Ecce Homo - İşte İnsan
2024 17. kitabı
Okunma: 10 Şubat 2024 13:19
Bu kitap Friedrich Nietzsche'nin yazdığı son kitap olup daha önce kaleme aldığı kendi kitapları hakkında detaylı açıklamalara yer verdiği için belki de ilk okunması gereken kitabı olmalıdır. Kitabın adı "Ecce Homo" hakkında kısa bir bilgi paylaşmayı uygun görüyorum. Hz. İsa döneminde O'nun Tanrının oğlu olduğuna inananlar vardı dolayısıyla Hristiyan inancında Hz. İsa hem Peygamber hem de Tanrı olarak görülmektedir. Hz. İsa çarmıha gerilmişken vücudundan kanlar aktığını gören ve onun Tanrı değil bir insan olduğunu anlayan Roma İmparatorluğu'nun valisi Pontius Pilatus'un toplanan kalabalığa karşı bağırarak: "Ecce Homo" "Ecce Homo" yani "İşte İnsan" "İşte İnsan" diye söylediği cümledir. Nietzsche bu olaydan dolayı kitaba "Ecce Homo" ismini vermiştir. Bana göre kitabın ismi ile kitabın içeriği tam isabet olmuştur... Şimdi kitaba geçebiliriz... Ecce Homo kitabında Nietzsche daha önce yazdığı: Böyle Söyledi Zerdüşt İyinin ve Kötünün Ötesinde Deccal Tan Kızıllığı kitaplarını yazarken hangi aşamalardan geçtiğini, içeriğinde neler olduğunun tüm detaylarını bu kitapta açıklamıştır. Ve bence çok da iyi yapmış. En azından bizzat Nietzsche'nin kendi ağzından kitaplarının değerlendirmesini görebiliyoruz. Bu açıdan bakıldığında Nietzsche kitapları okumayı düşünenlerin kesinlikle ilk önce bu kitaptan başlamasını tavsiye ediyorum. Bir nevi "Nietzsche Külliyatı" nın kullanım rehberi diyebilirim. Ne yazık ki ben önce Böyle Söyledi Zerdüşt arkasından Deccal ve en sonra bu kitabı okudum, biraz engebeli oldu ama yine de oldu :D Bu kitap, tüm hayatı boyunca hakikati aramış, tabuları yıkmış, Hristiyanlığı, bağnaz düşünceleri ve Almanları devamlı eleştirmiş narsist bir adamın otobiyografik eseridir. Bu kitabın beni en çok şaşırtan tarafı; narsist bir üslupla Nietzsche'nin kendini övmesine ve kadınları aşağılamasına rağmen Nietzsche'ye karşı duyduğum büyük hayranlığım bu bahsettiğim minik olumsuzlukları tolere etmeme sebep oldu :D Nietzsche kendini övdüğü kısımlarda kullandığı; "Neden böyle bilgeyim" "Neden böyle akıllıyım" "Neden bu kadar iyi kitaplar yazıyorum" ifadeleri az önce bahsetmiş olduğum narsist ifadeleridir. Sanırım yaşadığı dönemde kendisini çok fazla öven olmadığı için kendi övgüsünü kendisi yapmıştır :D Nietzsche; dünyaya erken geldiğini savunmuş, insanların onu iki yüz yıl sonra anlayacağını söylemiştir. Kendisinin de dediği gibi, değeri hayattayken ne yazık ki anlaşılamamıştır. Günümüzde ne kadar anlaşıldığı tartışmaya açıktır... Kitaba 8,1/10 puan veriyorum. Buraya kadar okumaya katlanabilenlere keyifli ve sert okumalar diliyorum :D
Ecce HomoFriedrich Nietzsche · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201512,3bin okunma
1 +1'leme
4.918 Gösterim
Nietzsche'nin kitabı için güzel ve anlaşılır bir inceleme olmuş 👌 ellerinize sağlık 🌸 şuna kesinlikle katılıyorum benim gibi Nietzsche okumaya yeni baslayan biri için başlayacağı ilk kitap kesinlikle Ecce Homo olmalıdır. Ki bu kitabı okumalı Nietzsche'nin kişiliği ve kalemi hakkında fikir sahibi olduktan sonra diğer kitaplarını okumak daha kolay olacaktır diye düşünüyorum. Ve hayattayken kendine olan özgüvenini zirvede yaşamış kesinlikle 😂😂
♛hakan♞kutlu♛
Gülnihal Avcı bu kitabını sevmeye başladıysanız olay tamamdır. Çünkü diğer kitapların da narsistlik ve kadınlara hakaret yapmıyor. Siz de artık hoş geldiniz "Nietzscheseverler" derneğine 😊😂
Emeğinize sağlık çok güzel yotumlamışsınız, ben galiba biraz tersten Nietzsche okumaya başladım onu fark ettim. Ama sizin tavsiyenize uyup o sıralama ile tekrar okumayı düşünüyorum.
