Gönderi

319 syf.
9/10 puan verdi
·
183 günde okudu
Sayın Ötüken
1 puanı Peyami Safa’dan değil yayınevinin kendisinden kırdım. Ötüken yayınevinden çıkma birçok kitabı okudum. Diğerlerinde değil ama Peyami Safa kitaplarında hep aynı rahatsız edici yanı hissettim. Kitabın yazılma yılı ve yazarın dil tercihi sebebiyle açıklığa kavuşturulması gereken çok sözcük var. Garip bi şekilde bilindik kelimeler altta dipnot olarak düşülürken kullanımı az, ender, hatta birçoğunu burda ilk defa okuduğum, kelimeleri açıklama gereği duymuyorlar. Kitabın muazzam bir betimleme gücü var. Tam koyverip kaptırıyorken kendimi bir elim hep sözlüğe gitti. Konunun muhattabına sitemimdir. Benim gibi düşünen var mı merak ediyorum? Nasıl diyorlardı. Yorumlarda buluşalım
Matmazel Noraliya'nın Koltuğu
Matmazel Noraliya'nın KoltuğuPeyami Safa · Ötüken Neşriyat · 20177,8bin okunma
·
43 görüntüleme
S. Ali okurunun profil resmi
Bu konuda çok haklısınız. Ben P. Safa'dan 1990'ların ortalarında epeyce okuduğumdan, o yıllarda -tabi internet yok- elimin altında Milliyet Büyük Sözlük ve Kamusi Türki ile çok haşır neşirdim. Belki edebiyatçılar için bu form uygun olabilir lakin günümüz okuru için hiç bir şekilde eskimiş ve hatta epey eskimiş kelimelerin kullanımın cazipliği yok. Ve okuru da okumadan soğutuyor. Ben uzun zamandır Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın külliyatını okumaya çalışıyorum. Şimdi TDK bunun Osmanlıcadan (ya da eski Türkçeden) yeni Türkçeye dönüştürdü. Sitesinde ücretsiz indirilebiliyor. Lakin okumak ve anlamak oldukça sıkıntılı. O yüzden sadeleştirilmişlerini tercih ediyorum. Yoksa o değer orada kaybolup gidecek. Şuradan da bakabiliriz: Peyami Safa bunu bugün yazsaydı o kelimeleri kullanır mıydı yoksa kullanmaz mıydı? O devrin kelimelerinden bazıları zaman içinde sürekliliğini devam ettirebilirken bazılarının ise son kullanma tarihi dolduğu için düşmeleri gerekiyor. Bu bağlamda daha uzun soluklu olması için sadeleştirme tarafındayım.
Meltem Zariç okurunun profil resmi
Elimin altında internet sözlüğü olması dahi işimi kolaylaştırmadı. Sizin okuduğunuz tarihlerde okusam daha da zorlardı evet. Ama inanın onun bile bi zevki vardı. En azından bir elimizde kitap varken diğer elimizde yine sayfalara dokunurdu. Şimdi ise farklı. ben elimde kitap varken habire teknolojik aletlerle haşir neşir olmayı sevmiyorum. Sanki kitapla arama birşey giriyor ve odaklanmamı kesiyor gibi. Bu yüzden derleyenler nasılsa ellerinin altında google varken, eskiden olduğu gibi sözlük karıştırmaya zaman harcamayacaklar diye düşünüyorlarsa bu çok yanlış. Zira okuma zevkini çok azaltıyor.
6 sonraki yanıtı göster
Yasemin okurunun profil resmi
Yayınevi konusundaki siteminize katılıyorum.
Meltem Zariç okurunun profil resmi
🙏🏻🙏🏻
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.