Gönderi

Salih bir yorumu yanıtladı.
128 syf.
8/10 puan verdi
·
10 saatte okudu
Selvi boylum al yazmalım, aslında hakkını görmemiş bir kitap. Filmin gölgesinde kaldı hep. Çoğu güzel kitabın filmi çekilmiştir, hele klasiklerden filmi olmayan yok nerdeyse olmaz tabi hazır senaryo. Fakat çoğu film kitabın önüne geçememiştir. Fakat Selvi Boylum Al Yazmalım kitabı çok güzel bir kitap olsada filmi efsane bişey olduğu için bu kitabın gölgede kaldığını düşünüyorum. Fakat kitaptaki anlatım, yerin, mekanın farklı olması gibi ufak tefek farklılıklar var o yüzden filmle yetinmeyin derim. Kitaba gelirsek aslında Aytmatov bize burda hayattaki en önemli sorulardan birini sorgulatıyor "Sevgi nedir?" Asel (Asya) sevgi emektir diyor. Kitabı okuduktan sonra kafalarda hep bu soru. Ziyanı yok, gülüşü yeter youtube.com/watch?v=CqYb1sC...
Selvi Boylum Al Yazmalım
Selvi Boylum Al YazmalımCengiz Aytmatov · Nora Kitap · 20179,8bin okunma
·
30 görüntüleme
Zeynep Demir Kahraman okurunun profil resmi
Öne Çıkan Yorum
Elinize sağlık hocam. Kafama takılan bir soru var. Kitabı okumadım. Yıllar önce Cengiz Aytmatov' la yapılan bi röportajda kendisinin "Sevgi emekti" sözlerini kitabına koymadığını, boylesinin faydaci olacağını söylediğini hatırlıyorum. Bu replik kitaba ait mi yoksa filmde mi eklenmiş?
1 önceki yanıtı göster
Salih okurunun profil resmi
Aslında Asya, Baytemir'le (Cemşit) karşılaşıp evlenmeseydi. Tercih yapmak zorunda kalmayacağı için biz Sevgi nedir? sorusunu değil de modern ifadeyle Aşk her şeyi affeder mi? sorusunu soracaktık. Zira Asya, İlyas'ın ihanetinden sonra onu terkettikten sonra bile İlyas'ın dönmesini bekliyor, dönüp gelse de affedecek muhtemelen. Gelgelelim İlyas'ın sekreterle birlikte başka yere gidip yaşadığını öğrendikten sonra tamamen ümidini yitirip Cemşit'le evleniyor. Aslında tercih burda yapılmıştı bi nevi. Son kertede ilyas geri döndüğünde Asya'nın hala ona aşık olduğunu anlıyoruz sevginin tercih yapıldığının tespitide budur kanaatimce.
1 sonraki yanıtı göster
Salih okurunun profil resmi
Aslında sevgi nedir sorusuna "emektir" cevabının Marx'ın verdiği bir cevap olduğu da söylenir. Her ne kadar pragmatist bir cümle gibi görünsede. Sosyalizm çerçevesinde emeğe gösterilen saygı sadece üretimde kullanılmıştır diyemeyiz. Ki Aytmatov'da bu temayı vurgularken elbette sosyalizmin etkisindeydi fakat dediğiniz gibi ölümüne yakın bir zamanda "hayır sevgi emek değildir, emeksizde var olabilir." dediği doğrudur. Belki de değişen fikirleri sebebiyle olabilir.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.