♛hakan♞kutlu♛
Ümmühan teşekkürler katkınız için🙏 bende tersten okudum açıkçası ama olsun Nietzsche'yi tersten de düzden de okumak çok keyifliydi benim için 😂 adamın maşallahı var her türlüsü keyifli 😂😂
Ben de kitabı okurken tam tersi, diğer kitaplarını okusam daha mı iyi anlardım diye düşündüm😅
♛hakan♞kutlu♛
pınar ben yapmamıştım ama kronolojik okuyabilirsiniz hem yazarın düşüncelerinin gelişimine şahit etmiş olursunuz 😊
Hocam inceleme harika olmuş, okuyacaklarıma ekledim.
♛hakan♞kutlu♛
Teşekkürler hocam, pişman olmayacağınıza inanıyorum, şimdiden keyifli okumalar 🙏
Kaleminize sağlık hocam. Bende önce "böyle buyurdu zerdüşt " İle başladım. Anlamakta zorlandığım için diğer kitaplara hiç başlamadım. Ama kendini övmekten hiç vazgeçmeyen bir yazar olduğu kesin.
♛hakan♞kutlu♛
Teşekkürler hoca hanım 🙏 Mesleğinize katkısı açısından felsefe kitaplarının size çok fayda sağlayacağını biliyorum bu arada bende sizin gibi önce Böyle Söyledi Zerdüşt kitabıyla başladım ama olsun çok sorun olmuyor, bir ürün aldığımızda kullanım kıllavuzunun çıkmadığı da oluyor yani 😀 Ne kadar harika bir felsefeci olsa da netice de Nietzsche de bir insan ve hayatı boyunca kim bilir ne tür olaylar yaşamış olmalı ki sıra dışı huyları var. Zaten dahiler de hep bi delilik olmaz mı 😀 Felsefeden devam etmenizi umuyorum. Katkınız için teşekkürler. 🙏
Elinize sağlık gayet güzel bilgiler edindim😊 Açıkçası kitabı okumadım, kitapta var olan narsist söylemlerin(Neden böyle bilgeyim...) acaba tam tersini kast etmek için kullanmış olabilir mi zira edebiyatta ''tariz'' adında bir söz sanatı var. Bu sanata göre söylenen sözün tam tersi kast edilir. Belki de ''neden bu kadar akılsızım, kötü kitaplar yazıyorum'' demek istemiştir.
♛hakan♞kutlu♛
Teşekkürler Erhan Bey☺️ Nietzsche'yi çok beğeniyorum ve her daim O'nun tarafındayim keşke narsist söylemleri için söz sanatı diyebilseydim ☺️ Yalnız diğer kitaplarında narsist bir durum takınmamış. Sadece bu kitaba özgü bir durum elbet vardır bir açıklaması, böylesi bir feylesofun ne diye böyle bir tavır takındığını eminim konunun uzmanları biliyordur. Saygılar 🙏