Öncelikle şunu belirtmeliyim çeviri konusunda allahaısmarladık, allaha şükür, inşallah talih bizden yana olur gibi çeviriler yani beni direk soğutuyor Allah var gam yok demedikleri kaldı bununla birlikte tanrı bizden yana olur diye çeviri de var bu gayet uygun ancak allahaismarladik inşallah talih bizden yana olur derken de arkasına tanrı da kullanmak nedir anlam veremiyorum.
Daha önce Hamlet ile Romeo ve Juliet eserini okudum ve bu eserle beraber harika büyük bir keyif aldım. Emile ZolaGerminal'de "İnsan kötülük yapmıyorsa fırsat çıkmadığındandır." der. Karakterimiz macbeth'de fırsatı bulup çok iyi bir insana kötülük yapıyor. Onurlu ve savaşçı bir kişilik sahibi ama insanlar salt kötüler ve salt iyilere inanmamalı, insanlar kötüyken Sefiller (2 Cilt Takım) eserinin ünlü karakteri Jean Valjean gibi iyiliğe, macbeth gibi iyilikten kötülüğe dönüşebilir.
Kitabın başında kendi kralına ihanet eden bir beyi macbeth savaşçılığı ile durdururken ödüllendiriliyor. Ve kral "insanların içlerini görme sanatımız yok malesef" der. Tabi kimse macbeth'in içini de göremedi. Konunun orta yerinde macbeth olsa da sineklerin tanrısı iş başında insanın içinde bulunan kötülük tanrısı cadılar aracılığı ile yolunu buluyor. Tabi eserde sineklerin tanrısı diye bir şey yok üç tane cadı var ancak bu cadılar doğrudan doğruya kötülük tohumları ekmiyorlar sadece bir kehanet ortaya atıp macbeth'e kral olacağını söylüyorlar. Bu kehanet gerçekleşecekse Macbeth hiçbir şey yapmasa bile gerçekleşecekti insan olmaktan yanaydı ancak karısı olaya karışınca ortalık karışıyor. Hırsların insanı nerelere sürükleyebileceğini görüyoruz ve tabi kötülüğün masumları nasıl yıktığını bu lanet dünyada "Ben kimseye bir kötülük etmedim" demenin ne kadar anlamsız olduğu bu iğrenç dünyada yaşadığımızı unutmamamız gerekiyor. Hedefe ulaşmak için başkalarının mahvına neden olmak mutluluğunu engeller ve birileri de kendi hedefi için senin mahvına neden olacağını düşünerek mutluluğunu yaşayamazsın. Kötülük yapan bir insanın artık geri dönüşü olmayan yerlere geldiğini düşünerek daha fazla daha kanlı kötülüğe devam etme psikolojisi de var. Ve bir hayalet vicdan azabı gibi karşısına dikilir insanın bakarsınız. :) ölmeden önce okunması gerekenler arasına ekleyin keyifli okumalar.