Merhaba arkadaşlar. Dostoyevski’nin daha önce okumuş olduğumuz bir öyküsünü kitap olarak görünce yeniden okumuş bulunduk. Toplam 4 öyküden oluşuyor ki onları da ekledik en aşağıya. Biz bunlardan kitaba adını veren öyküden bahsedeceğiz. Şu soruyu sorarak başlayacağım. Ne kadar kıskanç birisiniz? Kıskançlık da abartılmadığı ölçüde insani bir duygudur ve hepimizin illaki içinde vardır. Bu yüzden varlığından ziyade ne kadarına sahip olduğumuzu sorarak başlamak istedim. Çünkü kıskançlık üzerine yazılan, güldürü yönü de ağır basan bir eser okuyacağımızı belirtmek isterim. Bir insanın kıskançlık illetine kendini kaptırıp neler yaşayabileceği gözler önüne serilmiş.
Öykünün konusu gibi başlangıcı da ilginç. Öylesine bir girişle konuşan iki kişi ile başlıyoruz. Ivan Andreyic, karısının kendisini aldattığından şüphelenen biridir. Eşini takip etmeye kadar vardırır işi. Ancak kıskanç biri olarak görünmek de istemez. Bu yüzden de içini istediği gibi açamaz ama aklındaki şüpheyi de hiç atamaz. Böyle olunca da epey arada kalır. Bu yüzden de içini açtığı kişiye, takip ettiği kadının da başkasının karısı olduğunu söyler. Hikaye adını buradan aldığı gibi konusu da bu mesele üzerinden ilerler. Ancak bir yatak sahnesi var ki beni benden aldığını belirtmem gerek. Bu komik sahnenin yatağın üstünde değil altında geçtiğini belirteyim. Baştan sonra bir yanlış anlaşılma ve komedi sahnesi aslında. Finali ise gülümseten ve iyi bir mesaj veren öyküler arasında hafızamızda yer edinecek kadar güzeldir. Üstelik gerçek bir kapanış yapılmamasına rağmen. Çünkü mesele, verilmek istenen mesajı vermektir ve bunu fazlasıyla vermektedir. Bu arada, söylemeyi unutmayalım. Ivan haklı. Aldatılıyor da. Ancak mesele çok başka yere evrilince bir dramdan ziyade komedi öyküsüne dönüşüyor.
Büyük yazar Dostoyevski’ye ait daha önceki incelemelerimiz ve okuma listemiz ise şu şekilde:
#13515085#81769718#133546312#133678186#133688790#133696828#133706339#133810021#133824802#133832302#133855156#133887623#133963496#257214091
Okuma listemiz ise şu şekilde:
Amcanın Düşü (Amcanın Rüyası)
Başkasının Karısı
Stepançikovo Köyü
Suç ve Ceza
Yaz İzlenimleri Üzerine Kış Notları
Yeraltından Notlar
Hepimize iyi okumalar dilerim..