Bu kitap benim icin ozel bir kitap oldu. Cunku, evet cok sayida Stephen King kitabi okudum (gerci burada bu konuda kapisamayacagim pek cok arkadas da mevcut, onlarin yaninda haddimi bilirim) ama ilk kez bir karakterin yillar icindeki degisimini okurken (Kucuk Dan'den 30'larindaki Danial'a) aslinda Medyum'dan (80ler?) Dr. Uyku'ya (2010 sanirim) evrilen King'in kalemine tanik oldum. King bence eskiden daha saf korku yaziyormus. Yani, otelde hayaletler goren bir cocuk, sislerle kaplanmis bir sehirdeki devasa orumcekler, ya da hayvan cesetleri... Evet gerilim ama sadece gerilim... Ve yine bence sonradan sonraya gerilimin dozu azalmaya, yerini kurgusal zenginlige birakmaya baslamis. Daha gercekci ya da gercek hikayelerden beslenen daha inanilasi kurgular. O yuzden evet gerilimi daha az olsa da okuyucuyu daha cok icine ceken, farkli seyler dusunduren, sasirtan kurgular... Mesela ilk kitaptaki (Medyum) hayaletler ya da anilar bu kitapta daha bir enerjiye evrilmis ve bu enerjiyi kullanan kaynak olarak da isilti sahibi kucuk cocuklaru kullanan bir gruba cevirmis. Evet yine doga ustu ama hikayeyi kayip cocuklarin gozunden, ya da son zamanlarda olmus buyuk tarihi kazalarla harmanlanmis bir sekilde okumak etkiledi. Bir diger beni etkileyen nokta da, bence bu kitapla Stephen King'in nasil dusundugunu biraz anlar oldugumu hissediyorum. Cok kisa bir zaman evvel Uyuyan Guzeller kitabini okudum. Oradaki Eva, kesinlikle Rose'dan esinlenmis bir karakter,

Stephen KingYazar · 124 kitap
Stephen Edwin King (d. 21 Eylül 1947, Portland, Maine), korku, doğaüstü kurgu, gerilim, suç, bilimkurgu ve fantazya türlerinde eserler üreten Amerikalı yazar ve senarist. Kitapları toplam 350 milyon kopyadan fazla sattı ve çoğunun film, televizyon dizisi, mini dizi ve çizgi roman uyarlamaları yapıldı. Yedi tanesi Richard Bachman müstear ismiyle olmak üzere, 62 roman ve 5 kurgu dışı eser yayınladı. Ayrıca çoğu, kitap koleksiyonlarında yayınlanan 200 kadar öykü yazmıştır. İlki 1987 yılında Sadist (Misery) romanı başta olmak üzere toplam 15 kez Bram Stoker Ödülü'ne layık görüldü. 2003 yılında Ulusal Kitap Vakfı (National Book Foundation) tarafından "Amerikan Edebiyatına Üstün Katkı Ulusal Madalyası" ile onurlandırıldı. 2004 yılında Dünya Fantazya Konvansiyonu (World Fantasy Convention) tarafından "Yaşam Boyu Başarı" ödülüne layık görüldü. 2007 yılında Amerikan Gizem Yazarları Organizasyonu (Mystery Writers of America) tarafından "Grand Master" ödülüne layık görüldü. Amerikan edebiyatına yaptığı katkılar nedeniyle, 2015 yılında Ulusal Sanat Vakfı (National Endowment for the Arts) tarafından "Ulusal Sanat Madalyası" ile onurlandırıldı. İlk romanı Göz (Carrie) 1974 yılında yayımlanmıştır. Özellikle 1982 yılında başlayıp 2005 yılında sona erdirmiş olduğu Kara Kule (The Dark Tower) serisi ile ünlüdür. Yeşil Yol (The Green Mile), Esaretin Bedeli (the Man Who Loved Rita Hayworth aka the Shawshank Redemption) gibi pek çok kitabı senaryolaştırılıp beyaz perdeye aktarılmıştır. İlk profesyonel kısa öykü satışını The Glass Floor adlı öyküsüyle Starling Mystery Stories'e yapmıştır (1967). Kitaplarının çoğu memleketi Maine'de geçer. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Stephen_King