İÇİMDEKİ SONSUZ EVREN;
2024 103. kitabı
Okunma: 31 Ekim 2024 09:51
" Faşizm, insanlar arasındaki ilişkilerde başlar,iki insan arasındaki ilişkide başlar...Ve anlatmak istedim ki, savaş ve barış yoktur, hep savaş vardır..." diyor Bachmann... Kuşkusuz bunu söylettiren yaşadıkları çocukluk ve gençlik yılları. Her ne kadar yazar kitabı için otobiyografi içerik taşımıyor dese de iç dünyasında ki o sınırsız derinliği her kelimede ve cümlede hissediyoruz.Öyle ki okurken ruhunun acımaması elde değil. Savaşın için de büyümüş bir çocuğun ya da savaş sonrası izlerinin görüldüğü bir çocukluk onunkisi.Ve bu çocukluğun ve gençliğin derinlerde saklamış olduğu çığlığını aşk romanı olarak tabir ettiği bu hikayesinde okuyoruz. Aşktan çok öte bu duygu bu çok üst seviyelerde... Bu çığlıkları okurken bana şunu düşündürdü yazar,kimbilir insanın içinde sakladığı kimselere açamadığı o sonsuz evrenle nasıl savaş içindeyiz.İşte asıl bu savaş insanı yiyip bitiren. Şiddet ve tacizle dolu bir gençliğin sağlıklı yetişkinlik yaşamasını beklemek ne kadar doğru.Hele ki bu şiddeti en güvendiği insandan babasından yaşıyorsa.Sevgi(barış) alması gerektiği yıllarda hep savaşmış. En güvendiği insanlara karşı kendi benini korumak zorunda kalmış ve beraberinde ayakta kalma, Yaşama mücadelesi...Bu mücadeleyi verirken oluşan çatlakları okumak yürek burkucuydu. "Sen kişisiyle" tanışmak çok etkileyici ve sarsıcıydı. Beynin de tasvir ettiğin baba anne ve kardeş figürleri o kadar acıydı ki bana şunu dedirtti; Anne- babalara çok iş düşüyor. Sağlıklı bireyler yetiştirecek gücün yoksa Anne-baba olma bi zahmet. Çürük toplumu inşa eden sizlersiniz çünkü... Duygu yoğunluğu anlamında zor bir okuma olduğunu söylemeliyim. Eseri anlamaya çalışmaktan ziyade kendinizi akışa bırarak okumanız daha çok verim almanızı sağlacağını düşünüyorum. Sağlıklı bireyler ve toplumlar sarsın dünyayı. Sevgiler. Okuma esnasında bana destek sağlayan Kültür Ebesi ve Özgür Uçurtma teşekkür ederim. psk.okuyor Canım Başak ile uzun yıllardır devam eden 1001kitapokuyorum okuma grubumuzun Kasım ayı kitabıydı Malina. Sayesinde bu okumayı tecrübe edindim. Minnettarım.
MalinaIngeborg Bachmann · Yapı Kredi Yayınları · 2025906 okunma
Eveeet! Sevgili Arzum Kültür Ebesi benim yapacağım öneriyi benden önce yapmış. Bu kadın ruh eşim değil de ne?! Carl Gustav Jung Dört Arketip ve İnsan ve Sembolleri şiddetle tavsiyemdir, birçok okumanız için fayda sağlayacak alt yapıları sunmaktadır. İnceleme için teşekkür ederiz, epey zaman geçti hatırlamış oldum ben de temalarını. Okuma grubunuza sevgiler efendim. Takipte kalalım, böyle okurlar kolay bulunmuyor! 🫶🏻🫶🏻🫶🏻
Bahar Esen
Çok zarifsiniz.Tavsiyeler için minnettarım.Teşekkür ederim. Elbette.
Emeğinize sağlık 🙌🏻 Böyle etkileşimlerle kitapları daha iyi anlayıp birbirimize destek oluyoruz. Dediğiniz gibi zor bir okuma, olaydan çok kadın iç dünyasının çalkantıları var. Bunun yanında Carl Gustav Jung un anima ve animus arketipleri bilinirse daha açıklayıcı bir okuma oluyor 🙌🏻
Bahar Esen
Bilgi için teşekkür ederim.İncelemeniz de belirtmiştiniz. içimde ki ses fısıldıyor bana,Jung okuma isteği çık aklımdan.Çok baskı altındayım iç sesim tarafından. Sevgiler.