Gerçek mi, Hayal mi? (Spoiler)
2024 7. kitabı
Okunma: 08 Şubat 2024 16:16
Kitap, postmodernizmin ülkemizdeki ilk örneğidir. Kişinin hem kendisiyle savaşmasını, hem de kendini dönüştürmesini yansıtan bir eser #k:550. Gerçeği araştırmak ve sorgulamak aslında topluma göre tehlikeli olan oyun. Günümüzde de durum zaten böyle. Kimse sorgulayan, araştıran, kendini geliştiren kişiyi istemiyor. Eğitimin kalitesinin düşmesi, halkın sorgulayıcı zihinden uzak duruşu en büyük yönetici organ avuntusu. Tam tersi de en büyük korkusu. Kitapta, ana karakterimiz gidilecek son noktaya kadar gidiyor. Son nokta ama ne yazık ki hepimizi üzecek bir nokta oluyor. Belki de Oğuz Atay burada da bize bir mesaj veriyor. Bu oyun kazanılacak bir oyun değil mesajı yani. Boşuna çabalamayın mesajı yani. Suyun akışına kapıl, düzenin de, hayatının olağan akışı da bozulmasın mesajı. Oğuz Atay ı iyi tanıyanlar bilir ki, kitaplarındaki ana karakterlerin hepsi bir tutunamayandır. Bu kitabında tutunamayanı Hikmet Benol dür. Benol, hayatını yetersiz gören, hayatının sorgusunu zihninde sürekli yapan bir karakterdir. Söylediğim gibi diğer Oğuz Atay kitaplarındaki tutunamayan karakterlerden hiçbir farkı yoktur. Kitabın ilk bölümlerinde Hikmet'in hayatı, kafasındaki düşünceleri, özellikle hayallerini ve neden hayata karşı bir sorguya girdiğini, yani yabancılaştığını görürüz. Hikmet, Bilge ve Sevgi adındaki iki kadının duygusal anlamda arasında kalmış bir adamdır. İkisi ile de mutluluğu zaten yakalayamaz. Aynı zamanda da Oblomov vari yatağında hayatı sorgulama sahneleri de yaşar. Karısıyla evliliklerinden muzdariptir. Sevgi'nin arkadaş çevresini onu rahatsız etmektedir. Hikmet, aslına bakılırsa hayattan uzak bir insan değildir, sadece istedikleri olmayan, istediği hayatı bir türlü yaşayamayan bir adamdır. Yoksa çabası yok demek vicdansızca olacaktır. İnsanlığa yol gösterecek bir ansiklopedi yazması da bunun bir göstergesidir. Her şeye rağmen asla pes etmemiş bir adam olarak kitabın sonuna kadar ilerler. Ezilen insanlarla ilgili onları bir araya getirme projesi de yine hep bir umudun hayatla ilgili onun için bir göstergesi olacaktır. Kitapta yine olağanüstü alıntılar var, her okuduğunda başka anlamlar çıkarabileceğin cümlelerde var. Üst kattaki albayla olan diyalogların hepsini hatta alıntı yapabilirsiniz. Çok uzun paragraflar, monologlar, mizahlı ve ironili anlatım hatta ruh yapısı bozuk anlatım, çok derin anlamlı cümleler var. Bu adam bu işi yapıyor diyorsunuz. İç konuşmalar, düşleri anlatmak biçimi kusursuz. Bazı bölümleri anlayamayacaksınız ama. Belki de anlamanızı Oğuzcuğum Atay da istemedi. Özel bir kafa çünkü. Ne düşündü kim bilir ki. Hikmet ve Sevgi nin evlilikleri mesela. Kim haklı, kim haksız belrisiz. Kime üzülmeliyiz belli değil. Ayrılık nedeni tam ne, o da havada kalmış. O süreç sadece aleni. Yani yıpranma aşamaları. Kitapta bir de önemli kısımlardan birisi ne gerçek, ne hayal belirsiz. Delirebilirsiniz, dikkat edin :)) Oğuz Atay ın Günlük kitabını okuyanlar kitabın otobiyografik unsurların yoğun olduğunu da belirtiyor bu arada. Ben okumadım Günlük kitabını. Oyunlarla Yaşayanlar ve Eylembilim ile birlikte son 3 kitabı kaldı. İleride okuyacağımı varsayıyorum. Tutunamayanlar Selim, şimdi de Tehlikeli Oyunlar Hikmet. Bizde zaten bir tutunamayanız. O nedenle bu kadar çok seviyoruz Oğuz Atay Edebiyatını. Puanım 9.
Bidünyakitapgrubu
Tehlikeli OyunlarOğuz Atay · İletişim Yayınları · 202538,8bin okunma