Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

Hz. Peygamber'in getirdiği yasakların hepsi dini değildi. ... Mesela ipeğin yasak oluşu, Hz. Peygamber'in bir uygulamasıdır. İpek, Arabistan'da üretilmiyordu. Çin'den Hindistan'a, oradan da İran yoluyla Suriye'ye yani Şam pazarına getirilip satılıyordu. Oldukça pahalı bir ithal malıydı. Hz. Peygamber'in devlet başkanı sıfatıyla, ekonomik açıdan zayıf olan ilk İslam toplumunu bu nevi pahalı lüks tüketimlerden uzak tutmak için getirdiği bir yasaktır. Dini olmaktan ziyade ekonomik bir tedbirdir. Kur'an'da ziynet kullanma yasağı yoktur. Sadece kadınlara has ziynet eşyalarını ve takılarını teşhir yasağı vardır. Kadınlar teşhir edemediklerinden takılara karşı tutkuları azalacaktır. Erkeklerin ziynet olarak altın kullanmalarının yasaklanması Hz. Peygamber'in yine ekonomik tedbirlerinden birisidir. Zira araştırıldığında görülecektir ki, o dönemde altın ticareti ve sarraflık Medineli Yahudilerin elindeydi. Müslümanların ellerindeki birikim ve tasarruflarının gayrimüslim sermaye olarak akmaması için bu yasak getirilmiştir.
Sayfa 63 - Ötüken Neşriyat
·
13 görüntüleme
Büşra Nur okurunun profil resmi
Altın ve ipek kadına helal erkeğe neden haramdır? Altın ve ipek süs vasıtasıdır. Peygamberimiz altınla ipeği eline alarak: ‘’Bu iki şeyi ümmetimin erkeklerine haram kıldım. Dünyada ipek elbise giyenler ahirette nasibini olmayanlardır’’ buyurmuştur. (İslam Fık’hı ans:4/353) Altın erkeğe neden haramdır? Bir büyüğümüz: ‘’İslam’ın elinde erimeyenin elinde İslam kar gibi erir gider’’ derdi. Kur’an’da:’’Allah’ın Rasulü size ne getirdiyse onu alınız, sizi neden men ederse ondan da kaçınınız’’ diyor cenabı Allah. Bir nişanda bir büyüğümüze yüzükleri uzattılar. Kıza taktı da erkeğe:’’Evladım biz bunu hanımlara bıraktık’’ dedi takmadı. Yüzük altındı. Peygamberimiz hep gümüş yüzük takmıştır. ‘’Gümüş, Müslümanların yüzüğüdür’’ demiştir (Ramuzel-Ehadis:209/1) Peygamberimiz altın kaplardan yiyip içmeyi, altın eşya kullanmayı yasaklamıştır. Bir gün birinin parmağında altın yüzük görmüş onu çıkartıp atmış. Ben bunu size yasaklamadım mı demiştir? Bazı fıkıhcılar altın yüzükle namaz kılınamayacağını söylerler. Dinin buradaki yasağının nedenini bir İslam alemi:’’Altın erkeğin fıtratına aykırıdır. İslam kadının erkekleşmesini erkeğinde kadınlaşmasını hoş görmez diye izah eder.
Bu yorum görüntülenemiyor
Hatice okurunun profil resmi
İpek konusunda ipek böceği nin haşlanarak katledildiği ipeğin değil de makbul olmayan kozasıdan çıkıp da sonra kullanılanın giyilebileceğini okumuştum biryerde. Altın yüzük ve mühr konusunu ise bilmiyordum Teşekkürler gerçekten mantıklı geldi.zira bir ara bu iki konu hakkında epey bakmıştım hadis vs. Bişey bulamamıştım sağlıklı sağlam kaynak adına.
mithrandir21 okurunun profil resmi
Hz. Peygamber zaten din adına yasak koyamaz ki, din adına yasağı da, izni de Allah belirler, sonuçta din sadece Allah'ın dini.
Mehmet Y. okurunun profil resmi
O zaten doğru, din adına bildirdiği yasaklardan değil diyelim...
eskaza okurunun profil resmi
Peygamber Kuran'a göre hareket ediyordu. İpek yasağı kuranda nerede var? Peygamber Kurana aykırı hareket etmiş olmuyor mu?
Nesrin A. okurunun profil resmi
Bu görüşü dini açıdan yorumlayacak karşı çıkacak (bilgisi ile) varsa en doğrusunu öğrenmek maksadı ile üsturupluca tartışılması taraftarıyım. Çünkü 'ilmin zekatı öğretilmesidir.'
Mehmet Y. okurunun profil resmi
İsmail Yakıt Hoca bir ilahiyat profesörü. Bu görüşü bana çok mantıklı geldi. Her yasak haram değildir. Ama yine de dini konularda ortalama bilgisi olan biriyim ve aksini izah edebilecek kişiler varsa, görüşlerini öğrenmek isterim.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.